24 Haziran 2014 Salı

Google'dan müzikseverler için devrim niteliğinde bir uygulama


Daha önceki yazılarımın birinde paylaşmıştım evde olduğum sürece 24 saat radyodan müzik dinlediğimi. Yani radyom gece uyurken bile çalar, uyanma esnalarında kısacık sürelerde bile kulağıma bir şeyler gelir, bir şeylerden haberdar olurum. Çünkü müzik hayatımın 1 numarasıdır. Sabah uyandığımda da "Türkiyenin En Çok Dinlenen Müzik İstasyonu"nda bir haber paylaşılıyordu. Google, sanatçının adını yazdığınız takdirde ona ait tüm şarkıları listeleyecek ve tek tıkla dinleyebilecekmişiz şarkıları. Bu müzikseverler için devrim niteliğinde bir şey. TRT 3 döneminde dünya listelerini, dünya müziklerini takip ederek, müzik tarafı hep yarım kalan biri için çok önemli girişim bu. Çünkü gerçek müziksever için ayrıntılar çok önemlidir. Hele hoşuna giden bir şarkı veya şarkıcının ne, kim olduğunu bilmemek müzikseveri çıldırtabilir. Şimdilerde radyonun monütöründe veya bilgisayardan dinliyorsan radyoyu, şarkı ve şarkıcının adı, hatta önceki veya sonraki şarkılar bile yazıyor. Bunlar bile çok önemli şeyler aslında. Tabi YouTube da çok önemli aradığımız şarkı ve şarkıcıları bulmak için.

Yapılan bu hizmetler belki müzik takıntılılarını düşünerek yapılmıyor; teknolojik şirketler kendilerine müşteri çekebilmek adına onlara hizmet vermeye çalışıyorlar ama en çok benim gibi müzik manyaklarının işine yarıyor bu hizmetler. Çünkü gerçek müzik dinleyicisi, müzik adına hiçbir ayrıntıyı atlamak istemez, müziğe dair hiçbir güzelliği kaçırmak istemez. Gerçek müzikseverlik, müzisyenlikten bile öte bir şeydir benim için. Müzisyenin içinde de müzik sevgisinin büyüklüğü tartışılmaz ama, o işini yapar, meselelerini ifade etmeye çalışır müzikle. Müziksever için müzik, yaşam biçimi gibi bir şeydir.

Ben aslında müzikseverler için şöyle bir şeyi çok isterdim; belki müzik sektörünü hepten bitirecek bir düşünce gibi gelebilir ama; dünyanın bütün müziklerine herkes kolaylıkla, çok cüzzi fiyatlarla ulaşabilmeli. Bu kadar iyileştirici bir güzellikten genellikle ticari şekilde düşünülerek insanlar niye mahrum edilir ki. Dünyada her insanın dinleyemediği daha ne kadar çok şarkı ve şarkıcı vardır. Belki o duymadığımız melodi hayatımızı değiştirecek enerjiyi verecek bize.

Müzik dinlemeyen insanlar falan biliyorum veya "müzik dinlemek benim için o kadar önemli değil" diyen. Eğer insanlar müziğin önemini kavrasalardı, müzik filmlere arka fondan nasıl anlam katıyorsa insanın hayatına da o derecede anlam katardı. İnsanın hep müzikle yaşaması, yaşarken beyninin içinde hep kendi orkestrasının falan çaldırması hayata anlam kattığı gibi, insanın olaylara daha objektif ve dingin bakmasını da sağlıyor.

Google'ın uygulaması şu anda cep telefonları için geçerli ve sadece Amerika'yla sınırlıymış. Dediğim gibi dünyanın bütün müziklerinin insanların hizmete sunulacağı günü de sabırsızlıkla bekliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder