23 Haziran 2014 Pazartesi

İnsanlar niye Pittbull cinsi köpek besler?


Pitbull cinsi köpeklerin insanlara saldırdığına dair sürekli haberler okuruz gazetelerde. Sunucu Öykü Serter'e de saldırmıştı böyle bir köpek. Bu saldırılar üstelik sahipleri yanındayken bile olabiliyor. Konuyu dile getirmemin sebebi de Eskişehir'de gene böyle bir saldırının olması. Pitbull cinsi köpek hem bir kişiyi, hem de kişinin köpeğini yaralıyor; üstelik Pitbull'un sahini başındayken.

Ben, koşmak için koşu parkuru olan parka gidince falan çok karşılaşıyorum bu tür köpeklerle ve sahipleri gerçekten köpeklerin tasmasını bile bırakıyorlar serbestçe dolaşmaları için. Polisi arasan ne olacak, parkın güvenliğini sağlayan korumaları arasan ne olacak. Hiçbir şey yapmıyorlar; ya polisler gelinceye kadar gidiyorlar, ya da hiç kimse de bir şey yapmıyor.

Oysa bu tür köpeklerle ilgili bir kanun maddesi bile varmış. Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14’üncü maddesinin yasaklar bölümünde yer alan, “Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır” diye. Ama hiç kimse bu yasayı ne uyguluyor, ne de tınlıyor.

Gerçekten saldırgan köpekler için ciddi önlemler derhal alınmalı. Çünkü sokaklarda, parklarda bu tür köpeklere karşı kendini savunamayacak çocuklar var, yaşlılar var, özürlüler var... Köpeklerin sahiplerinin özgüvenini bir görseniz suratlarındaki... Sahiplerini uyardığın zaman "saldırmaz" diye sana verdikleri güven aslında, "çeneni kapatmazsan seni paramparça eder" anlamında kompleksli ve korkak, sırtını köpeğe dayamış bir özgüven.

Tehlikeli köpek besleyen insanların da tedavi altına alınması gerekiyor köpeklerin yasaklanmasıyla birlikte. Çünkü tehlikeyi yaratan, egolarını saldırgan köpeklerle tatmin etmek isteyen köpek sahiplerinden başka kimse değil. Yoksa hayvanın ne suçu var. Hiç kimse saldırıya uğrayıncaya kadar da tepkisini ortaya koymuyor bu duruma karşı.

Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Pitbull cinsi köpek beslemenin hayvan sevgisiyle falan bir alakası olamaz. O zaman biz de timsah besleyelim, parklarda yılanlarımızı gezdirelim... Ne dersiniz?

Saldırgan köpeklerden korkmak da öyle yersiz bir korku değildir. Hatta insanlara yaşatılan bu korku, insanların diğer hayvanlara karşı önyargı beslemesine sebep olmaktadır.

1 yorum:

  1. pitbull cinsi köpekler doğal bir cins değil özellikle saldırgan genler yoluyla üretimi yapılan bir tür. aslında o köpeklerin de suçu yok. insanlar agresif yetiştirdiği için hayvancağızlar böyle davranıyor. ama saldırgan diye eziyet edilmeleri de doğru değil bu ırkın

    YanıtlaSil