16 Mart 2014 Pazar

Herkesin anlayacağı dilden konuşmak gerekebilir

Bazılarına, bazı şeyleri iyi niyetle kesinlikle anlatamazsın. Anlamazlar, anlayamazlar veya anlamak istemeyebilirler de. Çevresel veya genetiksel etkilerini tartışmayacağım bu sefer. Mesela muhafazakar, dindar birine eşcinselliği anlatamazsın. Ne kadar anlatırsan anlat, eşcinselliğin doğallığını ne kadar ispat edersen et anlamaz, anlamak istemez. Çünkü onun kafasında koşullandığı doğrular ve yanlışlar vardır. Düşüncelerini kişisel olarak değiştirmeyeceği gibi, içinde bulunduğu ortamdan dışlanmamak için de doğru da olsa farklı bir şeyi kabul etmeyecektir.

Böyle bağnaz kişilere toleranslı olmak, anlayışlı olmak işe yaramayacağı gibi, dahası yobazlığı pekiştirecektir. Çünkü her sessiz kalış, kendi bildikleri ve inandıklarını, sessiz kalanların da onayladığını düşünmesine sebep olacaktır. Yobazlara göre farklılıklar sapmış kişilerdir ve mutlaka çoğunluğa uymak zorundadırlar. Sisteme ters düştüğü için içinde bastırdığı kendi farklılığını bile yanlış olarak görebilir yobazlar. Yobazlar diyorum ama bana göre her tutuculuk, her bağnazlık, adına her ne derseniz diyin kısaca muhafazakarlık, ne kadar modern dünyadan nasibini alsa da yeniliklere, farklılıklara kapalı olduğu için yobazlıktır. Yobazlık da çıkara falan ters düşüldüğü zaman mutlaka bir gün patlayacaktır.

Empati kuramayan yobazlara karşı kullanılabilecek en güzel dil, onların anlayacağı dildendir. Mesela seni kötülüyor, aşağılıyor, dışlıyor, vesaire mi yapıyor? Senin ona karşı alttan almaya çalışman, onun senin daha da üzerine gelmene sebep olacaktır. Çünkü yobazlar korkaklara karşı daha bir güç yeterliği yapar. Çünkü seninle tartışacak farklı dünyalara ait pozitif bir düşüncesi yoktur. Dolayısıyla farklılıklara yabancılığından dolayı bir korkusu da olduğu için, bu korkuları yobazlığın şiddetiyle alt etmeye çalışacaktır. Yobazlar acımasızdırlar. Çünkü kendilerinden olmayan münafıktır ve iyiliği-güzelliği hak etmezler. Yobazlarda vicdan da yoktur. O yüzden onlardan acıma duygusu falan beklemek akıl dışılıktır. Yobazların çıkarlarına uygun bir dünyaları vardır ve kendi dünya sistemlerini korumak için de bazı kurallar oluşturmuşlardır ve o kuralların da vicdanı sadece çıkarlar doğrultusundadır. Yani yobazların vicdan anlayışı, iyiliği-güzelliği-doğruluğu, insafı, acıma duygusu, kısaca insanlığı çıkarlarına paraleldir.

Bu konuya nerden mi girdim? Barbaros Şansal muhafazakar iktidar taraftarı olan işçilerinin işine son verecekmiş. Sosyal medyada da tepki gösterilmiş bu duruma. Oysa siyasal görüşlerini boşverin, hayata bakış açılarından dolayı bile farklı görüşlerinden dolayı insanlar koskoca iktidar tarafından bile yaptırıma maruz kalmıyorlar mı? Hatta açık bir şekilde farklı görüşteki insanlar hükümet tarafından bile ötekileştirilip hedef gösterilebiliyorlar. Kesinlikle insanların farklı görüşlerinden dolayı ekmekleriyle oynanmasını desteklediğim falan zannedilmesin. Ama şöyle bir gerçek var. Yobazlar kendilerine benzemeyenlerin hiç gözlerinin yaşına bakmıyorlar. Onlara ne dur diyebiliyorsun, ne de bir şey anlatabiliyorsun. Hatta söyledikleri başka oluyor, uygulamaları farklı: "Ne olursan gel" diyorlar ama onlara benzemedin mi kapılarından girmeyi bırakın, senin adını ağızlarına bile almıyorlar. Hatta hatta seni mağdur ederler, senin çıkış yollarını da ahlaksız ilan edip sana yaşama hakkı bile tanımazlar. Mesela eşcinselleri lanetlerler, eşcinseller seks işçiliği yapınca da ahlaksız ilan ederler. E iş versin işverenler o zaman kendilerine benzemeyenlere de. Olur mu? Onlara göre tek doğru vardır, tek tip vardır. Ya onlara uyacaksındır, ya da başına gelecek her şeye razı olacaksındır. Anlamazlar başka yapıların da olduğunu, yapıların farklı düşüncelerinin de olabileceğini. Farklılıklar düzen bozucudurlar. E sorarım o zaman size. Muhafazakarlar eşcinsellere, ateistlere, farklı dinden, milliyetten, mezhepten olanları bırakın iş yerlerinde barındırmayı, onlara iş verirler mi?

Şimdi herkes Barbaros şansalı topa tutacaktır. Ajda Pekkan bile bu bir işçi, işveren meselesi diyip 40 yıllık işçisini iten çıkarmasının normal olduğunu savunmadı mı? Patronlarımdan biri beni işten çıkarıp tazminat vermemesinin gerekçesini eşcinsel oluşuma bağlamıştı. Herkes çıkarlarını gözeterek bir takım kararlar alabilirler ama laik ve modern insanlar muhafazakarlara karşı bir karar aldıkları zaman eleştirilirler. Bu durum laiklerin vicdansızlığıyla alakalı değildir, muhafazakarların vicdansızlığının bir yansımasıdır.

3 yorum:

  1. TEK BAŞINA OLUNCA HAYATTA KALMAK İÇİN TAMAMI İLE ÇOĞUNLUK GİBİ OLMAK ZORUNDA KALIYORUZ

    YanıtlaSil
  2. halil abi ben meltem lütfen nükhet ablayı çok sevdiğimi çok beğendiğimi söylermisiniz kendisi televizyonda görünce heycanlanıyorum nükhet ablamı çok seviyorum söylerseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım, onlar zaten görüyorlardır, menejerine bir daha söyleyeceğim. Twitter'dan yazar mısın Nükhet hanıma. Kendisi ilgileniyor twitter hesabıyla.

      Sil