6 Temmuz 2014 Pazar

Nasıl bir Türkiye imajı arzederdiniz?


İki gündür Paris'teki moda günlerinde Türkiye'nin "Osmanlı ve Saray" temasıyla tanıtımı hem gündem oluşturuyor hem de tepki çekiyor. Gerçekten nasıl bir Türk-iye imajı isterdiniz; Atatürk'ün modern Türkiye'sini mi, Osmanlının geleneksel yaşam tarzını mı? Bazıları Atatürk'ü Batı taklidi olarak görüp karşı çıkıyor, bazıları da Osmanlıyı kendi kafasına göre yazıp-çiziyor ve onun dışına çıkılmasını istemiyor. Herkes öğretilerine göre kendi kafasında bir Türk-iye modeli çiziyor. Herkes, herkesi tek tiplilikten de öte kendine benzetmeye çalışıyor; benim kafamdaki Türk-iye budur, böyle olmalıdır, dercesine. Geçmişi de kafasına göre yazıyor, geleceğin de kendi yapısına uygun olmasını istiyor değişimi gözardı ederek.

Tabi katılığı belirleyen, içinde yaşadığımız, özellikle şu anki kültürün ahlakçılığı ve milliyetçiliği. Modern Cumhuriyeti tamamen yok sayarak Osmanlının sadece güçlü imajıyla varolmaya çalışıyoruz. Ülkeleri fetheden gücü dışındaki sosyal yaşamdan da rahatsız oluyoruz. Oysa insanın olduğu yerde doğasını nasıl yok sayabiliriz ki. Özellikle seks hayatlarından ne kadar rahatsız oluyoruz değil mi? Sanki Osmanlılar sadece çocuk yapmak için seks yapıyorlarmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Dokunulmaz hale getiriliyor, tabulaştırılıyor. Bunun altında yatan sebep de ahlakçılığa bir dayanak oluşturmak. Osmanlının fetihlerinden ve Saray hayatından başka da nesi anlatılabilir bilmiyorum. Atatürk'ün Modern Türkiye'si anlatılsaydı memnun kalır mıydık acaba?

Osmanlı olmadı, Modern Cumhuriyet de olmadı... Türkiye son 10 küsur yılıyla mı sembolize edilmeli acaba; yasaklar, muhafazakarlık, tek tiplilik, tek yönetim, adına demokrasi denilen ama sadece tek bir düşüncenin hakim olduğu bir Türkiye... Bana da türbanlı ve şeriat algısı yaratan Türkiye modeli hiç uymuyor ama. Bana göre biz Osmanlı'dan bile geriyiz şu anda çünkü. Ekonomik gücü olup da insan hakları olmayan petrol krallıklarında yaşıyormuşuz gibi hissediyorum kendimi; ekonomisinden de sadece % 3'lük kesiminin faydalandığı bir Türkiye!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder