27 Haziran 2014 Cuma

Okan Bayülgen homofobi ödülünü fazlasıyla hak ediyor

Okan Bayülgen cinsel yönelimini sonradan mı tercih etmiş?


Televizyoncu Okan Bayülgen, eşcinselliğin, erkeklerin mecburiyetten beraber olmalarından dolayı sonradan olan bir tercih olduğunu söylediği için kendisine homofobiyi temsilen Hormonlu Domates ödülü veren eşcinsellere "geri zekalılar"demiş. Bu yazıyı yazmamdaki amaç Okan Bayülgen'i, eşcinselliğin daha yönelim olduğunu bilmediği için falan eleştirmek değil. Ama düşündürmüyor da değil kelli felli sanatçıların eşcinselliği tam anlamıyla bilmemeleri. Bilmek zorunda da değil ama programlarında falan eşcinselleri ağırlayarak eşcinsellere karşı dostluğunu sergiliyor. Bir televizyoncu programlarında toplumsal bir mesaj veriyorsa, verdiği mesajın içeriğini, anlamını bilmesi gerek diye düşünüyorum.

Ben Okan Bayülgen'in program tarzını hiç sevmem. Öyle ukala ukala konuşmaları, konuklara Everest tepesinden bakması, espri amacıyla da olsa izleyiciyle dalga geçmesi falan hiç benim tarzım olmadığı için izlemem programlarını. Çünkü gerçekten yaratıcı ve zekice hiçbir şey yok ürettikleirnde, hatta sıkıcı geliyor bana. Ama buna rağmen Okan Bayülgen'in eşcinselliğe bilinçsizce bakış açısı bile benim zerre kadar bile umrumda olamaz. Çünkü ayrı dünyanın insanları olduğumuza inandığım Okan Bayülgen ve bezerlerinden o kadar çok ki şu dünyada. Hatta Okan Bayülgen'e kadar o kadar şiddetli homofobiyle karşılaşıyoruz ki, onların yanında Okan Bayülgen "candır" diyesi geliyor insanın.

Eşcinsellik konusundaki bilinçsizliğine gelirsek; ben bu konuda da Okan Bayülgen'in eşcinsellerin çoğundan daha kötü olduğunu söyleyemem. Eşcinsellerin çoğu da eşcinselliğin hastalık olduğuna inanıyor, tecavüzle oluşabileceğine inanıyor, babasızlığın eşcinselliğe sebep olabileceğine inanıyor, hatta Okan Bayülgen gibi onlar da tercih olduğunu dile getirdikleri gibi, tercih olduğuna inanıyorlar bile... İşte eşcinsellerimiz de bu derecede bilinçsizlikte. Okan Bayülgen'den bir eksiklikleri yok yani. Hatta Okan Bayülgen eşcinsellik konusunda eşcinsellerimizden daha özgüvenli, daha cesur. Tabi onun tuzu kuru ama olsun, hiç umrunda olmayabilirdi eşcinseller.

Okan Bayülgen'in eşcinsellere tepkisine gelirsek... İşte orada yanlış yapmış Okan Bayülgen. Çünkü bilinçsizce de olsa eşcinsellik hakkındaki önyargıları pekiştirecek bir söylemde bulunmuş. Özür dileyip yanlışını düzelteceği yerde, eşcinsellere "gerizekalı" diyip onlardan özür bekliyor. Eşcinseller senden özür dilese ne olacak, dilemese ne olacak. Homofobi ödülü seni rahatsız edeceğine, bence eşcinsellere katkı sağlamak adına bununla gurur duymalısın. Yanlış söylemin bir çok homofobiğin bir düşüncesi olduğu ve mesajın bir çok kişiye ulaşabileceği için, yanlışlığını düzelterek insanların eşcinsellik hakkındaki yanlış bilgisini de düzeltmiş olursun bu sayede.

Okan Bayülgen bu ödülü hak etmiyor mu; fazlasıyla hak ediyor. Çünkü milyonlarca insan eşcinselliğin sonradan olduğunu, mecbur kalınca kendi cinsler arasında cinsel ilişki yaşanılınca eşcinsel olunduğunu pekiştirecek, veya pekiştirmiştir Okan Bayülgen'in yanlış ve önyargılı bilgisiyle. Bence Okan Bayülgen ödülünü alsın, yanlışını hatırlattıkları için eşcinsellere teşekkür etsin, "geri zekalılar" dediği için de özür dilesin onlardan, halka da eşcinselliğin çevresel faktörlerle oluşan bir tercih olmadığını, bugüne kadar yanlış bildiğini ama artık öğrendiğini ifade etsin. Tabi Okan Bayülgen cinsel yönelimini tercih ettiyse bir şey diyemeyeceğim.

Hep diyorum ya; insanların genelinin eşcinsel dostluğu göstermelik. Okan Bayülgen'ünki de göstermelik. Bakınız, insanların eşcinsel arkadaşı olabilir. Bu, o kişinin homofobik olmadığını göstermez. Önemli olan eşcinselden çok eşcinsellik dostu olabilmektir. Benim karakterim cinsel yönelimimin önüne geçmişse herkes sevebilir beni. Gerçekten eşcinsel dostuysanız, samimiyseniz, karakterimi bir tarafa bırakıp eşcinselliğime, eşcinselliğe karşı dostluk gösterin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder