1 Mayıs 2014 Perşembe

Irkçılığı ye(n)mek!


Batı'dan öğreneceğimiz çok şey var. En başta da tepkimizi medenileştirebilmek. Bir hasızlık olduğu zaman, kaba bir şekilde karşılık vermektense, kibar bir şekilde tepki gösterirsek, tepki hem hedefine daha isabetli ulaşır, hem de medenileşmek adına güzel bir ders olur.

Barsenolalı Alves'e saha da muz atılmış. Alves'in bu ırkçılığa tepkisi muzu yiyerek olmuş. Onun centilmence tepki vermesi, bu tepki şeklinin spor dünyasında da benzer şekilde yayılmasına sebep olmuş; spor severinden sporcusuna kadar herkes karşıtlığını muz yiyerek göstermiş. Hatta Fenerbahçeli (eski FB'li diyemiyorum; O sonsuza kadar FB'li çünkü) Alex De Souza maymun şeklinde pozunu paylaşmış medyada.

Bizde ne olmuştu sahaya atılan muza tepki olarak? Bunun ırkçılık olduğuna dair fırtına kopartılmıştı ama nazik bir şekilde değil, yapılan harekete aynı seviyeden cevap vererek. Nezaketten uzak karşılık vermenin sonu nereye gider, özellikle fanatizmin doruk noktasında olduğu futbolda? Bunun neticelerini düşünmeden, yanlışa yanlışla cevap vermeye çalışıyoruz.

Sadece futbol dünyası değil, medyası da aynı tondan tepki veriyor. Oysa "bu ırkçılık" deneceğine, ırkçılığın iyi bir şey olmadığı anlatılabilir. Yapılan yanlışa, yanlış bir şekilde cevap vermek de yanlıştır; ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder