3 Haziran 2014 Salı

Heyecan yaratan şarkıcılar: Harika Esra, Gaye Aksu...

Pop müziğimizin iki starı, Demet Akalın ve Hande Yener yeni albümlerini çıkardılar ardarda. Gerçekten günümüz Pop sounduna uygun sağlam iş çıkarmışlar. İkisini de dinledim ve sevdim. Ama heyecan yarattı mı bende; hayır. Ajda Pekkan da heyecan yaratmıyor artık bende. Çünkü o da günümüz Pop'u ne ise onu yapıyor. Deneysel bir şeyler yok, yeni bir şeyler yok... Sektörden talep edilen ne ise ve sektöre para kazandıracak tarz ne ise, o şekilde müzik yapılıyor. Müzikten eğlenmek dışında bir şey beklemeyenler çoğunlukta olduğu için de, alan memnun,satan memnun! Dediğim gibi dinledim, güzel işler ama heyecan yok.

Bir de çok beklenti içinde olmadığın, müziğe genetiksel olarak yatkın olanların, günümüz soundunu öyle dolu-dolu yakalamaya çalışmayanların ama çok da demode sayılmayacak, kendilerine yakıştırdıkları özgün diyebileceğimiz tarzda iddiasız ama müziğe hakkını veren çalışmaları da oluyor. Mesela ben genelde alaturkaya, modern düzenlemeler olmadığı sürece biraz uzak duran bir dinleyiciyim ama bazen çok güzel ve de özel seslerin şevkle, sevgiyle ürettikleri, beni çok heyecanlandırabiliyor. Çünkü ses olarak, yorum olarak bir farklılıkları ve kaliteleri oluyor, müzikal anlamda güçlü soundları olmasa da insanı sarıp-sarmalayan dozunda düzenlemelerle, hatta deneysellik barındıran emeklerle farklılıkları oluyor. Mesela bugünlerde Harika Esra'nın "Deli Sevdam" maxi single'ıyla, Gaye Aksu'nun "Duy da İnanma" albümünü çok severek dinliyorum. Arabesk desen Arabesk değil, Alaturka desen Alaturka değil, Pop desen Pop değil. Hepsinin karışımı. Özellikle yorumların Pop gırtlağı lezzetinde olması bende heyecan yaratıyor.

Harika Esen'in çalışmasını dinlediğimde şu paragrafı yazmıştım: Ben müzikte yeni sesler, yeni yorumlar, yeni melodiler, deneysel bir şeyleri keşfetmeyi çok severim. O yüzden yeni bir şey çıkınca hiç ismine-cisimine bakmadan dinlerim.  Bazen hiç tarzım olmayan ve dinlemeye tahammül edemediğim tarzlarda da bir şey yakalarım bana haz veren. Yalnız lütfen kimse alınmasın "dinlemeye tahammül edemediğim" derken. Sanatla uğraşan herkese saygım sonsuzdur. Çünkü sanat yoluna baş koymak kadar güzel bir şey olabilir mi? İşin ticari boyutuna önem verenleri eleştiriyorum ama ticari de olsa bu işi yapmak takdir edilesidir. O yüzden müzik adına yapılan işleri falan eleştirirken çok da kırıcı olmamak gerekiyor. Çünkü herkesin bir kapasitesi vardır, şartları belli seviyededir, imkanları kısıtlı olabilir... Yapıcı olursak dinleyici olarak, belki yapa yapa mucize bir şey yakalayabilir bu yola baş koyan kişiler. Gerçekten da zaman zaman değindiğim gibi, insan iyi niyetli yaklaşırsa, istedikten sonra bir şeyler bulabiliyor dinlediklerinde. Hem ben müzik konusunda çok kasıntı olunmaması gerektiğine inanıyorum. Bir de hayata renkli bakıyorsan, gözardı edilen şeylerin arasında kendine uyan bir taraf yakalayabilirsin. Mesela bir seste küçük bir kırıklık, o sesi çok ilginç hale getirebilir ve bilindik tarzda bir şarkıyı sevdirebilir. Veya geçmişten hoş bir sesi çağrıştırabilir küçük bir ayrıntısı bu sesin. Yani küçücük farklılıklar, senin ilgi alanında çok büyük boşlukları doldurabilir. Harika Esen'in sesinde ben Semiha Yankı'nın sesini yakaladım mesela.

Gaye Aksu da alt yapıyla beraber gırtlağını da Pop tarzında kullanmış bir çok şarkısında. "Gitme Sana Muhtacım" şarkısını Pop tarzında hiç yorumlayan olmamıştır sanırım. Kamuran Akkor'un "Bir Ateşe Attın Beni" günümüz sounduna çok güzel ve yalın bir şekilde oturtulmuş. Burada yalın olması, günümüz soundundan daha önemli benim için. Çünkü bazen bir şarkıyı öyle "cıstak" yapıyorlar ki, "Böö!" diyesin geliyor. Gaye Aksu'nın 12 şarkılık albümünde 7 şarkı Pop tadında. "Daha Kaç Kere" şarkısıyla Gaye Aksu bir Pop şarkıcısıdır artık benim için. Gaye Aksu, bir zamanlar küçük TSM şarkıcısı olan kız. Albüm 10 üzerinden kanaat notumla 8'dir. Harika Esen'in çalışması da 10 üzerinden 8'liktir. Aslında Pop gözlüğüyle bakmazsan, her ikisi de 10 üzerinden 10'luk "Mükemmel" çalışmalar.

Gerçekten fark edilemeyen bu sanatçılar ve çalışmaları müziğimizi dinletiyorlar bana. Harika Esra'yı tanımıyordum; TSM sanatçısıymış sanırım Gaye Aksu gibi. Tanımış oldum son çalışmasıyla. Her ikisine de başarılar, albümleri için de teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder