2 Mart 2014 Pazar

Arabesk'in yok ettiği ses Ayşe Mine


Sosyal medyada şarkılarının paylaşımını falan görünce, sevdiğim sanatçılardan bahsetmek çok hoşuma gidiyor. Zamanla insanın müzik zevki gelişse de, insanın bir döneminin önemli bölümüne tekabül ediyor bazı sesler. 70'lerde "Demek ki Öyle" diyen Ayşe Mine'yi unutmak mümkün mü? Bir tane Pop 45'liği var. Ondan sonra Arabesk... Zaten en büyük çıkışını da "Erkek Milleti" şarkısının da bulunduğu plakla yaptı. Sonra "Yemin mi Ettin" ve diğerleri geldi. Diskotek sitesinden sayabildiğim kadarıyla 13 stüdyo albümü var 2 45'lik ve 1 EP'sinden başka. Hepsi Arabesk veya Arabesk tadında albümler. 90'larda Arabesk diyemeyeceğimiz Pop kıvamındaki "Bir Sen kaldın" albümüyle şöhretinin ikinci baharını yaşadı Ayşe Mine. Özellikle TRT'nin gediklilerindendi. "Şaka Yaptım" albümünde de pop tarzında şarkılar vardı. Sonra içinde bir şarkısını daha beğendiğim son bir albüm daha yapıp şarteli indirdi. Attila Atasoy ile söylediği "Bir Gün Beni Ararsan" şarkısıysa belki de diskografisinin en iyisiydi.

Ayşe Mine'nin Arabesk söylemeye müsait bir gırtlağı vardı, name yapabiliyordu ki Arabesk söylettiler ve tuttu da, bu sayede şöhret de oldu ama onun sesi bana göre Pop'a çok daha yatkındı. Çünkü Pop söylerken hiç sırıtmıyor sesi; "Evet bu ses pop söylemeli" diyorsun. Arabesk söylerken de, "Evet bu Popçu" diyorsun. Batı gırtlağı var çünkü Ayşe Mine'de. Arabeskçiler alınmasın ama, Eğer Ayşe Mine 2-3 Pop şarkının devamını getirip Popçu olarak kalsaydı, daha saygıyla ve daha uzun vadeli anılacaktı eminin. Kimse kusura bakmasın ama alt yapı olarak Arabesk'in soundu dar çevreye hitap eden bir düzenlemeye sahip. Bugün dinleyen yarın dinleyemez, burada dinlense bile dünyada dinlenemez evrensel bir yapıya sahip olmadığı için. Bırakın ötesini-berisini, kimse de kandırmasın kendini, gerçek anlamda müzik dinleyenlere bir şey verebilir mi bu tarz müzik? Ancak ne yapılmış diye bakıp, sonra insanın kaçası bile geliyor. Dinleyenlere de ne diyebilirim ki? Zaten Rock'tan, Opera'dan, Klasik Müzik'ten veya diğer evrensel tarzlardan hazzetmeyene de söyleyecek bir lafım yok.

Şimdi yukarıdaki başlığa bakıp, Ayşe Mine Arabesk'le var oldu diyebilirler ama sadece bir dönem için var oldu ve orada kaldı. Bugün Ayşe Mine ve "Erkek Milleti"ni kim biliyor? Gerçek müziğin peşindekiler 2-3 Pop şarkısını biliyor ama. Seslerini beğenip de başka Pop şarkılar da dinlemek istediğim Arabesk'e yenilen seslere, Arabesk'in katlettiği sesler diyesim geliyor!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder