13 Mayıs 2014 Salı

Eşcinsellik yüzünden Eurovision'dan çekilen, hayattan da çekilir!


Anlayabilir misiniz bilmiyorum, insanın yapısından dolayı sürekli yüzüne kusulmasa da kendine karşı nefret duygusunun olduğunu bilmenin ne demek olduğunu? Şiddete de maruz kalsan, cinayete de kurban gitsen hayata karışıyorsun ama sana ne kadar "herkesin tercihine saygım var" deseler de aslında içlerinde nefret olduğunu biliyorsun, hissediyorsun, hissettiriyorlar da. Bazen de duygularına, dillerine hakim olamayıp kusuveriyorlar işte. Sadece hükümet temsilcileri kusmuyor nefretini, en yakınındaki arkadaşın, hatta eşcinseller bile...

Avusturyalı sakallı kadın görünümlü eşcinsel şarkıcı için "irrite oluyorum" diyen eşcinseller o kadar çoktu ki... Çünkü onlar da eşcinsel olsalar da heteroseksizmin tek tipliliğine, şekilciliğine, cinsiyetçiliğine koşullanmışlardı. Farklılıklarının, eşcinselliklerinin farkındalar ama toplumsal cinsiyete uygun bir cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği yaşamak istiyorlar. Yani hükümet temsilcisi sadece kendinin değil, bu toplumun, hatta eşcinsellerin, transseksüellerin bile düşüncelerine ortak oluyor bu nefretle.

Avusturyalı şarkıcı eşcinsel olduğu halde sakallı trans kadın görüntüsüyle farklılıklara karşı yapılan önyargılı ayrımcılığa dikkat çekmek amacıyla mesaj vermeye çalıştı ama sanırım hiç anlaşılamadı. Aslında hükümetler, homofobik-transfobik davranışlarının yanlışlığının farkındalar (ki yazdıklarını silebiliyorlar) ama karşılarında tam anlamıyla eşitlikçi bir şekilde işleyen yasa ve yargı sistemi olmayınca, arkalarına aldıkları toplumun rüzgarıyla kafalarına göre söylemde bulunabiliyorlar işte. Daha önce de örnekleriyle karşılaşmadık mı? Hastalık demedi mi bir kadın milletvekilimiz? Bazı milletvekillleri eşcinsellik kelimesini ağızlarına yakıştıramayıp "şey" falan demediler mi, demiyorlar mı? Başbakanımız bile eşcinselliğin argosunu hakaret olarak algılıyorsa, söylenebilecek bir şey kalmış mıdır?

Düşünüyorum da sahi bizler kimler tarafından yönetiliyoruz? Vatandaşını sevmeyen vekil, bakan, başbakan ve siyasi olabilir mi? Devlet vatandaşları arasında ayırım yapar mı? Eşcinsellik, transseksüellik aleyhinde konuşmak, eşcinsel ve transseksüel olan vatandaşların aleyhinde konuşmak değil midir? Bir eşcinsel olarak benden, homofobik bir Devlet erkanına güvenmemi bekleyebilir misiniz? Benden nefret edeni sevmemin bir anlamı olabilir mi? Ki bu nefret eşcinsellerin, transseksüellerin öldürülmeleri için cesaret veriyor.

Muhafazakar parti milletvekillerimizden biri Avusturyalı sakallı kadın görünümlü eşcinsel şarkıcı Conchita Wurst'a istinaden "İyi ki de Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıyoruz" demiş ya... Eşcinseller sadece Eurovision Şarkı Yarıması'nda değil ki, ülkemizde de var, hatta farkında olmayabilirsiniz ama neredeyse her ailede bile var ama açık değiller ayrı mesele. Şimdi sormak istiyorum eşcinsellik karşıtı milletvekiline: Eurovision gibi hayattan da çekilecek misiniz?

İki yıl önce TRT'nin eşcinsellik yüzünden Eurovision'a katılmadığını, puan siteminin falan bahane olduğunu söylediğimde herkes gülüyordu bana. Bundan sonra TRT'nin eşcinsellik yüzünden Eurovision'a katılmayacağı artık dillendirilmeye başladı. Olaya şuradan bakarsanız, dediklerimden daha emin olabilirsiniz. Sanat ve sanata dair faaliyetler muhafazakarların ne kadar umrunda olabilir? Sanat demek, yaratıcı ve estetik bir şekilde hayatın özgürlükçü ifadesi demek değil midir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder