24 Ocak 2020 Cuma

ŞARKI, SÖYLENDİKTEN SONRA ŞARKICININDIR ARTIK, SÖZ YAZARININ VEYA BESTECİNİN DEĞİL!

Sabahattin Ali şiirleri bile Nükhet Duru'suz o kadar yavan kalmış ki..! Ferhat Göçer de aynı şiirleri yeni bestelerle söylemiş de.


Ali Kocatepe, Nükhet Duru'ya, Nükhet Duru'nun daha önce defalarca söylediği bestelerini Düet albümünde izin istemedi diye söylemesine izin vermemiş, dolayısıyla geçen yıl çıkması gereken albüm, çektirilen şarkıların yerine yeni şarkılarla yeniden stüdyoya girildiği için bu yıla sarkmıştı. Yaa çok komiğime gidiyor bazılarının Nükhet Duru'nun kendilerinden almasını istemek... Bir kere bu şarkılar daha önce Nükhet Duru'ya verildi mi, verildi. Nükhet Duru stüdyo kaydı olarak bile 3-5 defa yeniden söylemedi mi, söyledi... Eeee, şimdi farklı olan ne? Bazılarının kişisel beklentilerini düşünmek bile saçma geliyor. Eğer amaç saygı ise kimin kimse saygı göstermesi gerektiğini yeniden gözden geçirmekte fayda var. Aslında daha fazla konuşursam, laflarım çok daha ağır olmaya başlayacak. Yaa, Nükhet Duru'dan başka Ali Kocatepe nedir; "Bundan böyle düşünerek atın adımlarınızı..." diye bir çıkış şarkısıdır fi tarihnde TRT'de çalan Türkçe Sözlü Hafif müzik programında çalan. Başka; yok! Tarih Nükhet Duru, Ali Kocatepe'den daha önceki söylediği şarkıları yeniden söylemek için izin istemedi diye ayıplamayacak, Ali Kocatepe'yi, Nükhet Duru'ya 40 yıl önce verdiği şarkılardan yeniden izin beklediği için ayıplayacak şahsımca. Nükhet Duru olmasa, Ali Kocatepe varolur muydu; sanmıyorum. Gelecekte de anılacaksa, Nükhet Duru sayesinde anılacak.

Ferhat Göçer'in yeni bestelerle Nükhet Duru'nun söylediği Sabahattin Ali şarkılarını yeniden söylemesi, bu şarkıları bu kadar değerli kılanın besteler olmadığı gibi, sözler olmadığını da anlıyoruz. Aynı şiirleri eğer Ali Kocatepe'nin besteleri parlattı diyorsanız, peki aynı şarkıları neden kimse söylemiyor, İŞİN ASLI SÖYLEYEMİYOR, söyleyenleri de görüyoruz zaten. Demek istediğim, işin sırrı ne sözde, ne şiirde, ne bestede; sadece yorumda dersek eksik kalır, NÜKHET DURU'NUN YORUMUNDA. En kötü şarkıyı, ama çok kötü sözü ve bestesi olan bir şarkıyı Nükhet Duru'ya verin, ne demek istediğimi anlayacaksınız. Her zaman derim, tabiki de söz ve müzik de önemli ama iyi bir orkestrasyon-düzenleme şarkının en önemli bölümüdür, ondan da ötesi o şarkıya hayat veren yorumcu dediğimiz iyi bir şarkıcıdır. Şarkı, söylenen bir şeydir zaten. Solist olmadan şarkı olmaz. Enstrümantal bir şey olur. Şakıların kaçta kaçı enstrümantaldir günümüzde; hiçbiri denebilecek kadar. O zaman gele gele nereye geliyoruz; şarkılara iyi yorumuyla hayat veren şarkıcılara. O yüzden hiç kimse benim şarkım, benim bestem, benim sözüm diye tantana yapmasın; şarkı, şarkıcıya teslim edildikten sonra, şarkıcınındır. Hiç kimse Melankoli veya Ben Gene Sana Vurgunum şarkılarına Ali Kocatepe şarkısı demiyor. Çünkü o şarkılara hayat veren şarkıcıdır, NÜKHET DURU'DUR! Melankoli veya Ben gene Sana Vurgunum şarkılarını, veya Nükhet Duru ile çalışan Cenk Taşkan dahil, Mehmet teoman dahil diğer bestecilerin şarkılarını da katabiliriz işin içine, diğer söz yazarlarınınkini de; Nükhet Duru dışında bir varlıkları var mıdır Ajda Pekkan, Sezen Aksu, vesaireye verdikleri şarkılar dahil!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder