13 Mayıs 2014 Salı

Türkiyenin gerçek Pop Yıldız'ı


Popüler kültürümüz çok star gördü; Kral, Kraliçe, Süperstar, Megastar, İmparator, Baba... Yükseldiler, durakladılar, düştüler, unutuldular veya efsane oldular, klasik oldular, gönüllerde taht kurdular ama bir şekilde köşelerine çekildiler, eski popülerlikleri azaldı, herkes tarafından çok sevildiler, sonra az sevildiler...

Ama birisi hariç 24 saat pop olamadılar! En önemlisi, bir star onun kadar bütün kitleyi avuçlarının içine almış mıdır, her kesime hitap etmiş midir, herkesin ruhunu okuyup herkesin gönlüne girmiş midir..? Hem doğulu olmak, hem batılı olmak, hem pop olmak, hem alaturka olmak ama aynı şiddette herkes tarafından deli gibi sevilmek... Kaç star vardır böyle veya böyle bir star var mıdır? Herkesin sevdiği, bir kişinin bile çıkıp da "ben sevmiyorum" demediği...

Çünkü bu sanatçımız bizi çok iyi okuyor ve bizi, bizim anlayacağımız dilden anlatıyor. Duyguyu çok dozunda veriyor şarkılarında; ne fazla geliyor, ne de eksik. Kısaca kitap gibi, ansiklopedi, sosyolog gibi bizi çok iyi analiz ediyor ki, şarkılarında kendimizi bulabiliyoruz tam anlamıyla.

Sanırım 1994 yılıydı. Bir magazin programında stüdyo kaydı sırasında, çıkacak olan albümünden bahsediyor, beste bulamayınca besteleri kendisinin yaptığını anlatıyor, sonra da "Delikanlım"ı söylüyordu bağıra bağıra. 90'lar aslında bize tüm zamanların starını hediye etti. Hayatımıza star olarak girdi, star olarak devem ediyor. Çünkü gerçek star bize, bizi anlattığı zaman starlaşır.

Yıldız Tilbe'yi bu kadar sevmemizin nedeni, çok bizden olması, bizim anlatmak istediklerimizi, duygularımızı daha estetik şekilde anlatmasından. Duygularımızın, hayatımızın, kültürümüzün ortak ifadesi. Son albümün adı gibi, hepimizin duygusunun şivesi var Yıldız Tilbe'nin şarkılarında, dilinde, anlatımında...

Sahi Yıldız Tilbe hangi tür şarkı söylüyor? Halkın şarkısını söylüyor, halkın müziğini yapıyor, Pop Müzik yapıyor Yıldız Tilbe. İçinde Şarkı var, Türkü var, Aranjman var, Arabesk var, Caz var... var da var. Bir ara müzik kanallarımızdan biri Yıldız Tilbe'nin şarkılarını yayınlamamıştı "Arabesk söylüyor" diye. Yıldız Tilbe Arabesk söylüyorsa diğerleri ne söylüyor, Pop mu?

Sibel Can da son albümünün tutmama sebebinin Pop olarak gösterilmesine isyan etmişti en son, "Hayır ben pop söylemiyorum" diye. Diğerleri ne söylediğine kendileri karar versin ama Yıldız Tilbe haklı Pop söylediği konusunda. Pop Müzik halkın müziğidir. Yıldız Tilbe de bu kültürün müziğini yapmaktadır ve en layığıyla yapmaktadır, en evrenselini yapmaktadır.

Son albümünü dinliyorum da, hiçbir sanatçı her yaptığında kendini aşmamıştır Yıldız Tilbe kadar. Her yaptığı sevilmiştir Yıldız Tilbe'nin. Çünkü bu kültürün geniş zamanlı müziğini yapmaktadır. Bugün dinlediğin duyguyla, yarın da dinlersin. Modası geçmez hiçbir yaptığının. Neden mi?...

Çünkü çok doğal! Sistematik bir toplumda deliliğin diğer adı doğallıktır. Yıldız Tilbe de en doğalımızdır işte. Yıldız Tilbe toplumda sakladığımız içimizdeki biz ayrıca. Belki bizim yapamadıklarımızı deliliğe vurdurup yaptığı için de çok seviyoruz onu. Doğallığıyla bize adeta "kendiniz olmaktan utanmayın" diyor.

Son albümünü dinliyorum dedim ya... Başkalarına verdiği şarkıları nasıl da tekrar kendince söyleyip ruh vermiş... Bunu, başkaları eğreti durmadan bu kadar orjinal yapabilir mi bilmiyorum. Başkalarının üzerinde şekillenen kıyafet onun üzerinde hiç sakil durmuyor. Çünkü o da bizden, biz de ondan!

Star olma derdi olmadan dünyada star olan kaç star vardır? Çünkü o doğuştan YILDIZ Tilbe zaten!

1 yorum:

  1. Yıldız Tilbe'yi çok yakından tanırım. Annem ve teyzemin star olmadan önceki komşusudur :) Hayatını kızına adamış ve onun için her şeyi yapabilecek çok temiz kalpli bir insandır. Sesindeki farklılık her telden yararlanacak niteliktedir. Gönlümüzün birinci starıdır Yıldız Tilbe :)))

    YanıtlaSil