30 Haziran 2014 Pazartesi

Eşcinsellere destek olunca eşcinsel olunmaz



Ülkemizdeki bu seneki Gay Onur Yürüyüşü de gerçekleştirildi. Sorumluluklarımdan dolayı İstanbul'a gidemedim geçen yıl olduğu gibi bu yıl da. Gazetelerden takip ettiğim kadarıyla gene binlerce katılım olmuş. Gökkuşağı bayrakları, slogan pankartları, rengarenk giyim-kuşamlarla karnaval havasında geçmiş önceki yıllarda olduğu gibi. Bu yıl polis Taksim'e geçişe izin vermemiş. Sanırım Gezi olaylarının etkisinden olsa gerek.

Fotoğraflardan taradığım kadarıyla ünlü olarak geçmiş yıllardan katılan sadece Barbaros Şansal'ı gördüm. Yenilerden ise Mabel Matiz ve Kıvılcım Ural vardı. Sevdiğim iki sanatçıyı orada görmek beni çok mutlu etti. Çünkü sanatçıların katılımı, eşcinsellere mesafeyi azaltacaktır. Eşcinsellerle bir arada olmanın utanılacak bir şey olmadığı konusunda halka cesaret verecektir. Ayrımcılıklara karşı duyarlılığı arttıracaktır.

İnsanlar eşcinsellerle bir arada olunca eşcinsel zannedilmekten korkarlar. Oysa yan yana olunca cinsel yönelimler değişecek olsa, eşcinseller eşcinsel olarak meydana çıkmaz, heteroseksist dünyada heteroseksüel olurlardı. Bugünlerde sosyal medyada güzel bir söz paylaşımı var. "Hayvan haklarına destek verilince hayvan olunmuyorsa, eşcinsel haklarına destek verince eşcinsel olunmaz" diye.

Aslında herkes biliyor eşcinselliğin hastalık olmadığını ve bulaşmadığını, hatta eşcinsel zannedilmekten bile çekindiklerini zannetmiyorum. Olsa olsa gizli eşcinsel olup da eşcinselliğinin ortaya çıkmasından korkanlar böyle düşünebilir, yani eşcinsel zannedilmekten korkabilir. Yoksa bilinçli bir insan kendini tanır ve yersiz korkulara kapılmaz.

Bunun adı ve eşcinsel zannedilmekten korkmanın sebebi homofobidir. İçsel veya değil tamamen homofobiyle alakalıdır. Yani bakmayın insanların eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, duyarlı, insancıl... olduklarını falan savunduklarına. Hepsinin demokratik savunuları sözde. Belki başka konularda demokratik oldukları konusunda doğru söylüyor olabilirler ama eşcinsellik konusunda yalan söylüyorlar.

Eşcinsel dostuyum diyenlerin büyük çoğunluğu aslında eşcinsel karşıtı. Uzaktan herkes ötekileştirilenlere yapılan ayrımcılığın insanlıkla bağdaşmadığını savunur ama iş açık açık eşcinsellerin yanında durmaya gelince eşcinsellere destek olmazlar. Hepsinin bir gerekçesi vardır eşcinsellerle yan yana olmamak için.

Tabi haklılar da. Eşcinseller bile çeşitli bahanelerle görünür olmuyorlarsa, hak mücadelesine açıkça destek vermiyorlarsa, kendi kimliklerni açıkça yaşamaya cesaretleri yoksa, heteroseksüeller ne yapsın değil mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder