25 Haziran 2014 Çarşamba

Murat Boz'un homofobisi


Bilindiği gibi, bilmeyenler de duymuş olsun, 5 Temmuz'da ilk magazin gay dergisi, Gay Mag kağıt baskısıyla da piyasada olacak. İlk sayının ilk kapak güzeli Murat Boz olacaktı. Duyurumlar yapıldı, medyada haberi çıktı Murat Boz'un bu dergiye röportaj vereceğine dair... Hatta hiç kimsenin cesaret edemediği ama Murat Boz'un cesaret ettiği yazıldı. Ben de takdir etmiştim müzikal anlamda hiç beğenmediğim Murat Boz'un böyle bir projede yer almasını.

Sonra ne oldu; Murat Boz'un böyle bir projeden haberinin olmadığına dair açıklama okuduk. Gay Mag'ciler de "böyle bir anlaşma vardı ama Murat Boz'un işlerinin yoğunluğundan dolayı iptal edildi" demişler. Çok inandık! Sanatçılar işleri yoğun olunca, işlerini tanıtmak amacıyla medyada yer alamaya çalışmazlar mı?

Hem araya bir röportaj sıkıştırıp iki poz veremiyor mu Murat Boz? Röportaj dediğimiz herhalde dünya meselelerinin kritik edildiği sayfalar dolusu bir şey olmayacaktır. Ciddi olarak en fazla eşcinsel haklarına bakış açısı sorulacaktır.

Sanırım şöhretinin eşcinsellikle lekelenmesini istemedi Murat Boz'un direktörleri. Yoksa işlerin yoğunluğu bahaneden başka bir şey olabilir mi?

Batı'da sanatçılar hem eşcinsellikten prim sağlamaya çalışırlar, hem de insani bir davranış olarak eşcinsellerin yanında yer alırlar. Bizde eşcinsel sanatçılar bile homofobikken, heteroseksüel sanatçıların homofobikçe davranışlarına şaşırmamamız gerekir.

Bir de Murat Boz kendisi hakkın da eşcinsel denilmesinden rahatsızlık duymadığını falan söylüyordu. İş uygulamaya gelince, eşcinsellere saygı sözde kalıyor. Ben inanıyorum ki, gazetelere röportaj veren bir çok sanatçı, eşcinsellikle ilgili sorulara, araya sıkıştırıldığı için PR anlamında oportünistçe pozitif cevaplar veriyorlar. Çünkü hepsinin ağzından ezberlenmiş klişe bir söz çıkıyor eşcinsellikle ilgili: herkesin cinsel TERCİHine saygı duyuyorum. Anlaşılıyor ki eşcinselliği doğru bir şekilde bilmiyor bile.

İş, başlı başına eşcinsellikle ilgili bir dergiye röportaj ve poz vermeye gelince yanaşmayacaktır tabi. Çünkü herkesin kafasında "acaba eşcinsel mi?" sorusu şekillenecektir. Eşcinsel zannedildikten sonra da tabii bir raiting kaygısı söz konusu olacaktır. Çünkü herkes Zeki Müren veya Bülent Ersoy kadar güçlü bir sanatçı değil. Alın Murat Boz'un şeklini üzerinden, geriye ne kalır acaba?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder