14 Şubat 2020 Cuma

VEGAN, VEJETERYAN, BALIK VE SÜT ÜRÜNLERİ, İNEKLER VE..!

VEGAN, VEJETERYAN, BALIK VE SÜT ÜRÜNLERİ, İNEKLER VE..!
"Veganlar süt ürünlerinin tüketilmesine karşı; buzağılar emzirtilmiyor diye; ne ile besleniyorlar peki buzağılar?" demiştim...
Albayrak Oya, "Sanırım Halil buzağıların beslenmesini soruyor. Mama satılıyor, onları alıp besliyorlar. Artık anneyi sadece doğarken görüyor buzağılar, hemen yanlarından alıyorlar ki duygusal bağ kuvvetlenmesin, sonra inekte, buzağı da depresyona giryor. Hemen alınca da giriyor gerçi. Çünkü inekler çok anaç ve yavrusuna düşkün, bir bebekte annesiz büyüyor şefkasiz, sıcaklık olmadan, yapayalnız, minik kulübelerde" şeklinde cevaplamış sorumu...
Halil Kandok, "Peki mama sütten daha az mı maliyetli? Yani buzağının emeceği sütü kooperatiflere, fabrikalara daha fazla paraya sattıklarını sanmıyorum. Eskiden ben köydeyken, buzağılar inekleri emerdi. Mama falan yoktu çünkü. Tabiki de fabrikasyon inek ticaretini kesinlikle onaylamıyorum. İnekler ahırlarda, ailelerin yanında yaşamalı, yazın da otlaklara ve meralara götürülmeli çocukluğumdaki gibi. Hele kesim olayını cinayet olarak görüyorum. Ben sadece hayvanseverlerdeki şunu kabul edemiyorum. Mesela eskiden tavuklar yumurtladıkları zaman, o yumurtaları almazsanız birikir ve ziyan olur giderdi. Yani ben tavuklara bakıyorsam, aramızda da bir sevgi bağı oluşuyorsa, yumurtalarını niye yemeyeyim ki? Haa, onlar kendileri yiyecekse eğer, zaten yemem! Tabi tavukların çiftliklerde dar alanlarda ticari amaçlı kullanılmalarını kabul etmiyorum. Yani tavuklarda da kesim olayına karşıyım. Hatta balıkların yenmesine de çok karşıyım. Bir de deniz ürünü diyorlar sanki bitkitmiş gibi. Çünkü onlar da birer canlı. Dediğim gibi hayvanların canına ve yaşam biçimlerine kast edilmediği sürece sütleri ve yumurtaları yenebilir diye düşünüyorum. Zaten onlar da bir miktar süt ve yumurtalarını bizden esirgemezlerdi eğer konuşabilselerdi. Zaten yapay süt ve peynir icat edilirse yemeyiz ki... Söylediklerim çok çocukça gelebilir ama değil, gerçek düşüncelerim bunlar! Ayrıca sütü çok sevdiğimden değil; yoğurt ve peynir için. Yumurtayı da birkaç günde 1 tane protein için yiyiyorum... Yani yemesem de olur... Zaten beslenme biçimim vejeteryan-et yemiyorum-veya karşıma çıkmadığı sürece diyebiliriz-ama balık asla(Aslında et yememezliğim de vejeteryanlıkla alakalı değil, bitkisel beslenmeyi sevdiğimdem) ve veganlığa yakın peynir ve yoğurt dışında..."
Albayrak Oya, "Halil Kandok evet son cümle çok doğru yemesekte olur, oluyor inan. Vegan sporcular bile var. Beni veganlığa ikna eden de bir vegan sporcuydu. Nevşin mengü de vegan ve triatloncu. Aslında veganizm bir felsefe. Yani hayvanları kullanabileceğimiz onlara karşı ayrımcılık beslediğiniz, onları basit canlılar olarak görmemizden kaynaklı. İnsan kendi türünü üstün görüyor(çünkü bu doğalı beri bize empoze ediliyor). Veganizm duyguları,olan, hissedebilen canlıları sömürmenin etik olmadığını söylüyor. Onları doğalarına uygun olmayan yaşam sürmeye zorluyoruz. Tavukları ele alalım, sanıyoruz ki onlar sürekli yumurta yapan canlılar. Oysaki tavuklar da flamingo, ördek, leylek, kartal gibi bir kuş türüdür. Doğada vahşi, yaban bir hayat sürüyorlardı, yakalanıp kümeslere tıkıldılar. Fazla yumurtlasınlar diye hileler uygulandı. Bilim ilerleyince genetiği değiştirildi. Hormonal uygulamalar yapıldı, yemleri de tam buna uygun yapıldı. Yani tavuklarda sadece kuluçkaya oturacaklarında yumurtlarlardı nornalde Yani doğada evcil hayvan diye bir şey yok. Bu konunun çok temeline inmek gerekiyor. Tavuklara yapılanların aynısı ineklere yapıldı. Sektörün tercihine göre genetikleri değiştirildi.et sektörü için iri ırklar, süt sektörü için sütü arttırılmış inekler üretildi. Konu çok derin."
Halil Kandok, "Albayrak Oya Konu insan merkezli hayata bakanlar için derin olabilir anlamaları için ama bana göre konu bile yok. Çünkü benim gözümde bütün canlılar eşit yaşama hakkına sahip birer hayvan, biz insan hayvanlar da onların hayatlarını kolaylaştırma sorumluluğunda olan canlılarız... Konu şu olabilir; gerçek hayvanseverlerin biraraya gelerek, hayvanları insanlardan nasıl kurtarması gerektiği. Küresel ısınmaya sebep olan insan nüfusunun artışı, iklim değişikliği sonucu Avustralya yangının çıkmasına sebep olup milyonlarca hayvanın ölmesine sebep oldu. Kanada'da fok katliamı her yıl devam ediyor. Avustralya zaten kangruruları nüfusu fazla diye aynı develeri katlettiği katletmeyi düşünüyordu, belki de katletmişler de, örtbas etmişlerdir. Japonya'da yunuslar, Çin'de kedi köpek ne varsa katlediliyor... Konu belki bu açıdan derin olabilir... Çözüm de insan nüfusunu azaltacak çalışmalar olabilir. Yani insanlara nüfus planlaması yazpılmaz ise, dünyayı yok edecekleri anlatılmalı. Bu ilkokuldan itibaren temel mecburi ders olmalı."
Albayrak Oya, "Hayvanların yaşamlarını kolaylaştırmak için vegan olmalı. Yani aslında onlar bizim yardımımızı beklemiyor sadece doğaya, bize zarar vermeden yaşamayı öğrenin diyorlar."
Albayrak Oya, "Halil Kandok inekleri çok araştırdım ama tam hangi iklime uygun olduklarını bulamadım. Ama şunu biliyorum egede üreticilerin elinden kurtulup doğada uzun yıllar yaşayan, üreyen inekler var, gördüm😊evet yaşıyorlar hem de daha rahat. Sanırım kışı sert olmayan coğrafyaya uygunlar.."
Halil Kandok, "Albayrak Oya Ben doğal seleksiyonu onaylamıyorum yalnız. Kediler, 4-5 yavru yapıyorsa, hepsinin yaşama hakkı var. Dışarıda doğan kedi yavrularının çoğu ölüyor. Doğum esnasında bile anneleri çoğu zaman göbek kordonu yerine kuyruklarını da yiyebiliyor... Evcilleştirilmiş hayvanlar gene de insan yardımına muhtaç olabilir... Belki de zamanla kendi başlarının çaresine bakabilirler... İnekler de bir süre gözetim altında tutularak özgürlklerine tam anlamıyla kavuşturulabilirler..."
Albayrak Oya, "Halil Kandok evet buna katılıyorum, en azında yeniden doğalarına uygun yaşamayı öğrenene kadar yardım edilebilir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder