20 Mart 2013 Çarşamba

"Tercih" diyenler eşcinselliğin "yönelim" olduğunu mu bilmiyorlar, art niyetliler mi?

Heteroseksist bir dünyada, eşcinseller öldürülürcesine nefret kurbanıyken, cinsel yönelimin bu kadar kolay bir şekilde tercih edildiğini mi sanıyorsunuz?

Eşcinsellere yapılan direkt nefreti, ayrımcılığı anlayabiliyorum ama bilinçli diyebileceğimiz ve yanımızda olduğuna inandığımız kesimin de homofobiyi destekler nitelikteki bilgisizliğini hiç anlayamıyorum. Gerçekten bilgisizlikten kaynaklanan bir bilinçsizlik mi var, "eşcinsellerin yanındayız" kandırmacasıyla art niyetli bir şekilde eşcinsel karşıtlığı mı yapıyorlar? Eşcinsellere dolaylı olarak, "Tamam anladık mağdursunuz ama siz de yanlışsınız" diyorlar resmen.

Yıllardır eşcinsellerin dilinde tüy bitti "Eşcinsellik bir tercih değildir, yapımızda var olan bir yönelimdir" diye-diye. Bütün bunları bile-bile neden hala sanki herkes heteroseksüelmiş de, eşcinselliği sonradan tercih etmiş gibi üstüne basa-basa "cinsel tercih" diyorlar. Bu şu demektir. Aslolan heteroseksüelliktir, eşcinseller de doğru cinsel yönelimden saparak eşcinselliği tercih etmişlerdir! Neden Heteroseksüellik tercih olmuyor peki?

Ben doğru tanım yapmayan hiç kimsenin samimiyetine, iyi niyetine inanamam. Bilmiyorsan öğreneceksin. Sen gazeteci değil misin? Haberi araştırıp buluyorsan, eşcinselliğin ne olduğunu da öğreneceksin ve önyargıları besleyecek şekilde "tercih" gibi heteroseksist dilde tanımlamada bulunmayacaksın. Ner'de kaldı senin tarafsız gazeteciliğin? Bu, heteroseksizmin onaylayacağı dilde bir haber olmaktan öteye gidemez. Hatta sağ gösterip sol vurmak derler buna.

Bu dili kullanan da Radikal gazetesi. İçinde bulunduğumuz muhfazakar sistem bu gazeteyi de mi erilleştirdi, yoksa "haberi verelim de nasıl olursa olsun" boşvermişliğindeler mi? Yani habere konu olan kesimin yanlış dilden dolayı zarar görmesi hiç umurlarında değil sanırım. Haberde "eşcinsel hakem"in, eşcinselliğinden dolayı mağduriyeti anlatılıyor ama "cinsel tercih"inden dolayı mağdur olduğu anlatılıyor. Bu haberi okuyan, "O hakem de eşcinselliği tercih etmeseymiş" demez mi? 

Belki "tercih" kelimesini kullananlar alışılagelmiş bir dili kullanıyor olabilir ama yanlışı düzelterek herkese doğruyu öğretmek de insanlık adına bir görev olmalıdır. Tercih yerine yönelim kelimesi kullanılsa, bu kelimeyi bilmeyenler dahi en azından eşcinselliğin tercih edildiğini düşünmezler. Sen onların anlayacağı dili kullanıyorum derken, onların önyargısını pekiştiriyorsun daha.

Eşcinselliği ve eşcinsellerin mağduriyetini görünür kılmak cesaret verici bir davranış, habercilik olabilir ama kaş yapayım derken göz çıkarmamak gerekir. Çünkü bilgisizce haber yapmak, mağdurun mağduriyetini haklı çıkartır. Eşcinsellerin haksızlığa uğradığını gösterirken, eşcinselliğe de sapıklık der gibi tercih diyemezsin. Sahi sizin tercihiniz yani heteroseküselliğiniz kaç şekerli olsun? Heteroseksist bir dünyada, eşcinseller öldürülürcesine nefret kurbanıyken, cinsel yönelimin bu kadar kolay bir şekilde tercih edildiğini mi sanıyorsunuz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder