17 Şubat 2014 Pazartesi

Eşcinseller güçlerini koz olarak kullanmayı öğrenmeli

Dün şarkıcı oyuncu transseksüel Ayta Sözeri ile Hürriyet'te yapılan bir röportaj vardı. Röportajın bir bölümünde homofobiyle nasıl başa çıkabildiğini anlatıyor. Notları çok iyi olan çalışkan bir öğrenciymiş Ayta Sözeri ve bunu bir koz olarak kullanmış. Okulda herkesin çok korktuğu erkek bir öğrenci Ayta'yla dalga geçiyormuş "karı kılıklı" diye. Bu öğrenci derslerinde başarısızmış. Bir gün ona “Beni bütün okula karşı korursan her sınavda altı sorunu çözerim” demiş ve okuldaki homofobiyi bu şekilde alt etmiş.

Homofobik heteroseksist dünyada en demokratiği, en eşitlikçisi, en özgürlükçüsü dahi eşcinsellere kucak açmayacak. Ben bunu bilirim, bunu söylerim. Kimse de ne kendini kandırsın, ne de birilerine kendini basamak olarak alet ettirsin. Daha kadınlara bile formaliteden göz boyamak amacıyla pozitif ayrımcılık yapılıyorsa, eşcinsellere sıra gelir mi? En demokratik parti dediğimiz parti bile, "Toplum daha eşcinsellere hazır değil" derse, erkek egemen zihniyet üzerinden politika yapanlar eşcinsellik konusunda ne kadar samimi olabilir, biz onlarla ne kadar varolabiliriz. Mutlaka dur diyeceklerdir, engel çıkaracaklardır, bahane yaratacaklardır.

LGBT'lerin birlik beraberlik içinde güç oluşturup, bu gücü koz olarak kullanmasından başka bir seçenek yoktur. Çareyi heteroseksizmin kollarında aramak bana göre zaman kaybı. Mesela seçimlerde, güç oluştursak ve "elimizde şu kadar oyumuz var, bizi kim düşünürse, politikasında kim yer verirse oyumuz onlara" dense kaale alınmaz mıyız? Farklı şekillerde de varolunabilir ama bu sembolik kalır. Çıkarcı dünyada güçlü hale gelip, bu gücü "kazan-kazan" şekilde kullanmak en akıllıcası. Eşcinseller kendilerine inansa, aslında başlı başına güç oldukları için, varolan egemen güçlerle işbirliğine bile ihtiyaçları olmayabilir ama o bilinç olsa zaten homofobi diye bir şey olmazdı. Çünkü eşcinsel bilinç, potansiyel mücadele gücünü ortaya çıkaran örgütlenmeyi doğuracak, varoluş ve haklar da çorap söküğü gibi kazanılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder