8 Temmuz 2014 Salı

1 kilo baklava 40 lira üzeri olur mu?


Dün haberler 15 liraya satılan baklavaların insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu, baklava imalatçısı da 40 liradan aşağı satılan baklavaların yenilmemesi gerektiğini söylüyordu. Çünkü daha ucuza baklavanın çıkmasının söz konusu olamayacağını, çıksa bile gerçek baklava olamayacağını anlatıyordu. İçindeki kilosu 100 lira olan fıstık çok önemliymiş; ucuza satılan baklavalarda fıstık tozu yerine soya mı ne kullanılıyormuş. Sonuçta yenilen bir şeyin başka bir gıda yerine kullanılmasının zararını anlayamadım.

Acaba diyorum, İstanbul'un sosyo ekonomik durumu mu yükseltiyor oralarda baklava fiyatını? Bizim buralarda baklavanın kilosu 10-15 lira arasında değişiyor ve üstelik çok da lezzetli. Sahi fıstığın ne artısı olabilir baklavaya kattığı? Antep fıstığı bol ve kilosu 1 lira olsaydı, baklavanın kilosu kaç para olacaktı, değerini falan düşürecek miydi yoksa? Belki de düşürür gerekçesiyle o fıstık tozunu kullanmayacaklardı baklavada. Eğer bir şeyin lüks olmasına karar verildiyse, yüksek fiyatta maledilmesi konusunda taviz verilmiyor.

Beslenme veya diyet uzmanları yapay şekerle yapılan ürünlere zehir diyorlar ya; ben 40 lira üstü masraf edip zehirleneceğime, 40 kilo meyve alırım, bir yıl doğal şekerlenirim daha iyi. Ben hayat boyu baklava yemesem ne olur ki? 25 kuruşa bir gofret veya bir dilim kek de aynı yapay şekerlenme görevi görüyor. Daha ucuza şekerlenmek veya zehirlenmek varken...

Rahmetli halam da Şeker Bayramlarında ev baklavası yapardı pastane baklavalarının inceliğinin aksine yufkaları kalın kalın açıp. Bir tepsi baklavanın masrafı da,  bir kilo pastane baklava fiyatını bile bulmazdı. Ve üstelik onun baklavası o kadar lezzetli olurdu ki...  O lezzeti hiçbir baklavada yakalayamadım bir daha. Üstelik hiç o fahiş fiyatlı fıstığı kullanmazdı. Hayat mı pahalı, ben mi çok ucuzum çözemedim!

Yazıyı yazdıktan sonra bir arkadaş baklavanın gerçek fiyatının İstanbul'da da 12-16 lira arasında olduğunu, bazı semtlerde yüksek olduğunu söyledi. Bayram yaklaşıyor ya; baklava kralı piyasa fiyatını yükseltmek için tanıtım mahiyetinde haberlerde gizli reklam yaptırıyor olsa gerek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder