22 Şubat 2014 Cumartesi

Sibel Can'ın eşcinselliği iğrenç bulması, Hakan Ural'ın homofobisinin sağlamasıdır

Hakan Ural geçen hafta önce "Oğlum gay olsaydı elbette kabul ederdim" demiş, sonra da "Bu tür haber yapanları mahkemeye vereceğim" demişti. Eski eşi Sibel Can'a Hakan Ural'ın söyledikleri hakkında ne düşündüğü sorulunca, “İğrençsiniz, iğrenç sorular soruyorsunuz ailem hakkında böyle sorular sormamalısınız” demiş. Sibel Can'a göre de eşcinsellik, iğrençlik oldu şimdi. Konuyu kimin tarafından, hangi şekilde alacağını da bilemiyor insan. Çünkü ne desen boş. Homofobik bir kültürde eşcinsel karşıtlığı yapan sanatçılara ne denebilir ki? Desen ne çıkar ki? Açıkça sorsan "Eşcinsellik karşıtı mısınız?" diye, "Hayır" diyeceklerdir ve toplumsal yapı gibi, çocuklarının mutsuzluğu gibi gerekçeler sunacaklardır. Acaba düşündükleri gerçekten çocukları mı? Eğer gerçekten çocuklarını düşünüyor olsalardı, o zaman eşcinselliğe iğrençlik olarak değil, doğal, normal bir cinsel yönelimmiş gibi davranırlardı. Çünkü eşcinselliği kötü bir şeymiş gibi lanse etmek, çocuklarda da nefret duygusunu oluşturacaktır. Çocukları düşünmek, onlara nefreti aşılamak mı oluyor? Anne baba eşcinselliği iğrençlik, ahlaksızlık olarak görürken, çocuklar eşcinselliğe normal bakarlar mı? Eşcinsellik konusunda çok bilinçli olmayıp, önyargılı bir şekilde konuşuyor olabilirler ama sonuçta konuşuyorlar ve eşcinsellik aleyhinde konuşmuş oluyorlar. Konuşamazlar mı, hayır konuşamazlar tabiki de. Çünkü eşcinselliğe iğrençlik dersen, ahlaksızlık gözüyle bakarsan bu nefrete girer. Sorsan sevgi doludurlar.

Hakan Ural ile yazdığım bir yazıya da transseksüel bir oyuncu Hakan Ural'ı destekler nitelikte cevap vermiş. "Benim çocuğum eşcinsel olsa ve sürekli birileri sorsa,  ben de bu soruyu soranların kafasını gözünü kırarım!" demiş. Aynı sorunun sorulması mı kafa-göz kırdırtıyor, sorunun eşcinsellikle ilgili olması mı? Ünlülere başka konularda aynı sorular tekrar tekrar sorulunca kafa-göz mü kırıyorlar? Bu tür sorulara tepki gösterenlerin homofobik olmalarından başka bir açıklama olamaz. Erkekliğin övülmesi veya kadının feminenleştirlmesine kimse bir şey demiyor ama. İnsan hakları için, "Burası Türkiye, burası muhafazakar bir ülke, Müslüman bir ülke, geleneksel vesaire bir ülke"den başka, gerekçe oluşturmayacak başka bir dayanak var mı? LGBTİ'lerin homofobilerinin gerekçeleri ne acaba? Mesela transseksüellerin heteroseksüel olmaları mı? Evet transseksüeller cinsiyet değiştirerek erkek veya kadın olmuş kimlikler ama ne yazık ki eşcinselliği anlayabilmeleri ve de homofobik olmamaları için eşcinsel olmaları gerekiyor sanırım. Yani trans olarak ötekileştirilmeleri homofobik olmalarının önüne geçemiyor. Onların bu nefretinin de heteroseksizmi içselleştirmelerinden başka bir açıklaması olabilir mi? Transseksüellerin ayrımcılığa maruz kalmaları konu edilince heteroseksizm karşıtı oluyorlar ama artık hangi gerekçeyle bilmiyorum ama çıkarlarına ters düşünce eşcinseller, eşcinsellik umurlarında olmuyor.

Şimdi anne de olsa, baba da olsa eşcinselliği kötü bir şeymiş gibi göstermenin mantıklı bir gerekçesi olabilir mi? İnsan, bir şey kötü değilse, normal görüyorsa eğer, milyon kere de sorulsa nefreti ve önyargıyı pekiştirecek bir açıklamada bulunabilir mi? Hem kaç kere sorulmuş da kaç kere cevap vermiş ki Hakan Ural. Bir kere sorulmuş, bir kere cevap vermiş, ikinci açıklamasını da kendini yalanlamak için yapmış, Sibel Can da eşcinselliği iğrençlik olarak tanımlayarak eski kocasının homofobisinin sağlamasını yapmış. Bu kadar basit. Diyemezler miydi "Eşcinsellik bu toplumda anormal karşılansa da aslında normaldir." diye. Diyemezler, çünkü homofobikler, inanmıyorlar eşcinselliğe. Eşcinsel karşıtlığı hangi gerekçeyle olursa olsun homofobiye dahildir. Eşcinsel karşıtlığının gerekçesi olamaz zaten. Toplum kabul etmiyor diye nefret edilir mi eşcinsellikten? Bilmiyorsan da doğayla barışmasını öğreneceksin veya tutacaksın çeneni. İnsanın içinde gerçekten kötü duygular olmasa, niye olumsuz beyanatta bulunsun ki eşcinsellik konusunda. Heterosekiszmle birlikte homofobi de içselleştirilmiş heteroseksüellerle birlikte LGBTİ'ler tarafından da. Öyle olmasydı 80 milyonluk ülkede bir avuç değil en azından 15 miyon LGBTİ olurdu bilimsel oran üzerinden. Bırakın ortaya çıkmasını, eşcinselliği desteklemiyorlar bile çoğu. Dün homofobikliğini inkar etmeyen trans bir arkadaşım, "Bu toplumda LGBTİ'si de dahil hiç kimse, eşcinselliğin, transseksüelliğin kendi başına gelmesini istemez" demişti. Sanırım çok haklı. O yüzden kimse de "Bu açıklamalar homofobi değildir, ben eşcinsel düşmanı değilim" gibi açıklamalar yapmasın.

Valla sanatçıları seviyoruz, onları yüceltiyoruz ama nefretle karşılaşıyoruz. Yazık!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder