26 Ocak 2014 Pazar

Eğitim kurumlarımız eşcinsel hareketini kabul ediyor artık


Açık Öğretim Sosyoloji bölümü okuyorum. Bugün "Yeni Toplumsal Hareketler" dersi sınavında bir soruyla karşılaşınca kendimi çok mutlu hissettim. 20 yıllık bir mücadele sürecinin ardından resmen eşcinseller ve temsilcisi onaylanmıştı. Soru şöyleydi. Zaten soru kitapçığını açınca direkt o isim gözüme çarpmıştı ve 20 yıllık bir çalışmanın hazırlığıyla kendinden çok emin bir öğrenci gibi hemen o sorunun cevabını işaretledim. Evet soruyu okuyorum: Aşağıdakilerden hangisi LGBT hareketi içinde yer alan Sivil Toplum Örgütlerinden biridir; a) Kaos GL... Evet doğru cevap Kaos GL idi ve ben kendimi hayat sınavından geçmiş gibi başarılı hissettim. Eğitim kurumları artık LGBT hareketi diye bir şeyi telaffuz ederek resmen eşcinselleri, transseksüelleri ve diğerlerini onaylıyordu. Bu eğitim kurumu nerenin eğitim kurumuydu; Türkiye Cumhuriyeti devletinin. Nokta.

Evet bir çoğunun, hatta bir çok eşcinselin Kaos GL'den haberi olmayabilir ve bu sorunun cevabında tereddütler yaşayabilir. Çünkü insanlar daha "Kim 500 Milyon İster?" yarışmasında Zeki Müren'in sesiyle Münir Nurettin Selçuk'un sesini bile ayırt edemiyor. "Ne alaka?" diyebilirsiniz. Çok alaka. Yaşamın gerçeklerine duyarsız bir milletiz vesselam. Nasıl öğretiliyorsak, hayatı o şekilde özümsüyoruz. Kendimize bile yabancıyız. Ama benim eşcinselliğim nasıl en öncelikli kimliğimse, Kaos GL de artık DNA'larımın bir parçası gibi. Size abartı gelebilir ve başka eşcinselleri bilemem ama ben Kaos GL ile 20 yaşında yeniden doğdum ve kendimi buldum. Fotokopi ile çoğaltılan dergi aşamasından dernek statüsüne ulaşmış, uluslararası etkinlikle eşcinsel haklarının ülkemizde en önemli savunuculuğunu, hatta tek savunuculuğunu yapan bir hareket haline gelmiş, hatta eğitim kurumları tarafından onaylanmıştır. Evet bir çoğuna sıradan gelebilir bir sınav soru kitapçığında eşcinsel bir derneğin adının geçmesi ama eşcinselliğin kulağa takılan küpeyle veya at kuyruğu saçlarla pörtletilen kimlikten, açıkça ifade edilen bir hareket haline gelmesi çok önemli bir şeydir eşcinseller, LGBTİ'ler adına. Biz artık varız ve reddedilsek de biliniyoruz. Daha önce yok sayılıyorduk, görmezlikten geliniyorduk ama şimdi kimliklerimiz vücut buldu. Tamam bazı siyasiler hala ağızlarına yakıştıramıyor eşcinsellik kelimesini ve gerçekten dilleri de dönmüyor LGBT kelimesine ama varlığımızdan herkesin haberi var artık. Bundan daha mutluluk verici bir başarı olabilir mi? Bireysel başarılar geçicidir ve faydası sınırlıdır ama "olgu"lar hayatın inkar edilemez gerçekleridir ve herkes tarafından kabul edildikten sonra hayat daha yaşanılası olacaktır. Evet eşcinsellik diye bir gerçek kabul ediliyor artık bazıları suratını ekşitse de. Gerçi onlar bugün varlar, yarın yoklar. Önemli olan hak mücadele sürecinin devamlılığını sağlamaktır. Yarınkiler en azından inkar edilemez bir gerçekle karşılaşacaklar aniden kabul edemeseler de. Düşünseniz ya bugünkü sınavda bu soruyla karşılaşan bir genci. Bir çoğunun umrunda olmayacak ama Kaos GL hareketi diye bir gerçekten haberdar olacak. Belki karşı çıkacak ama inkar edemeyecek.

Diyebilirsiniz ki ders kitaplarında olan bir konunun sınavlarda çıkmasından doğal ne olabilir? Bilmiyorum, benim için önem arzediyor demek ki. Çünkü Açık Öğretim'de kim kitapların yüzünü açıyor ki. Sanırım bu soruyla bir çok kişinin karşılaşmasının mutluluğu benimki. Üniversitelerde eşcinsel oluşumlardan ve aktivitelerinden haberim var ama AÖF aracılığıyla örgün öğretimde okumayanlara eşcinselleğin ulaşması da önemli. Ulaşabildiği ölçüde tabi. Üniversite zihniyetinin homofobik olmaması da tabi ki çok sevindirici. Her üniversite eşcinselliğe kapılarına açacak diye bir durum olmayabilir heteroseksist ve muhafazakar bir toplumda üniversiteler ne kadar bağımsız yapılar olsalar da. Çünkü devletin eli herkesin üzerinde ve özgür bir eğitim sistemi o kadar kolay olmayabilir. Aslında özel veya resmi, bağımlı veya bağımsız herkes çıkarlarına paralel olacak seviyede özgür ve ifadeleri sınırlı. O yüzden egemen bir cinsiyetin en karşısında yer alan bir kimliğin her telaffuzu farklılıklar, inkar edilenler adına bir başarıdır.

2 yorum:

  1. bu doğal birşey değil ki. daha önce hep görmemezlikten gelinen bir durum soruda yer almış.doğrusu ben de sevindim ve şaşırdım açıkçası :)

    YanıtlaSil
  2. derslerinin birinde bir lgbt ile röportaj yapan(ödevi için) bir çocuğa yardım etmiştim :) ama bu da çok güzel bir soruymuş :)

    YanıtlaSil