2 Haziran 2014 Pazartesi

Kaliteli müziğin adı Şenay Lambaoğlu

(Sıradan bir müzik dinleyicisinin boyunu aşan müziklere bağımsız, tekniksiz ve tekinsiz, üzerinde çok da düşünülmemiş kafasınca yorumu)


Şenay Lambaoğlu'nun yeni albümünün çıktığını biliyordum ama ancak bugün dinleyebildim. Belki bir çoğuna, özellikle Caz müziği dinlemeyenlere çok yabancı gelecektir bu isim. Hatta Türk Pop Müziği dinleyen bir arkadaşıma ilk albümü çıktığında bahsettiğimde ismi tuhaf gelmişti ve kaliteli, herkesin dinlemeyeceği müzik söz konusu olduğunda onun adı geçiyordu. Yani kaliteli müziğin adı olmuştu Şenay Lambaoğlu.

Bugün iki albüm dinledim Birisi Hande Yener'in "Mükemmel" albümüydü ama bir defa dinledim ne yapmış diye. Tarzına yakışır bir albüm olmuş ama sadece tebrikler! Kötü demiyorum yanlış anlaşılmasın, bir daha dinler miyim emin değilim. Ama Şenay Lambaoğlu'nun albümünü sabahtan beri dinliyorum, gece oldu hala bilgisayarımda dönmeye devam ediyor. Sıkılmak bir yana dinledikçe alışıyorsunuz ve bağımlılık yaratıyor. Üstelik iyi geliyor insana, iyi ediyor insanı, psikolojik olarak rahatlatıyor. Hani Caz'a çok yabancı olanlara belki çok anlamsız gelecektir ama ben de çok iyi bir Caz dinleyicisi olmamama rağmen düz gibi olan nota dizilimi gerçek müziğin ne demek olduğunu anlatıyor. Piyanonun ne demek olduğunu anlıyorsun, piyanonun nasıl çalınması gerektiğini, Caz müziğinin onu nasıl ön plana çıkardığını öğreniyorsun. Bitmesin istiyorsun şarkıları dinlerken. Şarkılar hit değil ama bir bütün olarak yapılan müzik hit, albüm hit, vurucu ama çok derinden vurucu. Yani vuruluyorsun, teslim oluyorsun Şenay Lambaoğlu'nun müziğine. "Su" şarkısında kilitleniyorsun mesela müziğe.

Ülkemizde tabiki de caz müziği vardı ama Şenay Lambaoğlu Caz müziğine ayrı bir dikkatimi çekti. Caz müziğinin ülkemizdeki kanıtı gibi diğer sanatçılara haksızlık etsem de bu söylemimle.

"Sıcaklardandır" albümün en sıcak, en şeker, en tatlı, belki de herkesin dinleyebileceği, sevebileceği bir şarkı saksafon sololarının ön plana çıktığı. Yani dans da edebilirsiniz neşeyle, pozitif enerjiyle. İnsanın ayaklarını yerden kesecek kadar pozitif, şarkının anlattıklarına inat.

Kalbim" şarkısının radyo versiyonunda Pop Caz'ın tadını iyice hissediyorsun, gitarıyla, ritmiyle. İnsan keşke Pop müziğimiz genel olarak bu kaliteyi yakalasa diyor bu şarkıyı dinleyince. Pop Müziğimizin iyi yorumcularından Göksel'in tonunu da yakalıyorsun Şenay Lambaoğlu'nun sesinde.

Çok Caz konserine gitmedim karşılaştıklarım dışında ama sanki konser konseptinde dinleyiciyi sıkmayan bir kompozisyon yaratılmış gibi şarkı sıralamasında da; hızlanıyorsun, yavaşlıyorsun; dinleyiciyi elden bırakmıyor. Bazı şarkılarda bizden melodilerin caza uygun deformasyonuyla da karşılaşıyoruz.

"Eksik", Caz Rock tarzındaki en genele hitap eden şarkılarından albümün. Albümü daha pop hale getiriyor. Bu şarkıyla albümün tanıtımı yapılabilir mesela. Bir çok kişiye ulaşacaktır mutlaka.

"Tam Zamanında"yla coşmayı hak ediyoruz artık. Hatta dağıtabiliriz Caz barda.

Aslında deneysel bile diyebiliriz Şenay Lambaoğlu'nun albümüne. "Kadifeden Kesesi"ni hiç bu kadar lezzetli dinlememiştim. İşte müziğimizi evrenselleştirecek olan, şarkılarımızın Caz formatıyla yorumlanması olacaktır. Tanışın diyorum Şenay Lambaoğlu'yla. Pişman olmayacağınız gibi, geç kaldığınız için üzülebileceksiniz bile ve bu aşkla ilk albümünün, "İçimde Aşk Var"ın peşine düşeceksiniz. Şenay Lambaoğlu vokaliyle de kendini gösteriyor bu şarkıda.

Albüme ismini veren şarkı "Zarf Tümleci" albümün ismi olmayı fazlasıyla hak eden orta ritimde bir şarkı ve inanıyorum ki müziğimize yol gösterecek bir albüm "Zarf Tümleci".

Türkülerimizin Caz'a ne kadar yatkın olduğunun bir kanıtı olarak da "Hava Kara" türkü formatında bir çalışma. Foklörümüz gerçekten hiç sırıtmıyor Caz'da. Hatta sanki Caz için yazılmışlar gibi.

Albüm, "Kalbim" şarkısının orjinal versiyonuyla bitiyor. Albümü dinledikten sonra Caz albümü gibi değil de kitlesel bir Pop albümü dinlemiş gibi oluyorsun armoni dozajı, düzenlemeleri çok iyi ayarlandığı için. Teşekkürler Şenay Lambaoğlu. Herkesin kalbini çalacağınıza inanıyorum emeğinizle, müziğimize katkınızla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder