2 Haziran 2014 Pazartesi

İktidarların gerçek portresi: "Size müstehak!"


Vaadlerin, verilen sözlerin çıkar amaçlı olması, iktidarların temel ve genel yapısıdır. İktidarlar halka faydalı olmak için yola çıkmaz, iktidar olmaz; ideolojilerini dayatmak için iktidar olurlar. Onların düşüncelerine karşı çıkınca da, seni yarı yolda bırakırlar, sen yoluna kendi başına devam edersen de vicdansızlıkları devreye girebilir; girer diyelim de iyi niyetimizi lüzumsuzca kullanmayalım.

Muhafazakar iktidar, bir yerleşim yerindeki tekrarlanan seçimi kaybedince yol çalışmasını durdurmuş ve "Seçimi kaybettik, asfalt çalışmasını durdurduk, bunu hak ettiniz" demiş. İktidar olmak bu demektir işte; Ben baş olmazsam, sizden bana ne, demektir. Yapılan işler de hikayedir, vatandaşı düşünmesi de hikayedir...

Vatandaş iktidar için sadece bir basamaktır ideallerin gerçekleştirildiği. Onlardan olmayan, vatandaş bile değildir; en azılı ötekidir. Ötekileştirilenlere, kendilerinden olmayanlara öyle muamele yapılmıyor mu iktidar güçleri tarafından? Özgürlük anlayışları da, doğru ve yanlış algıları da kendi kafalarına, kendi çıkarlarına göre.

İktidar sadece en tepedeki koltukta oturanlar değildir; aynı düşüncede olan ve onları o koltuğa oturtanlar da iktidardır. Güç yeterliliği yapmak isteyenlerin düşüncesidir iktidar olmak.  Öyle olmasaydı, kendilerine benzemeyenler de düşünülürdü; hem tepedekiler tarafından, hem de tepeye çıkarılanların tabanı tarafından.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder