7 Mayıs 2014 Çarşamba

Şarkıların hikayesi: Don't Speak - No Doubt


Bir şarkıdan bahsetmek istiyorum... Hit şarkılar insanı tam 12'den vurur ve bağımlılık yapar, belki bir süre sonra bıkkınlık verir. Algılaması kolay olduğu için mi çabucak severiz, yoksa gerçekten çok güzel olduğu için mi? Bıkma sebebimizse, kolay şarkı olmalarından mıdır, çok dinlememizden midir? Çeşitli sebepleri olabilir ama hit şarkılar ezberlenip marş haline gelir ve zamanla klasikleşir, dokunulmaz olurlar.

Ama bazı hit şarkılar diğer hit şarkılardan ayrılırlar. Çünkü onlar hiçbir zaman tüketilemez, bıkılmaz ve aynı heyecanla dinlenmeye devam edilirler. Hatta çıktığı zamanın akabinde bile "yeter artık" dedirtmez. Her dinlediğinde etkilenir, duygu seline kapılırsın, değişik değişik versiyonlarında farklı heyecanlar yaşarsın. Bunun altında yatan sebep, şarkının çok derin bir duygu yaşanmışlığıyla üretilmesinden olabilir mi?

No Doubt grubunun "Don't Speak" şarkısından bahsediyorum. Bütün dünyada sevildi de, ülkemizde bambaşka, tarihinde görülmemiş bir şekilde sevildi. Hem de hiç ayağa düşmeden! Çünkü bazı şarkılar vardır sevilir, sakız olur ağızlarda ve "Ööö" dedirtir. "Don't Speak" işte hiç öyle olmadı. Hatta "Türkiye'nin en çok dinlenen yabancı müzik istasyonu"nda üst üste iki yıl yılın şarkısı seçildi. Bildiğim kadarıyla başka hiç bir şarkı üst üste iki yıl yılın şarkısı seçilmemiştir; hem de dünyanın hiçbir yerinde. Bu yazıyı yazmama vesile olan, şarkının sahibi Gwen Stefani'nin uzun bir aradan sonra Amerika'daki "The Voice" şarkı yarışmasında ortaya çıkması. Özlemiş miyiz ne Gwen'i? (http://www.youtube.com/watch?v=cSMY3I_ES_g&feature=share)

"Bu şarkının bu kadar çok sevilmesinin sebebi, şarkının sahibinin çok yoğun duygu yaşamasından olabilir mi?" demiştim ya, aynen öyle olmuş. Gwen Stefani'nin sevgilisi, No Doubt gurubu kurulduktan bir süre sonra gruptan ve Gwen'den ayrılmış. Gwen grubu kardeşiyle devam ettiriyor ve ayrılık üzerine "Don't Speak" şarkısını yapıyor (Konuşma, ne dediğini biliyorum. Bu yüzden lütfen açıklamayı bırak. Anlatma çünkü incitiyor. Konuşma, ne düşündüğünü biliyorum. Gerekçelerine ihtiyacım yok. Anlatma çünkü incitiyor.)

İyi ki de Gwen Stefani sevgilisinden ayrılmış, iyi ki de No Doubt grubu yoluna devam etmiş. Yoksa duygularımız eksik kalırdı. Gwen Stefani, No Doubt grubu olarak "Don't Speak" şarkısından başka hit şarkı çıkaramadı. Solo olarak da sadece "Hollaback Girl" şarkısıyla Billboard müzik listelerinde bir numara oldu. Olsun, "Don't Speak" var ya, yeter.

http://www.youtube.com/watch?v=TR3Vdo5etCQ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder