25 Şubat 2019 Pazartesi

Herkesin anlayacağı dilden ksaca #EYT nedir?


EYT, Emekliliği Yaşa Takılanlardır. Yani, mesela bir erkek prim gününü tamamlayıp 25 yılda emekli olacakken, 7-8 yıl geç emekli olmasıdır. Mesela ben 43 yaşında emekli olacakken, 50 yaşında emekli olacağım ki 1 yılım kaldı yeni yasaya göre. Oysa demokrasilerde yasalar geriye doğru işletilmez; çünkü önceki emeklilik yasası, o günün şartlarına göre oluşturulmuştur. Çünkü çalışma saatleri, yıpranma payları, insan ömrü gibi unsurları gözardı edemezsiniz. Yeni yasayı, ancak günümüze uygulayabilirsiniz; yoksa bu haksızlık, adaletsizlik olur.

İkincisi; 50 yaşındaki emekliliği gasp edilenler o yaştan sonra iş bulup çalışmaları imkansız gibi bir şeydir; çünkü o yaşta ne çalışmak çok mükündür, ne de işveren senin veriminden memnun kalır ki iş bile vermiyorlar.

Üçüncüsü; Hadi EYT'ler iş buldu, çalıştılar diyelim; bu sefer ne oluyor; 2008'de çıkan bir yasayla prim kat sayısı düştüğü için, emeklilik maaşları da % 70'lerden % 30'lara düştü. Yani bir kişi emekli olunca 1700-2000 lira arası maaş alacakken, 2008'den sonra çalışıp prim ödemeye devam ettiyse, alacağı maaş 700 ile 1000 lira arasında olacak. O yüzden bir çok EYT'li, emekli maaşlarının en az yarı yarıya düşmemesi için, çalışmadan emekliliklerini bekliyorlar veya sigortasız çalışıyorlar.

Sonra devlet-AKP kalkıyor, "38-40 yaşında emekli olacaklar, hem de çalışıp çift maaş alacaklar" diye halkın algısını yanıltıyor. Burada Devletin amacı, 20 senedir  gasp ettiği emeklilik haklarını-maaşlarını 5 yıl daha gasp edip, EYT'liliği bu şekilde bitirmek istediği gibi, kalan sürede de EYT'lileri düşük kat sayıdan çalışmaya mahkum edip, emekli olunca da maaşlarını yarı yarıya düşürmek istiyor. Yani geç emekli olduğun gibi, bir de düşük maaş alacaksın!

Kısaca EYT'lilik erken emeklilik değil, emeklilik hakkının gasp edilmesi demektir ve bu kesim denildiği gibi 38-40 yaşında değil, ortalama olarak 50 ve üzerindedir. Konu ulusal medyada hiç gündeme gelmiyor, gelirse de yanlış aksettiriliyor; çünkü bağımsız medya kalmadı, hepsi AKP'ye çalışıyor. Bakıyorum da o sunucular, programcılar falan nasıl can hıraş AKP'yi savunuyorlar emeklilik haklarına karşı; yazık!

Dördüncüsü; Eğer EYT'lere gasp edilmiş hakları iade edilirse, gasp edilen yılların da hesabı da sorılmalı. Benim içerideki 7 yıllık emeklilik maaş hakkımı kimsenin cebinden çıkmayacak çünkü; benim yatırdığım primleirni adesi olacak!

EYT'liler 2015 yılından beri dernekleşerek yasal statütüde hakları için mücadele vermektedirler ve son 1 yıldır Türkiye çapında bir ağ oluşturarak, Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir birliktelik sergilemekte ve şehir şehir mitingler yapmaktadırlar. En son 300 bin kişinin katılımıyla Ankara'da bir miting gerçekleştirilmiş olup, 31 Mart seçimleirnde hükümete-AKP'ye gereken dersi vermek için İstanbul'da milyon kişinin katılımıyla bir miting gerçekleştirecekleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder