29 Haziran 2014 Pazar

Dijital platform, eşcinsel aktivizmini daha katılımcı hale getirecektir

Kapalı, muhafazakar, geleneksel ve erkek egemen toplumlarda teknoloji, özellikle eşcinseller gibi en ötekileştirilen kesimlerin kendileriyle barışmaları ve yüzleşmeleri, kendilerini ifade etmeleri, haklarının peşine düşmeleri, birbirleriyle iletişim kurma ve dolayısıyla kendilerini gerçekleştirme konularında çok daha etkili ve faydalı olduğunu görmezlikten gelemeyiz. Bu, eşcinsel aktivizminin sadece internet üzerinden gerçekleştirilmesinin tek doğru olduğu anlamına gelmemeli. Zaten işe yaramayan uygulamalar bir süre sonra kendiliğinden bırakılmak zorunda kalıyor. Şu aşamada reel aktivizm ve politikalar geçerliliğini koruyan uygulamalar ama gelecekte tamamen yerini bırakacağı dijital platformlarla da destekleniyor ve desteklenmek zorunda.

Siyasi parti ve STK'lar gibi örgütlenmeler ne için vardır; yaptıkları ideolojik veya hak mücadelelerini daha güçlü verebilmek için. Egemen kesimler açık ve daha rahat bir şekilde örgütlenebilirler ama eşcinseller gibi ötekileştirilenlerin heteroseksist toplumlarda reel bir şekilde örgütlenmeleri karşılaşabileceleri toplumsal engeller yüzünden zor olduğu için cesur olamayabilirler bu konuda. Dijital platform eşcinsellerin daha cesur olmalarını sağlayacağı için, birbirleriyle iletişim kurmalarını, reel olarak biraraya gelemeseler de bütünün bir parçaları olmalarını kolaylaştıracaktır.

Faaliyetlerin, fikir alış-verişlerinin hala reel buluşmalarda gerçekleştiriliyor olması, eşcinsel aktivizminin ülke genelini kapsamasını tam anlamıyla sağlayamıyor. Tabi içinde yaşadığımız dönem reel aktivizm ile dijital aktivizmin birlikte yürütülmesi gerektiği bir çağ hala. Ama ben internet üzerinden mücadelenin daha aktif hale getirilmesi gerektiğine inananlardanım. Gerektiğinde reel hayata da çıkılabilmeli ama hayatın çok hızlı aktığı bir zaman diliminde insanlar dijital aktivizmle daha katılımcı olacaktır.

Bir de şöyle bir durum var. Geleneksel toplumlarda aile, çevre gibi sebeplerden dolayı eşcinseller rel olarak örgütlenemeyebildikleri için, eşcinsel hakları konusunda aktif olmak isteyenler mücadelenin bir parçası olamayabiliyorlar. Oysa internet üzerinden örgütlenilip belli zamanlarda reel olarak görünür olabilirler ve o gün mücadelenin parçalarının bir araya gelmesiyle eşcinseller gerçek güçlerini gösterebilirler. İstanbul Onur Yürüyüşü gibi etkinlikler bunun en güzel örneği ama internet üzerinden örgütlenmelerin sayısı çok daha fazla arttırılarak, mücadele gücü olması gerektiği gerçek seviyesine ulaştırılabilir. Şu anda bu uygulama var zaten deniliyorsa, o zaman daha da aktif hale getirilmeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder