27 Haziran 2014 Cuma

Madonna, algılayabilen herkese mesaj veriyor aslında


Madonna sanki Türkiye'yi anlatıyor verdiği burkalı pozla. Heteroseksizmin en karşıtı eşcinseller yürüyüş yapabiliyorlar, transseksüeller bir belediye binasında güzellik yarışması falan düzenleyebiliryorlar ama bunlar, muhafazakarlar tarafından, patlama yapmaması için özgürlükçülerin gazının alınması gibi bir şey.

Artık cübbeli, sarıklı erkekler plajlarda kadınları kapanmaları için ikna etmeye çalışıyor, ilkokullarda çocuklara mahremiyetli olması öğretiliyor, dini kurallara uygun yaşayabilmek için "Alo Fetva" hatları açılıyor... Muhafazakar iktidar, şeriat idellarini gerçekleştirmek için plan-programını uyguluyor ama biz de bu plan-programa nasıl uyabilirizin yollarını arıyoruz.

Sorun şu anda yaşanan baskılardan çok, baskıcı, özgürlük karşıtı bir nesil yetiştirilmeye çalışılıyor olması. Böylece özgürlük karşıtı duvarsız bir hapishane yaratılacak.

Bir ülke geriye gitmez denile denile, iki geri bir ileri şekilde gidiyoruz işte. Bir ülke geriye gider Afganistan gibi örnekler göz önünde bulundurulduğunda. Ve içinde yaşayarak geriye gittiğimiz için bunun farkına bile varamayız. Bundan da bir şey olmaz, şundan da bir şey olmaz diye diye, bir bakmışız gericiliğin gönüllü mahkumları olmuşuz.

Daha dün geriye gidebileceğimize inanmayanlar telaşlanmaya, panik yapmaya başladılar. N'oldu ki, değişen ne oldu ki... Muhafazakarlar dün de aynıydılar, bugün de aynılar. Ayrıca muhafazakarlığın tanımı bile, muhafazakarlığın bizi nereye götüreceğini bilmemiz için yeterli bir sebep değil mi?

Savaşacak bir şey kalmayınca, insanın gidesi de geliyor artık. Sahi kim için özgürlük mücadelesi vereceğiz? Ben zaten özgürüm. Çünkü özgürlük insanın kafasının içindedir. Ama senden başka özgürlük isteyen kişi kalmayınca, mücadelenin anlamı da kalmıyor. Şu anda, "özgürlük adına mücadele edilecek bir şey kalmıyor" durumuna doğru da gidiyoruz.

Madonna algılayabilen herkese mesaj veriyor aslında. Çünkü burka sadece bedenin hapsi değil, asıl düşüncelerin de hapsi. Belki Madonna'ın anlatmak istediği belli bir şey vardır ama bundan biz de ders çıkarabiliriz.

Yeni cumhurbaşkanı adaylarından birisi de demiş ki, "Başörtüsü bir haktır " Başörtüsü bir haksa, buyrun siz de, erkekler de faydalansın o haktan. Başörtüsü hak değil, özgürlük hapishanesidir. Türbanlı bir kadın arkadaşım, "başı açık olanlardan tek farkım türbanım" demişti. Oysa türban, farkın sembolü ama kendisi bunun farkında değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder