10 Mayıs 2014 Cumartesi

Micael Jackson'ın fotokopi albümü!


Michael Jackson'ın ölmeden önceki kayıtlarından oluşan yeni albümü "Xscape"i dinliyorum. Michael Jackson bu albümle ilk defa karşımıza çıkıyor olsaydı, muhtemelen muhteşem gelebilirdi. Çünkü şarkıya anlam katan yorumcudur ve MJ'nin gırtlağının özgünlüğünü ve kabiliyetini fark etmemek için müzik diye bir şeyin ne olduğunu bilmemek gerekir. Bu albümdeki şarkıları çok kötü bir ses ve yorumcu yorumlasa, bize hiçbir şey ifade etmeyebilirdi de. Biz Michael Jackson'ı çok daha orjinal, kendini tekrar etmeyen şarkılarla keşfettikten sonra, ne kadar koyu bir MJ fanı olsak da heyecan yaratmıyor artık.

Bana göre Michael Jackson'ın en verimli, en olgun, en dinlenebilir dönemi, "Thriller", "Bad" ve "Dangerous" dönemiydi. Diğer çalışmaları, bu çalışmaların daha düşük kopyası gibi geliyor bana. Michael Jackson belki de yaşarken ölmüştü müzikal açıdan. Yani yaşasaydı da kuş konduramayacaktı. Zaten bu kayıtlara kendisi güvenseydi, yaşarken piyasaya vermez miydi? Yeni albüm yayınlamak falan çıkar amaçlı MJ'yi süründürmek gibime geliyor. Kime ne faydası varsa bu çabaların? Bir MJ hayranı olarak bu tür süründürmelerden rahatsız oluyorum ve MJ'nin ruhuna saygı istiyorum.

Yenilik, değişim belki de güzel yaratıların bile önüne geçebilir. Çünkü ne kadar iyi olursa olsun, farklılık olmayınca heyecan yaratmayabiliyor. Michael Jackson olmadan da ne kadar yenilik, değişim yapılabilir ki MJ adına? Acaba yaşasaydı da, MJ yeni bir Michael Jackson yaratabilecek miydi? Bazıları taktığı bir sanatçı ne üretirse kabul eder, sever ama bu durum herkes için geçerli olmayabilir. Bir sanatçı da ne kadar değişebilir, ne kadar yenileyebilir kendini hamur aynı olduktan sonra diyebilirsiniz ama hayatta denenecek o kadar şey var ki ayakta kalabilmek, sanata layık bir şeyler üretebilmek için.

Velhasıl yenilik ve değişim bir sanatçıyı bitirse de, kendini tekrar etmesinden iyidir diye düşünüyorum. Çünkü yenilik, değişim sanatın iskeleti, olmazsa olmazıdır. O yüzden ben Michael Jackson olmadan da Michael Jacksıon adına ne yapılırsa yapılsın artık benim için bir şey ifade etmeyecektir. Şimdi ben "Billi Jean"in üstüne bu albümden ne bulabilirim ki Michael Jackson hayranı olarak. "Liberian Girl",  "Smooth Criminal",  "In the Closet", "Give In to Me", "They Don't Care About Us", "Remember the Time"... varken...

Son albümden dikkatimi çeken şarkı "Slave To the Rhythm" ve "A Place with No Name" oldu. Belki dinledikçe zamanla yeni bir şeyler keşfedebilirim. "Blue Gangsta" da fena değil. "Michael Jackson olsun da ne olursa olsun diyenlerdenseniz", havada kapabileceğiniz bir çalışma "Xscape".

2 yorum:

  1. Dangerous dan sonra çıkan History(1995), Blood on the dance floor(1997)remix albüm ve İnvencible(2001) dangerous ve önceki albümler kadar orjinal ve iyi olamasada içlerinden en az 4 er hit şarkı çıkarabilmiş kaliteli albümler bence. Ama İnvencible dan sonrası tam da dediğiniz gibi oldu :( yani sonrası için size aynen katılıyorum. Bence de, MJ in sağlığında beğenmeyip albümlerine koymadığı şarkılardan; bir şeyler türetip-çıkarıp durmasınlar artık!!! Çünkü kesinlikle dinlemiyoruzzzzzzz. En azından ben dinlemiyorum.
    Ayrıca diğer yazılarınız gibi bunu da beğenerek okudum elinize sağlık.
    Mrs. Jackson

    YanıtlaSil