14 Nisan 2014 Pazartesi

Eşcinselleri öncelikli olarak içeride mi korumak gerekiyor, dışarıda mı?

Adalet Bakanlığı'nın açıklamasına göre eşcinseller, transseksüeller, biseksüeller, kısaca LGBT bireyler için özel cezaevi inşa edilecekmiş. Gerekçe LGBT'lerin güvenliğini sağlamak. İnsanın sorası geliyor; Anayasa'da tanınmayan ve tanımlanmayan ve dolayısıyla onlara kaşı yapılan saldırılar nefret suçları kapsamına alınmazken, hatta milletin bazı vekilleri eşcinselleri açık açık lanetleyerek hedef gösterirken, insanın hiç de inanası gelmiyor bu güvenlik gerekçesine. Acaba LGBT'lerden heteroseksüellerin ahlakını mı korumayı düşünüyorlar?

Devlet LGBT'lerin normal olduğunu resmi olarak açıklasın, toplumu eşcinsellik konusunda ikna etmeye çalışsın, zaten güvenlikleri otomatik olarak sağlanmış olacak. Ama Devlet olarak sen, yani adamların, kurumların, yasaların LGBT'leri hastalıklı, ahlaksız ve sapık olarak lanse edersen, senin LGBT'lerin güvenliğini sağlamak amacıyla onlara özel cezaevi inşa etme projen, LGBT'lerin güvenliği konusunda çok da samimi gelmeyebilir.

LGBT'lerin cezaevinde mi güvenliğe ihtiyaçları var, yoksa dışarıda mı? LGBT'ler zaten resmen açık cezaevinde yaşıyor gibiler. Toplumdan soyutlanmış, dışlanmış, izole bir hayat ne kadar özgür sayılır? Eşcinsellere özgürlükleri, hakları iade edildiği zaman, zaten güvenliğe ihtiyaçları kalmayacaktır büyük ihtimal. İnsanları LGBT'ler konusunda bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve LGBT'lerin de normal birer insan olduklarını anlatmaktan daha güvenlik sağlayıcı bir çözüm olabilir mi?

LGBT'ler ötekileştirildikleri için belki özel bir güvenliğe ihtiyaç duyulduğu düşünülebilir ama LGBT'leri ötekileştiren kim, çözüm bulmaya çalışan kim? Yani önce hedef haline getir, sonra da korumaya çalış. Belki ilk aşamada sadece cezaevi değil, her konuda LGBT'lere karşı pozitif ayrımcılık yapılmalı, yani ayrıcalıklı davranılmalı ama kalıcı çözümler için LGBT'lerin normalliği konusunda eğitsel projeler geliştirilerek pratiğe dönüştürülmeli.

LGBT'lerin toplumsal yaşama karışarak diğerleriyle- heteroseksüellerle birlikte yaşaması konusunda devletin cesareti var mı acaba? Ben devletin LGBT'leri düşündüğüne inanmıyorum. Eğer gerçekten bizleri düşünecek bir durum söz konusu olsa, devlet bizlerle temas kurar, bizler için ne yapabileceğini bizlere sorar, bünyesinde açık eşcinselliği, transseksüelliği barındırır, kadrosunda temsilci olarak LGBT'lere de yer verir. Ne yapıyor; kendi kafasına göre iş yapıyor.

Dediğim gibi eşcinsellerin, transseksüellerin kısa vadede ayrıcalığa ihtiyacı olabilir ama burada-LGBT'lere özel cezaevi konusunda çok da iyi niyet olduğuna inanmıyorum, olsa bile bu bir çözüm müdür? Milyonlarca eşcinsel, LGBT devlete inanmıyorken, hatta devletten korkarken, devlet 81 LGBT'ye özel cezaevi projesiyle neyi koruyacak, kimi koruyacak? Hem sahi cezaevlerinde bu kadar mı LGBT var? Komik olmayın.

LGBT'lere azınlık gibi davranılıp tecrit edilmesine ben de karşıyım. Heteroseksist bir dünyada eşcinsellerin özel bir muameleye ihtiyacı olabilir toplumsal kültürde yerlerini alıncaya kadar ama bu ayrıcalıklı durum sadece cezaevleri için değil, LGBT'leirn tüm sosyo ekonomik ve kültürel durumlarını kapsamalı; eğitimden iş yaşamına, çocukluktan yaşlılığa kadar... Toplum LGBT'leri kabul edinceye kadar devlet de onları korusun ama bir yandan da bizim için özel cezaevi inşa ederken, toplumsal inşaamıza başlasın, yani toplumda yer alabilmemiz için bizden de bir iki tuğla koysun.

Devlet LGBT cezaevi projesiyle cinsiyet ve cinsel yönelimler arasında kutuplaşmaya sebep olacak, öteki konumundaki LGBT'ler belki de cüzzamlı gibi algılanarak daha da ötekileştirilecekler. Yani homofobiyi, transfobiyi halletmesi gerekirken, eşcinselliği, transseksüelliği doğa dışı bir durummuş gibi karantina altına almaya çalışıyor. Devletin bir aynaya bakması gerekiyor; sorun nerde, çözüme nereden başlanmalı?

Akılma gelmişken... Devlet, pembe teskere vermek konusunda o kadar zorluk çıkarıp askere göndermek istediği eşcinsellerin güvenliğini falan hiç düşünmezken, acaba hangi dağda kurt öldü de cezaevindeki LGBT'leri düşünmeye başladı?, diye de sorgulamak gerekmez mi? Devlet LGBT'lere karşı bu kadar düşünceliyse, bizi her yerde korusun. Mesela eşcinsel taburu falan kursun özel cezaevi gibi! Veya bizi her yerde çürüğe çıkarsın. Hasta insanların hapiste ne işi olabilir değil mi? Vergi verirken sağlamız, hapis yatarken sağlamız ama görünür olduk mu hastayız, sapığız, çürüğüz ve soyutlanmalıyız veya tecrit edilmeliyiz. Eşcinselleri aslında öncelikli olarak kimden korumalıyız acaba?

1 yorum:

  1. halil abi ben meltem nükhet duruya onu çoksevdiğimi söylermisin lütfen çok seviyorum kendisini nükhet duru benim için çok tatlı bir sanatçı

    YanıtlaSil