9 Mart 2014 Pazar

Voleybolumuzun en iyi blok yapan iki orta oyuncusu: Eda ve Gökçen


Dün (Cumartesi) Kadınlar Voleybol Ligi'mizde Fenerbahçe - Galatasaray derbisi vardı. Maçın sonucu şu anda Fenerbahçe'nin gücünden, Galatasaray'ın da en as oyuncusundan yoksun oluşundan dolayı belliydi. Maçın 3 - 0 biteceğini tahmin ediyordum ama Gamze Alikaya'nın servisleri Galatasaray'ın 1 set almasını sağladı.

Eskiden servis karşılayan taraf olmak, manşeti getirip smaçla sayıyı almak demekti. Yani servis karşılayan taraf olmak sayı almanın garantisi gibiydi. Hatta çok eskilerden hatırlıyorum, servis karşılayan taraf, sayıyı alsa da hanesine sayı olarak yazılmıyordu. Servis attıktan sonra sayı alman gerekiyordu. Tabi kurallar değişti ve hatalar bile karşı tarafın hanesine sayı olarak yazılıyor.

Günümüzde servis karşılamak, dezavantajlı konumda olmak demek. Çünkü karşılanamayacak derecede sert veya stratejik servisler atılıyor; manşeti zayıf olanın üzerine, alınamayacak dip çizgilere, tereddüt yaratacak şekilde iki oyuncunun arasına, file dibine... Tabi bu durum da servis karşılayanın pasöre düzgün manşet getirmesini engelliyor, karşı tarafa da çok rahat blok şansı ve hücum şansı veriyor.

Blok demişken, artık blok yapmayan takımın maç kazanması şansa kalmış durumda. En azından blokla smaçları yumuşatıp defansın top çıkarmasını sağlaman gerekiyor. Çünkü günümüzde voleybol çok sert oynanıyor ve blok olmadığı sürece top resmen zemine çakılıyor.

Konuyu şuraya bağlayacağım. Fenerbahçe Voleybol Kadın Takımı şu anda ligimizin en iyi blok yapan takımı. Bu bloklar da zayıf takımlara karşı falan alınmış tesadüfü bir durum değil. Ligimizin en güçlü ekiplerinden Eczacıbaşı'na bir maçta 20 blok, son maçtaki Galatasaray takımına 21 blok yaptı ki bu üstelik GS maçında 4 sette alınan bir sonuç. Maç 5 sete uzasa daha yüksek sayıda blok olabilir.

Orta oyuncuların görevi smaçtan çok blok yapmak veya blokla topları yumuşatmaktır. Milli Takım'ımızın da en büyük zaafı budur; blok zayıflığı. Smaçları çok iyi olan orta oyuncularımız var ama blok yapmadıktan sonra neye yarar ki. Fenerbahçe'de oynayan Milli oyuncumuz Eda Erdem Milli Takım'a ilk girdiğinde en büyük özelliği çok güzel blok yapmasıydı. Daha sonra kayarak samaçörlüğü bloker'lığının önüne geçti. Ama geçen yılki sakatlığından sonra blok yapma özelliğiyle geri döndü sahalara.

Ve ona eşlik eden Ayşe Gökçen Denkel. Fenerbahçe Gökçen'i iki yıl önce Galatasaray'dan transfer etti. Ama sakatlığından dolayı 1 yıl sahaya çıkamadı. Fenerbahçe buna rağmen elinde tuttu Gökçen'i. Neden; çok iyi bir oyuncu olduğu için. Şu anda da iyileşti ve görevini layığıyla yapıyor.

Şu anda Türkiye'de ilk altı'da yer alabilecek en iyi iki orta oyuncu Eda ve Gökçen'dir. Peki Milli Takım'dalar mı? Hayır. Eda sakat olduğu için geçen yıl yoktu, bu yıl olacak mı bilmiyorum. Ya Ayşe Gökçen Denkel? Bu kadar iyi blokları olan gencecik ve de tecrübeli bir orta oyuncu neden Milli Takım'da yer almaz? Üstelik 1,93 boyu varken. Kim zarar ediyor? Milli Takım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder