23 Şubat 2014 Pazar

İnsanlar neden travesti olur?



a) Kendini karşı cinse ait hissettiği için. (Gerçi trans kimliği beyinsel bir şey, illa ki bedensel olarak vücut bulması şart değil ama artık bizde, bizim gibi neyin ne olduğunu bilmeyen, öğrenme zahmetine girmeyip kulaktan dolma bilgilerle tespitler yapan toplumlarda, cinsiyet kimliğiyle toplumsal cinsiyetin birbirine karıştırılmasını bir tarafa bırakın daha hayatlarında böyle kategorik tanımlamaları duymadıkları için, her yol aynı kapıya çıkabiliyor.)

b) Cinsiyet kimliğini biyolojik cinsiyetle örtüştüremediği için, kendini ait olmadığı biyolojik cinsiyet dışındaki kimliklerle ifade etmek için. Mesela kendini erkek olarak hissetmiyor ve geriye kalan kadınlık olduğu için o kimliğin kılığına bürünüyor.

c) Toplumsal iletişim için; Artık kendini karşı cinse ait hissediyor ya, o zaman insanlarla maddi-manevi, cinsel-duygusal iletişim kurması gerekiyor. Bunun için de toplumsal cinsiyet kalıplarıyla görsel olarak kendini örtüştürmesi gerekiyor.

d) Varoluş için: İnsan doğası gereği varolmak, bunun için de toplumsal çoğunluk tarafından kabul edilmek, onaylanmak ister. Bu da heteroseksist toplumlarda, heteroseksüellik ve uzantılarıyla mümkündür. Yoksa kendin gibi olursan sırıtırsın, göze batarsın ve ötekileştirilirsin, ayrımcılığa maruz kalırsın ve şiddete, cinayete kadar yolu vardır.

e) Bir nev-i kendini güvence altına almak da diyebilir miyiz buna? Çünkü heteroseksist toplumlar kendine benzemeyen farklılıklar yerine, taklitlere karşı daha toleranslıdır. Çünkü heteroseksist sistemi taklitler değil, doğal olanlar tehdit eder. Bu da heteroseksizmin yapay bir sistem olduğunun göstergesidir diye de not düşelim bu arada. Bakınız, İran'da eşcinsellik yok sayılıyor, yok edilmeye çalışılıyor idam cezalarıyla falan ama devlet kendi kesesinden ameliyat masraflarını karşılayarak cinsiyet değiştirme ameliyatlarına teşvikte bulunuyor. Tabi bu da eşcinsellerin yok edilmesi, intihara sürüklenmesiyle eş anlamlıdır.

f) Cinsel kimliğinden dolayı ayrımcılığa maruz kalıp, travestiliği seks işçiliğine alet edenleri de görmezlikten gelemeyiz tabi.

g) Heteroseksist toplumlarda, eşcinsellik gibi bastırılmış kimlikler, açık bir şekilde kendi cinsiyle gerçekleştirilemediği için, ancak travestilerle tatmin edilebilirler. Yakalandıkları zaman soranlara da cevapları hazırdır: Ben onu kadın zannetmiştim. Pasif ilişkiye girene kadar onu kadın zannetmiyor da, ancak yakalanınca erkek olduğunu fark ediyor. Travestiliğin iki yüzlülüğe sebep olduğunu da söyleyebiliriz aslında. Peki travestilik kendisi ikiyüzlülük müdür? E kendini toplumsal cinsiyete uygun şekilde ifade etme yöntemi olarak düşünürsek diyebiliriz.

h) Travestilik ya da travestizm, genellikle cinsel haz almak amacıyla, karşı cinsin kıyafetlerini giymek. Travestilerin çoğunluğu erkektir. Bu da travestiliğin bilimsel tanımı. Bu konuda yorum yapmayacağım. Çünkü diyor ki, bir travesti heteroseksüel ya da eşcinsel olabilir. O zaman ben de derim ki, her heteroseksüel eşcinsel veya transseksüeldir.
...
Peki travestilerin heteroseksist toplumlarda mutlu olması mümkün müdür? Çok değil. Ancak solunum cihazları yardımıyla oksijen alabilmek gibi bir durum söz konusudur. Çünkü kimlikleri kabul edilmeyenler, kendilerini reddedenlerin düzenleriyle varolmaya çalışırlar ama varolamazlar. Çünkü kendileri değillerdir, kendilerini onlar-heteroseksist toplum gibi bir ifade etme şeklidir bu durum. O şekilde tam anlamıyla kabul edilseler, mesela bir travesti ötekileştirilmeyip kadınlar seviyesinde kabul edilse belki bir nebze mutlu olabilir ama "dönme" diye ötekileştiriliyorsa, travestilik nasıl mutluluk getirir ki? Heteroseksizmi içselleştiren heteroseksüellik dışındaki kimlikler içsel olarak bir şekilde tatmin sağlayabilirler ama heteroseksüellerle eşit düzeyde normal karşılanmadıktan sonra travestilik toplumsal kabul ve varoluş için yeterli olmayacaktır. Heteroseksizmden dolayı, heteroseksüellik dışındaki kimliklerin varolma çabası bir özgürlük mücadelesidir zaten direkt olarak. E o zaman baskıcı sistemin bir parçası olarak insan nasıl özgür olabilir ki?

Olmasınlar mı? Olsunlar canım, kime ne ki. Ama bunun varoluş ve kabul ediliş için bir cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği mücadelesi olmadığını bilsinler. Çünkü travestilik, temelde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği için ne kadar gereklidir tartışılır. Mesela benim için travestilik, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğime hiç hizmet etmiyor. Olsa olsa yatakta fantastik bir rol olur, o da heteroseksizme koşullanmamış beyinler için bir anlam ifade etmez, komik düşer.

Yukarıdaki fotoğrafa bakarak travestilik için diyebilirim ki, Batı'da seksi bir kadın olmakla, Doğu'da burka giymek arasında bir fark yoktur. Travestilikte amaç karşı cinsin kılığına bürünmekse, başka bir yol var mı?

4 yorum:

  1. Tebrikler güzel makale olmuş.

    YanıtlaSil
  2. aslında verilebilecek tek cevap şu: içlerinden geldiği için. Nokta :) bazı sebeplerin maşallahı varken diğer bazı sebepler, uzun uzadıya yazamayacağım ama kısaca homoseksüelist bir bakış açısı sunmuş.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Yalnız unutulan bir şey var. Bazıları doğası gereği içinden geldiği için değil de, heteroseksizmi içselleştirip doğal zannettiği için bazı şeyleri içinden geldiğini zannedebilir. Veya kendisi olamayanlar heteroseksiszmin yanlış veya doğru dikte ettiklerinde kendilerini bulmaya çalışırlar. Oysa heteroseksizmin önerilerinde de kendi çıkarları söz konusudur. Bir şey insanın içinden gelse toplumsal cinsiyetle bağlantısının olmaması gerekmez mi? Erkekler kadın gibi, kadınlar da erkek gibi giyinselerdi yüzyıllar boyunca, bunlar normalleştirilip, bu sefer travestizmde şu anki uygulanan karşı cins kıyafetini tercih etme şimdikinin tersi olmayacak mıydı? Yani kadınları sembolize eden kıyafet pantolon olsaydı, bu sefer erkek travestiler pantolon giymeye çalışmayacak mıydı? Erkeklerin pantolon, kadınların etek giymesini doğal bir içten gelme durumu olarak kabul edebilir miyiz? Umarım travestiliği anlatırken, transseksüellikle karıştırmadığımın farkına varılmıştır. Travestilikle transseksüelliği birbirinden çok ayırmamak gerektiğini de vurguladım ama... Aslında benim demek istediğim, cinsel yönelimlerin, cinsiyet kimliklerin varoluşu ve kabul edilmesi için heteroseksizm kaynaklı toplumsal cinsiyetin etkisinde kalınmaması gerektiği. Yani toplumsal rollere göre olmamalı, heteroseksizmden etkilenmemeli cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim. Bu yazıyı yazarken transseksüeller tarafından yanlış anlaşılacığımın farkındaydım. Hatta "neden travesti olunur?", cinsiyet kimliğini red anlamın taşıdığının da farkındayım ama benim demek istediğim, trans cinsiyet kimliği heteroseksizmin şekilllendirdiği travestimzden çok etkilenmemesi gerektiği. Travestizme heteroseksizmin cinsiyetçiliği bulaşmış durumda. Yani giyimden davranışlara kadar kadınlık ve erkeklik heteroseksizmin kontrolünde. Heteroseksizminden bağımsız cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği olması gerektiği için yazdım bu yazıyı. Çünkü heteroseksizmin dışında kalanlar, "Ben bu değilsem, toplumsal kalıplara göre bir kimlik seçmeliyim" diye düşünüyorlar. Yoksa ben mi yanılıyorum. Transseksüellere de bir şey söylemek istiyorum daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi. Batı'da penisli trans kadın veya vajinalı-memeli trans erkek olabiliyorsa, biz neden bu doğallığı yakalamayalım?

    YanıtlaSil