21 Aralık 2011 Çarşamba

Çifte Hapis Hayatı! (Bedenine ve Heteroseksizme Hapsolmak)

Transseksüel Olmak Zor, Çok Zor!

Bir insan neden estetik ameliyat olmak ister ve olur; Kendini beğenmediği, beğenmediği taraflarını düzelttirmek için. İnsan kendini neden beğenmez; Şekilci çevresel faktörlerin psikolojik baskı yaparak fiziğine dayalı komplekslerini ortaya çıkarmasından. O halde insanın fiziksel olarak kendisiyle barışamadığı tarafları olabilir ve mutlu olmak için gözünü kırpmadan bıçağın altına yatabilir.

Şekilci bir toplumda çirkin olmanın veya güzel olmamanın ne demek olduğunu anlayabiliyor musunuz? Anlamasanız güzel görünme gayretiniz olmaz. Bu çabanın altında beğenilme, takdir edilme, kabul edilme yatar ama dışsal veya içsel kişinin kendini beğenmesi  önceliklidir. Sırf başkaları için değişmek ancak bir noktaya kadar mümkün olabilir.

Estetik sektörü kapitalist sistemin sömürü alanlarında biri haline geldiği için de estetik, sağlık sorunu gibi nedenlerden dolayı mecburiyetten değil de, görgüsüzlükten veya kendinle barışık hale gelmek için engelsiz bir şekilde yapılmaktadır günümüzde. Erkeklik jargonuna ters düştüğü halde, erkekler bile erkeklikle çelişip estetik yaptırmakta, ağda yaptırmaktadır artık.

Peki değişime, güzelleşmeye bu kadar anlayışlı ve de esneksiniz de eşcinsellerin, transseksüellerin toplumsal rollerin dışına çıkmasına neden bu kadar karşısınız? Üstelik transseksüellik güzelleşmek için değil, kişinin ruhsal sağlığı, kendini gerçek cinsiyet kimliğiyle ifade edebilmesi için estetik değil, zorunlu bir ameliyattır. Her kimlik kendini, hangi bedenle olursa olsun ifade edebilir veya etmeyebilir ama insanların kendilerini istediği bedenle ve şekilde ifade etme hakkı vardır, olmalıdır.

Sen yamuk veya kemerli bir burunla insan içine çıkmaya utanıyorsan, bir transseksüel de gerçek cinsiyet kimliğine uygun bir bedeni olmazsa mutlu olamıyor. Hem transseksüeller başkaları için transseksüel olmuyor, kendileri için, kendi mutlulukları, kendi yaşamları için transseksüel oluyor.

Akıl var, mantık var. İnsanın cinsiyet kimliği ve bedeni birbiriyle örtüşmese niye durduk yere o acılara katlansın? O kadar keyfi bir şeyse, hadi bakalım kadınlar veya erkekler bedenlerine, bedensel cinsiyet olarak ekleme veya bedenlerinden çıkartma yapsınlar. Erkeklik veya kadınlık cinsel organlarınız varoluş şekilleriniz değil mi? Hatta dünyayı erkeklik ve kadınlıkla özdeşleştirdiğiniz cinsel organlarınız etrafında döndürmüyor musunuz? Gerçi cinsel organlar genellikle erkekleri erkek yapıp, kadınları namus cenderesine sıkıştırıyor ama yerine göre kadınları da kadın yaptığı zamanlar olmuyor değil.

Bencillik bu olsa gerek; "Ben kendimi gerçekleştireyim de, başkasından bana ne." Transseksüellik dediğin ne ki; Yolunu, kendini, kimliğini bulamamış sapıklık! İşte transseksüellik anlayışı bu kadar sığ ve de ilkel. Acaba kendini başkasının yerine koyamayacak kadar bencil olanlar olmasın kendini bulamamış olanlar? İnsan kendinden ve gerçeklerden kaçarmış çünkü. Çünkü diyorum; Empatiden yoksun olanlar dışladıklarında, aşağıladıklarında ve anlayamadıklarında bulmuyorlar mı kendilerini?

Anlayamadığım, aslında anladığım da ama kabul edemediğim yaman çelişki, heteroseksistlerin eşcinselliğe karşı oldukları halde transseksüelliğe de karşı olmaları. Buda mı arada kalmışlığın verdiği "ne emmeye, ne de gömmeye" gelmeme durumu? İran gibi çok muhafazakar olsak, ülkede eşcinsel yok demek için transseksüel ameliyatları için sosyal güvence bile sağlarız, Avrupa kadar medeni olsak kimseyi kadın veya erkek sınıfına sokup cinsiyet ayrımcılığı yapmayız. Her konuda olduğu gibi arada kalmışlığımızın ceremesi mi bu çektiklerimiz eşcinseller, transseksüeller olarak? Eşcinsel olmayacaksın, transseksüel de! Yalnızca erkek ve onun hizmetçisi kadın. Başka bir arzunuz?!

Konuya nerden geldim; Artık transseksüel yani cinsiyet değiştirme ameliyatı olmak için, 18 yaşını doldurmuş,  transseksüel yapısına uygun, evli olmama ve üreme yetisinin olmamasının yanı sıra artık sicilinin temiz olduğuna dair sabıka kaydı istenecekmiş. Yani aranan sabıkalılardan birisi olmadığını da kanıtlaman gerekiyormuş.

Yani bu şu demek mi oluyor; "18 yaşından önce kendini hangi cinsiyette hissettiğin hiç önemli değil. Hem o yaşa kadar senin aklın başında değildir. 18 yaşına kadar belki sapkın tercihlerinden kurtulabilirsin. Bizim gittiğimiz yoldan gitmezsen yaşamın kıyısında kalmaya mahkum olursun!" Bu bir anlamda 18 yaşına kadar erkek veya kadın olma fırsatı veya dayatması heteroseksistlerin bahşettiği!

Transseksüel yapısına uygun olmazsa, insanlar kendilerini farklı cinsiyet kimliklerinde hissedemezler mi yani? Ben nice kadın gördüm erkek gibi, nice de erkek gördüm kadın gibi zarif ama transseksüellikle hiç alakası olmayan. Bir de transseksüel diyince hep kadın transseksüelliği akla geliyor, erkek transsesküelliği yok sayılıyor, hatta eşcinseller bile transseksüel diyince akıllarına sadece kadın transseksüelliğini getiriyor, trans eşcinselliği hiç bilmiyorlar.

Transseksüel olacakların evli olmaması şartına gelince. Merak etmeyin, daha bu ülkede evli olup da transseksüelliğini fiziksel olarak devreye sokan bir transseksüel görmedim ben. Evli olanlar hayatları boyunca sadece içlerinde yaşıyorlar transseksüelliklerini, fiziksel olarak heteroseksizmin istediği gibi oluyorlar.

Erkek toplumda trans erkek olmak ne kadar kolay gibi görünse de, aslında kendilerini kadın transseksüeller kadar ifade edemedikleri için daha zor. Çünkü görünmez olmak LGBT'lerin daha kolay yaşamasını sağlamadığı gibi, sosyalleşmesini her anlamda tamamen yok ediyor. Ne kendi sınıfınla çok paylaşım yaşayabiliyorsun, ne de sorunlarını dile getirebiliyorsun. Yok sayılıp hiç kaale alınmıyorsun.

Üreme yetisiyle ne alakası var transseksüelliğin? "Senin üreme yeteneğin var, spermlerini veya yumurtalarını ziyan etme!" mi demek istiyorlar? Veya kısır olan erkek veya kadınlar transseksüel mi olsun? Hem kısır olmak, hem de transseksüel bir ruha, yapıya sahip olmak milyonda bir şans olsa gerek. Yani kısır değilsen ameliyat öncesi kısırlaştıracaksın kendini. Amaçları doktorlara mı para kazandırmak acaba!?

Son ve yeni maddeye gelince. Bir insanın sabıkalı olması, kadın veya erkek cinsiyetinde bir bedenle kendini gerçekleştirmesinin önünde bir engel mi? "Git cezanı çek gel, ondan sonra mı transseksüel olabilirsin." demek istiyorlar? Yoksa kaçakları transseksüellik aracılığıyla yakalamak mı istiyorlar? Ya müebbet alırsa, ömür boyu kendine uymayan bir bedenede mi hapsolacak? Yani çifte hapis hayatı!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder