21 Haziran 2019 Cuma

Bir travesti öldürüldü "yabancı" olduğu için!


Kaç İranlı eşcinsel/transseksüel intihar etmiştir yaşam koşullarının zorluğundan, kaç tanesi öldürülmüş/nefret cinayetine kurban gitmiştir mülteci olarak Türkiye'de bulundukları zamandan beri?

Uzaktan ötekisidir bu kesim toplumun gözünde, lanetlidir, hastadır, sapıktır, ahlaksızdır... O yüzden ölmeleri bir anlam ifade etmez bir çoğu için... Eline bıçak alıp öldürenden çok, toplumun duyarsızlığıdır katilin kendisi, yasaların demokratik olmayışıdır, iktidarların cinsiyetçiliğidir, vicdan denilen şeyin sadece sözde oluşudur, insanlığın hiç ayağa kalkamamasıdır..!

Bir insan durduk yere doğduğu toprakları, ailesini, insanın kendisini layığıyla gerçekleştirdiği-rüyasını bile bununla gördüğü ve yaşam kültürünün en önemli unsuru olan dilini, iklimini, alışkanlıklarını, vesairesini terkeder mi?

Yabancı diyip geçmeyin; yabancı olmak, en başta kendi ülkesinde insanın doğasına-kendisine yabancılaştırılması, sonra da kendini bulmak için yola çıktığı yaşam yolculuğunda ötekileştirilmesidir.

Ve heteroseksist bir dünyada, özellikle yobazlıktan dolayı homofobinin canlıyı öldürüdüğü kültürlerde eşcinsel/transseksüel bir yabancı olmak en zor olanıdır. Anne-baba dışlamıştır, çevresi, doğup-büyüdüğü ve yaşadığı ülke dışlamıştır, özgürlüğe-insanca yaşama kavuşmak için çıktığı yolculuk esnasında dışlanmaktadır ve varacağı noktada da dışlanacaktır hatta...

Ve, ve... Belki özgürlük ve insanca yaşama noktasına hiçbir zaman varamayacak, bir yabancı olarak hayatı son bulacaktır yaşam yolculuğu sırasında. Yabancı olarak doğmak, yabancı olarak ölmek...

Aslında yabancı olarak tanımlanan değildir yabancı olan; çünkü onlar doğasına uygun bir şekilde iştirak etmek istemektedir hayata; asıl yabancı olan doğasını, özünü yitirenlerdir ama kendine yabancılaşanların yabancılaştırdığı bir dünyada yaşandığı için; doğasını kaybedenler doğal, doğal olanlar ve doğasına uygun yaşamak isteyenler yabancı olarak adlandırılmakta ve ayrımcılığa maruz kalmaktadır.

Bir travesti öldürüldü bedenine yabancı olduğu için, bir travesti öldürüldü mülteci olarak bulunduğu ülkeya yabancı olduğu için, bir travesti öldürüldü yobazların dünyasına yabancı olduğu için, bir travesti öldürüldü vicdansızlığa savunmasız kaldığı için, bir travesti öldürüldü öte dünyaya bile yabancı sayıldığı için, bir travesti öldürildü ahlakçılığa yabancı olduğu için, bir travesti öldürüldü yasalara yabancı olduğu için... Daha sayayım mı..?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder