26 Temmuz 2014 Cumartesi

Nilüfer sonuna kadar haklı


Nilüfer'le Kayahan arasındaki kırgınlık-dargınlık, Nilüfer'in son konserinde seyircinin isteğine rağmen Kayahan şarkıları söylememesiyle tekrar gündeme geldi. Ben olaya Nilüfer ve kendi açımdan bakacağım. Herkesin bir kişiliği vardır inandığı ve arkasında durduğu. Nilüfer'e bu konuda neden saygı duyulmaz da üzerine gidilir? Kırılmıştır, darılmıştır ve affedemiyor olabilir, affedilmeyecek bir şeyler de olabilir herkesin bilmediği.

Aslında bilinmeyen bir şey de yok. Bence Nilüfer'in haklı olması için her şey ortada. Kayahan, Nilüfer kendisinin şarkılarını her söylediğinde, ondan para istiyor. Benim bildiğim söz, beste, şarkı satılır ve ondan tasarruf etme hakkı yorumcuya aittir. Hadi diyelim albüm satışlarında olduğu gibi müzik şirketi usulü Nilüfer de Kayahan'a para ödesin her şarkıyı söylediğinde ama Kayahan'ın kendi ağzıyla da itiraf ettiği ortada bir ayrımcılık söz konusu. Kayahan, "Başkaları benim şarkılarımı söyleyebilir, onlardan para almayabilirim ama Nilüfer'den alırım. Çünkü Nilüfer ünlü birisi." demiştir. Yani Nilüfer yolunacak kaz!

Oysa Kayahan'ın arkadaşlık hatırına, yılların hatırına, Kayahan, Kayahan olmadan önce, Nilüfer, Nilüfer olduğu için, Nilüfer'in Kayahan'a kattıkları hatırına paranın lafını etmemesi gerekir, para için yılların dostluğunu bozmaması gerekir, bozacak davranışlarda bulunmaması gerekirdi. Bakınız, Nilüfer'den bahsediyoruz. Kayahan da önemli bir besteci ama Nilüfer'in ona kazandırdığı ivme olmasaydı, Kayahan bugünkü Kayahan olabilir miydi? Ama Nilüfer gene aynı Nilüfer olurdu şüphesiz. Çünkü Nilüfer ilk 45'liği "Dünya Dönüyor" ile star olarak girmiştir müzik dünyasına ve hala stardır. Kayahan'ın son olaydan sonra dediği gibi Nilüfer prim yapmak için gündem yaratmıyor Kayahan üzerinden...

Müzikte beste çok önemlidir, düzenleme çok önemlidir ama yorumcu olmasa, şarkı ne kadar şarkı olur acaba? Onu bir elbise gibi giyip hayat veren yorumcudur. Kayahan şarkılarını Nilüfer söylemeseydi, Kayahan belki de bu kadar bilinmeyecek ve bu kadar üretken olup yeni besteler yapmayacaktı. Ben Nilüfer'in Kayahan'a çok şey kattığına inanıyorum. Yorumcular sadece bestecilere bir şey katmaz; genelde müzik dünyası yorumcular üzerinden var oldukları için, yorumculara karşı biraz daha insaf diyorum.

Size bir söyleyeyim mi; bu ülkenin en istikrarlı ses sanatçısı Nilüfer'dir ve yaptığı her iş niteliklidir, her işi inanarak yapmıştır ve hiç boş çıkmamıştır bu yüzden yaptığı işler. Bu kadar net! Bu ülkede Sezen Aksu, Ajda Pekkan ve Nükhet Duru gerçeği gibi bir de Nilüfer gerçeği vardır. O yüzden Nilüfer'e birileriyle varolmuş muamelesi yapılmasın. Ancak birileri Nilüfer'le varolabilir.

Çocukluğumda da vardı Nilüfer  "Hey Gidi Günler" ile, "Olmadı Olmadı Gitti"... ile. Oysa benim çocukluğumdan 10 sene önce de varmış "Dünya Dönüyor" ile, "Kim Arar"...  ile. Aradan On seneler geçti; 90'lar, 2000'ler... Besteleriyle müzisyen tarafını da ispat etti. Ve Nilüfer günümüzün tutulan tarzı Rock ile hala zirvede. Hala çok satıyor, hala konserleri tıklım tıklım doluyor, hala müzik dünyasına emek veriyor. O yüzden Nilüfer'e biraz hassasiyet...

Not: Yazıyı dün gece yazmıştım. Bugün Nilüfer'in konuya açıklık getiren mesajını okudum. Son konserinde Kayahan'ın ismini anmamasının sebebini, bu konserinde sadece ünlü şarkıcıların şarkılarını yorumlamak olarak açıklamış. Çünkü bazı şarkılar şarkıcılarla özdeşir ve bestecilerinin önüne geçer. Kayahan'ın üzülmesine de üzülmüş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder