18 Ağustos 2014 Pazartesi

Dünyanın en iyi orta oyuncusu artık Kübra Akman


Kadın voleybolunda orta oyuncu diyince kim aklınıza gelir? Şahsen ben kadın voleybolcuları ismen ve cismen 2003'te ülkemizde yapılan Avrupa Şampiyonası'ndan sonra tanımaya başladım. Ondan önce de voleybol vardı ama voleybolun sadece adı vardı. Kim oynuyormuş, takımlarımız hangi turnuvalara katılıyormuş fazla bilmiyorduk. Çünkü voleybol medya dahil kimsenin önem vermediği bir branştı.

2003'te orta oyuncu olarak Milli Takım'ımızda Özlem Özelik ve Aysun Özbek vardı. Özlem Özçelik o yıllarda en çok milli olan oyuncumuz olarak biliniyordu, Aysun Özbek de kayarak smaçın profesörüydü. Sonra Çiğdem Can Rasna'yı biliyorum Fenerbahçeli olmasından dolayı. Ve Eda Erdem girdi hayatımıza bloklarıyla. Belki de en yıldız oyuncusu oldu orta mevkinin. Kayarak smacının yanısıra servisleri de çok meşhurdur Eda'nın.

Bahar Toksoy! Ünlem işareti koydum; çünkü tutturursa servisleriyle karşı tarafı darmadağın ediyor Bahar. Çok out yaptığı için kızsak da aslında riskli servis başarıyla beraber başarısızlığı da getiriyor. Yani Bahar servise geçtiği zaman çok heyecanlanıyoruz; acaba seriye mi bağlayacak, out mu yapacak? diye. Servis stili de çok farklı. Top sanki uçuyor ve karşı takım oyuncularına değip geçiyor. Son Grand Prix turnuvasında da takımın kurtarıcılarındandı bloklarıyla.

Ayşe Gökçen ise bana göre orta oyunculuk görevini yani blokörlüğü en layığıyla yapan oyuncumuz. Çünkü orta oyuncu da smaçördür ama asıl görevi blok yapmaktır ve Ayşe Gökçen gelmiş geçmiş bu işi en iyi yapan oyuncumuz bana göre. Büşra Cansu... Aslında smaçör olan Büşra Milli Takım antrenörünün isteğiyle orta mevkiye geçmiş ve başarılı da oldu. Onun da servisleri ve ortadan kurşun smaçları çok iyi. Nilay Konar'ı biliyorum çok atik oyunuyla. Yeni orta oyuncularımızdan Özgenur Yurtdagülen de son turnuvada az görünse de dehşet hızlandırmış oyununu. Unuttuklarım varsa affola...

Ve gelelim Kübra'ya. Son yazılarımda ondan dünyanın en iyi orta oyuncu adayı diye bahsetmiştim ama son Dünya Grand Prix final maçları oynanmadan yapılan değerlendirmede, istatistiki olarak dünyanın en skorer orta oyuncusu Brezilyalı Thaisa Menezes'i bile geçmiş skorerlikte. Bu ne demektir; şu anda 19 yaşına rağmen dünyanın en iyi orta oyuncusu demektir. Kübra Akman'ın başarısı öyle anlık veya tesadüfi bir şey değildir. 2011 FIVB Yıldız Kızlar Dünya Şampiyonası ve 2012 Genç Kızlar Avrupa Voleybol Şampiyonası'nın kazanılmasında da en çok onun payı vardır. 2013 yılında FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda şampiyon olan VakıfBank'ın A kadrosunda da yer almıştır.

Dünyadaki duvar gibi geçit vermeyen orta oyuncuları görünce, "acaba bizim de böyle bir orta oyuncumuz olacak mı?" diyordum. Oldu nihayet.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder