30 Temmuz 2014 Çarşamba

Yılın kadını: Asena Erkin


Asena Erkin'i futbolcu Caner Erkin'in eşi olmak dışında hiç bilmiyordum. Hatta gündeme gelmeden önce Caner Erkin'in eşinin kim olduğunu bile bilmiyordum. Asena Erkin'in adı magazin basınına malzeme olunca, Caner Erkin'in eşi olduğunu öğrendim ve çılgın tasarımlarına da şahit olduk, olmaya da devam ediyoruz. Sonra bir televizyon kanalında da magazin sunuculuğu yapmaya başlamış medyadan öğrendiğimiz kadarıyla. Aslında Caner Erkin'in eşi olarak anılmakla beraber, kendi ismiyle de varolabilen bir kadın haline geldi Asena Erkin.

Asena Erkin'i yılın kadını ilan etmeme gelince... Bülent Arınç kadınların toplum içinde kahkaha atmalarını iffetsizlik olarak açıkladıktan sonra, kadınlar üzerinden yaptığı son ahlakçılığa verdiği "Kocasını bırakıp tatile çıkanlar, direği gördüğünde dayanamayıp direğe çıkanlar..." örneğinin Asena Erkin'in daha sonra kaldırdığı bir sosyal medya paylaşımıyla ilişkilendirilmesi, Asena Erkin'in tekrar gündeme gelmesine sebep oldu. İşte Asena Erkin'i yılın kadını ilan etmemi sağlayan sebep; ahlakçı toplumun ahlakçılığını tepe taklak ettirmesi, hakkında çıkan onca negatif habere rağmen başı dik bir şekilde hayatını sürdürmesi, eleştirilere rağmen kocasından ayrılmayıp göğsünü gere gere görünür olması...

Kim kaybediyor; ahlakçı toplum. Kim kazanıyor; ahlakçılığa rağmen kadının özgürlüğü. Çünkü ahlakçı toplumun gerekçeleri ahlaksızlık değil, özgürlüğü kısıtlamak için heteroseksistçe bahaneleridir. Bu bahaneleri yok sayan her insan da yılın insanıdır. Çünkü ahlak kimsenin tekelinde değildir, olmamalıdır. Gerçek ahlak insan haklarına, özgürlüğe, eşitliğe değer veren, saygı duyan bir demokrasidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder