24 Haziran 2014 Salı

Aylin Urgal'ın müzik hayatı ve hüzünlü sonu


70'li yılların Pop Müzik sanatçılarının ses ve yorum kapasiteleri günümüz sanatçılarından kıyaslanamayacak derece de üstünmüş. O yüzden zaten sanatçılar prodüktörlerin kapılarını çalmak yerine, prodüktörler sanatçıları keşfederlermiş. Müziğimize dair geçmiş dönem olaylarını da ne yazık ki bu konuyla ilgili yazılı kaynaklar veya müzik belgeselleri olmayınca öğrenemiyoruz veya en fazla internet üzerinden TRT programlarının sosyal medyada paylaşılmasıyla kısa bilgiler elde edebiliyoruz. Aylin Urgal da ses ve yorumunu çok sevdiğim, prodüktörler tarafından keşfedilen ve hayatına dair kısacık bilgiyi sosyal medyadan öğrendiğim sanatçılarımızdan biri.

Müzik hayatına 1969 yılında orkestra solisti olarak başlayan Aylin Urgal, İzmir'de eşinin orkestrasında solistlik yaparken Ali Kocatepe tarafından keşfedilip plak teklifiyle İstanbul'a getiriliyor. O yıllarda sanatçıların sahnelerden keşfedilmesi de ses ve yorum olarak ne kadar sağlam olduklarının bir referansı. Günümüzdeki gibi stüdyolar çok teknolojik olmadığı için sesler üzerinde oynanması da söz konusu değil. Sözün kısası sesi olmayan sanatçıya plak yapılıp piyasaya çıkartılmıyor. Önce sanatçının ses ve yorum olarak kendini sahnelerde ispat etmesi gerekiyor.

"Nerelerdeydin" şarkısıyla adını duyuran Aylin Urgal'ın "Sen Yarattın Beni" şarkısı listelerde 1 numara olduğu gibi, yılın şarkısı da seçilmiştir. Üç 45'liği ve bir Long Play'i olan sanatçının "Sakın Ağlama Ardımdan", "Sevgili Dostum", "Gerisi Masal", "Paran Pulun Senin Olsun", "Nerelerdeydin", "Yardan Haber Yok", "Mutluyum Ben" başta olmak üzere plak üzerinde kayıtlı neredeyse her şarkısı hit olmuştur. Zaten eski plaklarda, albüm dolsun diye koyulmuş inanılmayan boş şarkı olmuyormuş ki.

Plak çalışmalarıyla sesini duyurduktan sonra gazinoların da aranılan sanatçısı olan Aylin Urgal, 80'li yıllarda Arabeskin piyasaya hakim olmasıyla plak yapmayı bırakıp gazinolarda rağbet gören Alaturka ve Arabesk şarkılar söylemiş, TRT'de de eski şarkılarıyla çıkmıştır. 1985'de Ankara'daki bir gazino çalışmasından İstanbul'a dönerken Bolu'da yaşanan trafik kazasında ölen yolcular arasında o da vardır. Eski gazeteler arasında bulduğum ölüm haberine dair kupür bir süre duvarımda asılı kalmıştı o yıllarda.

Keşke Aylin Urgal'ın plakları bir CD'de toplanıp hayranlarıyla buluşturulsa. Üstelik üç 45'liğinden biri hariç ikisi ve bir 33'lüğü aynı müzik şirketinden çıkmış.

https://www.youtube.com/watch?v=icQQL04qbDw

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder