23 Haziran 2014 Pazartesi

Altın Kelebek Ödül Töreni'nde ödüle layık bir şey var mıydı gerçekten?


Sosyal medyada duyurusunu görünce Altın Kelebek ödül törenini izledim TV'den. Ne kadar heyecansızdı. Eğlence sektörümüzün bulunduğu konumun da bir ifadesiydi bu program. Bu heyecansızlık belki de internet çağımızda yaşadığımız için, eğlence sektörünün gereken ilgiyi görmemesinden kaynaklanabilir. Gerçi biraz durulsa da dizilerin hakim olduğu televizyon dünyası raiting yapan bir bölüm hala ama...

Eskiden üç-beş ödül verilirmiş ama hala o günkü ödülleri alanlar hatırlanıyor Altın kelebek diyince; Ajda Pekkan, Türkan Şoray, Emel Sayın, Zeki Müren, Tarık Akan, Kadir İnanır, Sezen Aksu, Nilüfer... Onlar mı çok büyük yıldızlardı, yoksa teknoloji günümüzdeki kadar yaygın olmadığı için halka olan uzaklıkları mı yıldızlaştırdı onları bilmiyorum. Artık internet çağında insanları sanatçıların peşinde değil, sanatçılar raiting yapma derdindeler. İletişim sayesindeki kolay ulaşılabilirlik sanatçılara ilgiyi azaltıyor sanırım. Çünkü TV ekranı başında sanatçı çıkacak diye beklemiyoruz artık. İnternete gir, sosyal medyadan her şeyi takip et. Artık ne albüm alıyorsun, ne de TV seyrediyorsun. Hal böyle olunca da en prestijli ödül töreni hiç heyecan yaratmıyor.

Sanırım eski sanatçılar gibi büyük yıldızlar da çıkmıyor artık. Son dönemlerde Sibel Can da çıkmasaydı ne olurdu acaba sektörün hali? Ne Halk Müziğinde, ne de Sanat Müziğinde hele hiç sanatçı çıkmıyor. Arabesk bile kalmadı artık. Meydan Popçuların ve Rock'çıların ama son yıllarda onlarda da bir durağanlık var. Düşünsenize ya, Pop müzik diyince hala 40 yaş üzeri sanatçılarımız Popstar. Hala Tarkan, Kenan Doğulu Popstar. Elin Popçuları 15-20 yaş aralığında oluyor, bizimkiler 40-50 arası. Murat Boz bile Popstar yaşını geçmiş bir şarkıcı. Yokluktan da Murat Boz'u yılın en iyi şarkıcısı ilan ediyoruz. Murat Boz sahi ne yapmış bugüne kadar çıkış yaptığı ilk şarkı ve klip dışında. Gülşen de aslında bana göre bu yıl en iyi kadın şarkıcı ödülünü hak edenlerden değildi; çünkü albümü güzel değildi. Tuhaf olansa Sıla Gençoğlu'nun ödül törenlerinde hiç adının geçmemesi. Ambargo mu uygulanıyor bu kıza çok merak ediyorum. Peki nerede sinema ödülleri. Sinemamız hani patlama yapmıştı, tüm zamanların en büyük hasılatlarını sağlıyordu filmlerimiz. Peki nerede sinema oyuncuları; yok. Sadece dizi oyuncuları var artık. Demek ki sinemamız ileriye gitmiyor, geriye gidiyor.

Fazla TV seyretmediğim için TV dalında verilen ödüllere diyecek bir sözüm yok aslında ama müziğimizi takip ettiğim için çöken sektöre rağmen 2013 yılında da müzik dünyamızda kaliteli sanatçılar ve albümleri çıktı. Bazı isimleri vermek istiyorum: Melis Danışmend - Biraz Gülmek İstiyorum, Birsen Tezer - İkinci Cihan, Asena Akın - İstanbul'un İzleri, Şelale Şehnaz Sam - Söylenecek Bir Şeyler Var, TNK - Melankoli, Fide - Büyü, Vedat Sakman - Odada İkimiz, Selva Erdener - Nereye Aşkım, Aygül Erce - Acıya Şarkılar, Çiğdem Erken - İstanbul Kızı, Yıldız Tilbe - Arabesk, Mirkelam - Denizin Arka Yüzü, Şevval Sam - Tango, Seza Kırgız ile Düetler, Cem Adrian - Şeker Prens ve Tuz Kral, Zakkum - Hergün Sonbahar, Başak Yavuz - Başak Yavuz, Yavuz Akyazıcı - Short Stories, Şirin Soysal - Ziyaret, Kıvılcım Ural - Rüya Raporları, Fazıl Say & Serenad Bağcan - İlk Şarkılar, Banu Kanıbelli - Bu Rüzgar, Model - Levla'nın Hikayesi, Bedük - On, Aynur - Hevra & Beraber, Melis Sökmen - Hediyem...

Bunlardan halkımızın haberi yok mu dediniz? Müzik piyasasını elinde bulunduranlar sadece "cıstak" Pop ve Fanteziyi müzikten sayarsa, bunlardan tabi halkın haberi olmaz. Neden Caz veya Alternatif türler müzikten sayılmaz ki? O tarzdakiler de kendilerini tatmin etmek kadar dinleyici içinde müzik yapıyorlar. Peki bu ödül organizasyonlarını yapanlar neden kaliteli müziği görmezden geliyorlar? Ödül törenleri de mi TV'lere raiting sağlamak için düzenleniyor acaba veya geleneksel törenler medya sektörünün prestijini sağlam tutmak amacıyla mı yapılıyor? Gerçekten ülkemizde ne müzik listesi olarak ne de yıl sonu değerlendirmesi olarak sağlıklı bir istatistiki veri var. Altın kelebek ödül törenine bak, eğlence sektörünün; sinema, televizyon ve müzik sektörünün halini gör.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder