17 Aralık 2012 Pazartesi

TRT'de Özgüven Patlaması Eurovision'u Yedi Bitirdi

Eurovision'la ilgili sır perdesi yavaş-yavaş aralanmaya başlıyor ama ben gene de hiçbir gerekçeye inanmıyorum. 40 yıldır hiçbir şeye itiraz edilmiyordu da, geçen yıl mı akıllarına geldi? Hem o ne özgüven öyle? Sanki Eurovision'u TRT yaratmış gibi, kurucu üyelerle aynı karar ve ayrıcalık hakkına sahip olmak istiyormuşlarmış. Neymiş kurucu üyeler kendi başlarına karar veremezlermiş. EBU bugün puanlama sistemi konusunda TRT'ye söz hakkı verse, TRT yarın yarışmacıların hangi dilde şarkı söylemesi gerektiğine karışır, kılığına kıyafetine karışır.

Acaba 75-80 milyonluk nüfusumuza güvenerek mi söz hakkı istiyor TRT? Kendini müziğin beşiği bir İngiltere falan mı zannediyor? Ayrıca bu kurucu üyelerin aklı kıtmı da doğru karar alamasınlar? Ne var yani her yıl kurucu bu 5 ülke yarışmaya ayrıcalıklı olarak katılıyorsa? Artı puanla başlamıyorlar herhalde her finale? Hadi diyelim bu 5 ülke yarı finalde elendi ve finale kalamadılar. Tadı olur mu bu eğlencenin. Ama Türkiye'nin olmaması hiçbir eksiklik yaratmaz diğer ülkeler için. Eksiklik yaratması için Türkiye'nin müzikal anlamda rüştünü ispat etmesi gerekmez mi önce? Lütfen kimse bizim müzikalitemizi falan öyle göklere yükseltmesin. Şu an müzik listelerimizin zirvesine baksınlar, ondan sonra konuşsunlar.

Hem jürinin halk oylamasına ortak olması bazılarının halk oylamasıyla müzikalitenin düştüğü yönündeki iddiaların da önüne geçmez mi? Kurucu üyelerin çıkarına değil ki bu karar? Herkesin eşit jüri puan hakkı yok mu? Tabi TRT'nin işine gelmez. Diaspoara'dan, yani gurbetçilerden gelecek halk oyları jüri oylarıyla yarı yarıya düşecek. Siz değil miydiniz Kuzey ülkelerinin birbirine yüksek puan vermesinden rahatsız olan? Siz değil miydiniz Yunanistan ile Kıbrıs Rum kesimi birbirine12 puanı hediye ediyor diye dalga geçen? Her şey kendi çıkarınıza uygun olmalı değil mi?

Ben EBU'nun yani Avrupa Yayın Birliği'nin yanlış bir karar aldığına inanmıyorum. Sadece TRT aldığı kararın arkasında duramıyor. Tek gerekçe müzik ve kadın düşmanlığına dayalı ahlakçılık. Artık bu sene de katılıp erkek yarışmacı gönderselerdi cinsiyetçilikleri ortaya çıkacaktı çünkü. Kadın yarışmacı gönderseler kadın kaprisiyle de uğraşamazlardı. Kapris dedikleri de bacak ve meme!

Ya bazı şarkıcıların ve TRT sunucusunun, TRT programcısının TRT'nin kararını desteklemesine ne demeli. Bir gün böyle bir karar desteklemekten dolayı pişman olurlar mı bilmiyorum.

Bir şarkıcı demiş ki, "Bütün ülkeler kurucu ülkeleri protesto etsin ve yarışmayı kurucu 5 ülke yapsın. Yaparlar. Müzik demek bu 5 ülke demek çünkü. Senin neyin var?

Çikolota şarkıcılara takık söz yazarı da TRT'nin şarkı ve şarkıcı bulamadığı için katılmaktan vazgeçtiğini iddia etmiş. Dekolteyi eleştirerek TRT'nin kararını haklı bulmuş.

Eski kadın şarkıcılarımızdan biri de "Eurovision Türkiye'ye ne kazandırdı?" demiş. Ne bekliyordu ki acaba? Sen müzikte başarı kazanmak istiyorsan, İngiltere listelerine girmeye çalış. Eurovision EBU'ya üye ülkelerin bir test yayınıdır ve günümüzde eğlenceye dönüşmüştür. Vatan-Millet meselesi haline getiren ne yazık ki Türkiye RT'dir. Az gelişmiş ülkelerin katıldığı bir yarışma olduğunu da iddia etmiş. Hiç gülesim yoktu. Biz hangi anlamda gelişmiş bir ülkeyiz acaba? Nerde insan hakları, nerde müzik, nerde sanat? Varsa-yoksa ahlakçılık! Hem TRT sıkılmışmış artık. O yüzden TRT'yi anlıyormuş. Önemli değilmiş Eurovision'a katılmak. Nerden buldu bu kafadarlar birbirini anlayamadım.

Eurovision gediklisi sunucumuz da TRT'nin asil üyeler konusundaki düşüncesinin arkasında durmuş. TRT'nin katılmama seçeneği de varmış ve TRT de bunu uygulamış. TRT'nin Eurovisiona'a karşı olmadığını da iddia etmiş. Ben de diyorum ki, "TRT Eurovision'a karşı ve bu yıl yarışma TV'de yayınlanmayacak". Hem neden sadece final yayınlanıyormuş. Eğer TRT'nin müziğe saygısı varsa, yarı finalleri de yayınlaması gerekmez mi? Bu sunucumuz inanmıyor ama, evet TRT'nin Eurovision'a katılmama kararı, AB'den uzaklaşma politikasıyla paraleldir.

Anladığım kadarıyla TRT, "Eurovisiona'a hangi yöntemle katılalım" kararını vermek için topladığı bazı şarkıcı ve bestecilerle beraber, oybirliğiyle Eurovisiona'a katılmama kararı almış. Yoksa bütün kafadan Eurovision karşıtlığı kararı çıkar mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder