2 Temmuz 2014 Çarşamba

Asıl, transseksüeller ve biseksüeller homofobik

Kızlardan da hoşlanıyorum, eşcinselliğimden kurtulabilir miyim?

Pardon bazı sorular sorabilir miyim? Politik aktivist eşcinseller hayır soramazsın diyecek. Çünkü söyleyeceklerim transfobiye, bifobiye girecek onlara göre. Ama ben soracağım gene de.

Transseksüellik heteroseksüelliğe mi girer, eşcinselliğe mi? Eğer eşcinsellik bir cinsel yönelimse, transseksüellik heteroseksüelliğe girer görünürde. Transskseüller hep dışlandıklarını söylüyorlar eşcinseller tarafından. Gerçekten dışlanıyorlar mı, onlar mı alınganlık ediyorlar? Transsekseüller kendilerini nereye ait hissediyorlar sahi? Eğer heteroseksist dünya transseksüelleri reddetmeseydi, transseksüeller hangi tarafta dururlardı? Ondan da önemlisi eşcinselleri desteklerler miydi? Cinsel yönelimleriyle barışamayan eşcinsellerin, eşcisnelliğin feminenlikle bağdaştırılmasından ve eşcinsellik denilince travestiliğin akla gelmesinden dolayı transsekseüllikten veya travestilikten rahatsız olan eşcinseller yok değil ama bu, eşcinsellerin genelde transfobik olduğunu göstermez ki. Hem hangimiz cinsel yönelim veya trans cinsiyet kimliklerimizin arkasında cesur bir şekilde duruyoruz ki? Cinsel kimliklerimizle barışmış olsaydık, kendi aramızda farklılıklarımıza bakış açısı konusunda heteroseksizme rağmen bir dönüşüm sağlardık. Eğer bir şeyler yanlış gidiyorsa, "probleme biz ne kadar sebep oluyoruz?" diye önce kendimize bakmamız gerekir. Bir trans, bu ay piyasada olacak Gay Mag dergisi transsekseülleri yok saydığı için çevresine bu dergiyi...

Ben şuna da inanıyorum. Ötekileştirilenler daha güçlü mücadele edebilmek için işbirliğine gitmeli ama LGBTİ içersinde bile kendi kimlikleri adına da mücadele etmeli. Çünkü her grup kendi sorununu en iyi kendisi bilir, bütün farklılıklar biraraya gelince de kendi sorunlarını en sağlıklı bir şekilde her grup kendisi paylaşabilir. Irk, din, dil vesaire konularına karşı da hepimiz duyarlı olmalıyız ama bu duyarlılık destek boyutunda olabilir en fazla. Tamam her sorunu bilmeliyiz ama bir sorunu en iyi dile getirecek olan, o sorunu yaşayan kişidir. Yani herkes kendi kimliğinin sözcüsü olursa, her şey daha doğru, daha güçlü anlatılabilir. Bireysel olarak her konuya duyarlı olmalı ve hassas yaklaşmalıyız ama dünyadaki 1001 meseleyi de tek çatı altına toplarsak ne kadar samimi algılanırız tartışılır. Zaten cinsel kimlik mücadelesinde de ne kadar bütün olabiliyoruz ki; ister istemez kendi içimizde ayrışıyoruz. Transseksüeller bir tarafta, lezbiyenler bir tarafta, erkek eşcinseller bir tarafta, hatta ayı olarak tabir edilen erkeksi eşcinseller bir tarafta, erkek translar bir tarafta, interseksler biz de varız diyorlar... Biseksüeller ne tarafta onu bilmiyorum artık.

Bir biseksüel "kızlardan da hoşlanıyorum, eşcinselliğimden kurtulabilir miyim?" diye soruyor. Ben de heteroseksüellikten nasıl kurtulunamıyorsa eşcinsellikten de kurtulmanın manasız olduğunu söylüyorum. Çünkü ya gerçekten de biseksüelsindir, ya da biseksüelliğinin eşcinsel tarafından kurtulma çaban bir çoğunda olduğu gibi eşcinsellikle yüzleşememenin getirdiği bir homofobidir. Biseksüeller hep eşcinsel taraflarından kurtulmaya çalışırlar ama bunu bir türlü başaramazlar. Hatta heteroseksüel tarafları yüzünden kendilerini eşcinsel olarak tanımlamazlar bile. Kendi cinsine ilgi duyuyor musun; eşcinselsindir veya biseksüel eşcinselsindir.

Aslında transseksüeller için de aynı şey geçerli. Bedensel olarak kendi cininden hoşlanıyor musun; evet; eşcinselsindir o zaman. Transseksüellik bedeniyle barışamamış eşcinsellik gibi geliyor bana. Aslında ben de bir transseksüelim. Ben de kendi cinsimden hoşlanıyorum ama bedenimden kurtulmaya çalışmıyorum. Eğer cinsiyet kimliği bedensel değil beyinselse, o zaman bırakalım bedenlerimizle uğraşmayı. Cinsiyet kimliğinin biyolojik cinsiyete endekslenmesi heteroseksizmin icadından başka bir şey değil. Yoksa her kendi cinsine ilgi duyanın içinde ister beyinsel olsun, ister bedensel olsun bir karşı cinsiyetlik vardır.

Şöyle bir durum olsaydı; eşcinselliğin egemen olduğu bir dünyada yaşasaydık veya kadınlık veya erkeklik bildiğimiz anlamda bir bedensel görünümde olmasaydı, o zaman bir şeylere benzemeye çalışır mıydık? Transseksüelliği bedenleriyle barışamayan eşcinsellerin kendilerini heteroseksizme kabul ettirme çabası olarak görebilir miyiz? Dediğim gibi benim içimde de kadın var ama bedensel anlamda feminenleşmeye hiç ihtiyaç hissetmiyorum. Erkek bedeniyle eşcinsel olarak yaşayan arkadaşlarıma bir bakıyorum, "pat" diye travesti, transseksüel olmuş. Gerçi şöyle bir durum da var. Önce eşcinsellikle barışılamıyor ve erkeğim diye geçinliyor, sonra biseksüel oluyorlar, sonra aktif eşcinsel oluyorlar, sonra pasif eşcinsel, bir bakmışsın travesti, transseksüel... Bunun adı homofobi olup heteroseksizmi onaylamaktan başka bir şey değldir.

Ben bütün LGBTİ'leri eşcinsel olarak görüyorum. Çünkü hepsinin içinde bedensel veya beyinsel bir eşcinsellik mevcut. Yani bütün LGBTİ'lik eşcinselliğe dairdir.

4 yorum:

  1. transseksüellik hakkında bloguma göz atmalısın. Eşcinsellikten farklı düzlemde bir olgu olduğunu tane tane anlattım. Ayrıca trans olan biri aynı zamanda da eşcinsel olabiliyor bilindiği üzere.

    Ayrıca trans kadınlar kadınlıklarını keşfetmeden önce kendi içlerindeki transfobiden dolayı eşcinsel olarak adlandırabiliyorlar kendilerini. Doğruyu daha sonra keşfediyorlar. Gerçekten eşcinsel olsalardı transseksüelliğe doğru evrilmezlerdi :)

    Çok homo-faşist bir bakış açısı

    YanıtlaSil
  2. Ben her ne olursam olayım, aynı batıdaki örnekleri gibi, bedenimle barışmayı öğrenirdim vücuduma kıymak yerine. benim cinsiyet kimliğimi bedenim her ne şekilde olursa olsun gerçekleştirir çünkü. bedensel cinsiyet geçişi daha engelliyor cinsiyet kimliklerinin kendini gerçekleştirmesini. transseksüellik doğanın bir farklılığıysa, onu heteroseksizme benzetmek yerine, ondan doğal haliyle faydalanmak en doğrusudur. penisli veya memesiz transseküellik her halükarda mümkündür. ayrıca transseksüelliğe karşı olduğumu düşünmeniz sizin önyargınız. çünkü ben de beyinsel olarak benim de trans tarafım var ama kafamı bedenle bozmuyorum. çünkü doğanın bana sunduğu güzellliği inkar etmek evrene karşı gelmektir. ayrıca ben trans geçişine falan karşı değilim. sadece transseksüellerin bedenleriyle barışmalarının bana göre onlar için daha doğru olduğuna dair bir ifade. hayatta hiçbir şeye karşı nefretle bakmadım ki faşist olayım. şunu da söylemeden geçemeyeceğim. doğanın yapısında kıllı olmak var ama biz kıllarımızla bile barışamamışız ki, heteroseksist dünyada, tarif edilen kadınlık veya erkeklik dışına çıkabilelim.

    YanıtlaSil
  3. şimdi ben zaten beden geçişine illaki yaptırmalıyız demiyorum lütfen yani!!! Onların hepsi estetik birer ameliyat

    Tek konu şu, eğer herşeyi eşcinselliğe yoracak bu enerjinizi aktivizminize harcasanız türkiyeyi tek başına kurtarabilirsiniz, avrupadan daha modern olurduk.

    Kendi bedeninin cinsiyetinden hoşlanıyorsan eşcinselsindir demek transseksüelliği yok saymaktır! Trans bireyin asıl cinsiyetini yok saymaktır ve bu da bir saygısızlık, hatta bir hakarettir. Ve dikkat ediyorum nedense hep bunu yapıyorsunuz, ilginç...

    YanıtlaSil
  4. Peki cinsiyet geçiş ameliyatı yapılmasa, transseksüeller erkek veya kadın transseksüel olsun, heteroseksizmin dayattığı cinsiyet algısı olmasa, yani kadın transseksüeller aynı biyolojilerinde kalsa, erkek transseksüeller de aynı biyolojilerinde kalsalar, yan-yani kadın transseksüeller kadınlık ambalajına girmeseler, erkek transseksüeller de erkeklik ambalajına girmeseler, yaşananların adı ne oluyor? Bir anlamda eşcinsellik olmuyor mu? Ben de bir anlamda transseksüelim ve bedenimle barışığım. Benim eşcinselliğimi belirleyen bedenimle barışıklığım mı oluyor? Yoksa transseksüel olmamak için diretiyor muyum; hayır. İstesem ben de kadın kılığına girerrm ama lüzumsuz geliyor bana. Benimle paylaşım yaşayacak kişinin beynine heteroseksist formatı attırmamış olması gerekiyor. Ben kertenkele görünümlü bir insan olsaydım ve ameliyatla insan bedenine döndürülebilme imkanım olsaydı, gene kertenkele kalırdım. Niye doğamı inkar edip de yapay sistemlerin esiri olayım ki? Ben yapay sistemlerin baba dayattığı şekilde varolmaya karşıyım. Yapay sistemlere benzeyerek varolmak şekli bana çok korkakça geliyor. Ayrıca düşüncem ne nefret barındırıyor, ne de hakaret. Sadece doğallığı savunuyorum. Kadınsı veya erkeksi transseksüellik de doğal halleriyle varolmak isteyen transseksüelliğin yanlış anlaşılmasına sebep olan bir durum değil mi? Peki siz hiç penisli veya sakallı kadınlığı kabul ettiniz mi iç dünyanızda bugüne kadar? Heteroseksistçe varolmak yani heteroseksist toplumların çizdiği cinsel yönelim ve cinsiyet kalıpları gerçek transseksüelliğe ve eşcinselliğe önyargıyı da besliyor...

    YanıtlaSil