23 Haziran 2014 Pazartesi

Futbol modern dümyanın ilkel bir oyundur


Futbolu sevmiyorum, hatta faşizanca buluyorum. Çünkü öyle hırsla oynanıyor ki, 90 dakika futbol oynanmayıp da ülkeler falan yönetilse, çok büyük ihtimal soykırımla neticelenecek bir dünya savaşı çıkar.

Bugün sosyal medyadaki bir video paylaşımı futbol hakkındaki negatif düşüncelerimde ne kadar haklı olduğumu bir kez daha gösterdi. Pepe lakaplı Brezilya asıllı Portekizli futbolcu, rakip takımın oyuncusunu düşürüyor, topa tekmeyi vurduktan sonra hızını alamayıp düşürdüğü futbolcunun kalçasına da tekmeyi vuruyor daha fazla bir şiddetle. Sonra da rakip takımdan başka bir oyuncunun çenesine yumruğu yerleştiriyor. O anda elinde silah olsa belki önüne geleni tarayacak. Eğer futbol bu hırsla, bu öfkeyle, bu şiddetle oynanan bir oyunsa, yasaklansın daha iyi.

Pepe bu davranışından dolayı 10 maç sahalardan uzaklaştırılma cezası almış. Pepe gazetelere yaptığı açıklamada, " Kariyerimde hiç böyle bir şey yaşamadım. Kendimi tanıyamadım. Ben, sert bir futbolcu değilim. Yaptıklarımı görünce futbol oynama isteğim kalmadı" demiş. Çok inandık! Tekmelediği oyuncu Casquero ve ailesinden özür dilemiş. Ve sert davranışlarından dolayı terapiye gidecekmiş söylentilere göre. Olay 2009 yılında olmuş ama futboldan uzak olduğum için benim yeni haberim oldu.

Modern dünyada, oyunlar da modern olmalı artık. Rakiplerin yan yana olduğu oyunlardan vazgeçilmeli. Arada file olan voleybol, tenis, masam tenisi, badminton gibi rekabet oyunları bana daha insancıl, daha estetik geliyor. Belediye'nin spor çalışmalarına katılan bir kıza "Neden voleybolu tercih etmedin de, basketbolu tercih ettin" diye sordum, "Voleybol çok yumuşak" geliyor dedi.

Sanırım içimizdeki öfke ve şiddetin dozajı belirliyor oyunların yapısını ve hangi oyunları tercih edeceğimizi. İnsanın içindeki enerjiyi şiddet şeklinde boşaltması gerçekten bana çok ilkel geliyor. Atletizmle de boşaltabilirsin fazla enerjini, sanatla da boşaltabilirsin, başka şekillerle de.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder