11 Mayıs 2014 Pazar

Gece'den yılın albümü: İyi Niyetli Bir Gün


Bir şarkının, bir albümün, bir müzik çalışmasının iyi olduğunu belirleyen kıstaslar nelerdir? Müziğe hangi açıdan baktığın en belirleyici unsurdur, diye düşünüyorum; İçinde yaşanılan kültürün duygusal etkisiyle, müziğe teknik, estetik, müzikalite açısından bakış açısı ayırt edici özellikler olsa gerek; Kimisi duygularını tatmin etmek ve eğlence amacıyla müzik dinler, kimisi de bir şeyler yakalamak ister sanatsal veya estetiksel bakımdan. Bunu, birisinin diğerinden üstün olduğunu belirtmek için söylemiyorum. Sadece müziği değerlendirirken belirleyici unsurlar olduğunu anlatmak istiyorum. Ben olaya sadece duygusal ve eğlence açısından bakmayı, müziğin gelişmesinin önünde bir engel olarak görüyorum çok demokratikçe olmasa da. Çünkü yıllardır eğlence müziği dinleyerek, eğlenerek çok da bir şey kazandığımızı zannetmiyorum müzik açısından. Üstelik herkesin bu eğlence müziğine koşullanmışlığı, hem sektörel, hem de dinleyici açısından işi iyice kötüye götürdüğünü inkar edebilir miyiz?

Sakın yanlış anlaşılmasın. Ben de tepe noktadan, opera veya klasik müzik dinleyicisiyim demek istemiyorum ama en azından ülkemdeki tek düze müziklere kendimi kaptırıp da dünya müziklerine kulaklarımı tıkamış değilim. Zaten hiçbir zaman müzikte duygularımın esiri olmadım. Çocukluğumdan beri Türkçe Pop dinlesem de, ülkemdeki her tür müziğe hiç yabancı kalmasam da, yabancı kaynaklı Pop ve Rock müziğinin etkisinde kaldım. Bu yabancı kalmamayı da bir olumsuzluk olarak görmüyorum zaten. Ama yıllar geçtikçe ülkemdeki Pop müziğinin bazı örnekler dışında hiç de ileriye gitmemesi, tek düze kalması tek kelimeyle ve kısaca vahim. Ama Rock müziği konusunda iyimserim.

Sert bir Rock sever değilim. Caz da dahil olmak üzere Pop'la yumuşatılmış olarak seviyorum türleri. Hatta klasikten operaya kadar hafiften poplaşması taraftarıyım. Belki de bu poplaşma müziklerin yumuşatılmasından çok modernleşmesidir. Başta İndie Rock olmak üzere Alternatif Rock ve Brit Pop en çok tercih ettiğim tarzlar ve ülkemdeki müzik kalitesinde de bu tarzları baz alıyorum çok bencilce de olsa. Neden mi böyle bir tarz? İsyanla birlikte müzikte biraz da asalet olmasını istediğimden. Müzik çok ağdalı bir şekilde ne yerlerde sürünmeli, ne de süründürmeli. Duygularımızı rahat bırakmalıyız ama kontrolsüzlük derecesinde değil.

Bu kısacık(!) girişi, bugünlerde çok sevdiğim, bana göre ayrıca şimdilik, bu yıl içersinde çıkan en iyi albüm olarak gördüğüm Gece grubunun son albümü olan "İyi Niyetli Bir Gün" için yaptım. Bir albüm yapmışlar ama baştan sona rahatlıkla dinlenebilen, birbiriyle müzikal açıdan bir bütün olan bir hikaye anlatmışlar. İlk iki albümünde gece grubunu belki ihmal etmiş olabilirim, belki de Gece grubunun müzik olarak olgunluğa eriştikleri albüm bu albümdür. Solistlerinin ses renginin heyecan vericiliğini Nilüfer'le yaptıkları düette hissetmiştim. Gece grubunun ilk çalışmaları konusunda, bazı şarkıcı ve gruplara geç kaldığım gibi, onlara da geç kaldığım için eksik bir değerlendirme yapıyor olabileceğime de inanıyorum ama önemli olan keşfedip bir yerlerden yakalayabilmek, tamamen kaçırmaktan iyidir. Sonuçta her sanatçının geriye dönüşler yapılar bir şeyler yakalanmaya çalışılan erken yılları vardır.

Rock müziğimizin uluslararası boyutta olması... güzel.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder