18 Eylül 2018 Salı

Kedi demek benim için, VİCDAN demek!

Bana diyorlar ki, "8 tsnr kediyi n'apacaksın, at gitsin!" 
İnsan vicdanını, sevgisini atabilir mi; vicdansız ve sevgisiz yaşanır mı?


Bana diyorlar ki, "8 tane kediyi n'apacaksın, at gitsin!", "Sokağa bırak, onlar kendi kendilerini idare eder.", "Evde tutarak doğalarına mani oluyorsun.", "Hiç hijyen değil, senin eve gelmeye korkuyoruz kokudan!", "Her tarafa tüy bırakıyorlar", "Kedileri seviyorum ama uzaktan." vesiare...

Ne anlatabilirim, nasıl anlatabilirim, anlatabilir miyim acaba, anlatmama gerek var mı..? Bakınız, bu bir VİCDAN meselesi. Evet herkes bir vicdanını kontrol etsin, tartsın, ölçsün-biçsin; gerçekten vicdan denen şey var mı sizde, vicdanın nasıl bir anlamı var, sizin vicdanınız gerçek anlamdaki vicdan kelimesini karşılıyor mu? Bir hayvanın ölmesi mesela, sizin ne kadar canınızı yakıyor; bir insanın ölmesi kadar üzülebiliyor musunuz hayvanın ölmesine; ben mesela hayvanın ölmesine bir insanın ölmesinden kat be kat daha çok üzülüyorum; çünkü insanın ölmesine sebebp olan şey, eğer vadesizse, gene bir insandır; buna niye üzüleyim o zaman; çünkü insan düşünebilen ve konuşabilen bir yaratık olduğu için, varsa bir sorun eğer, çözebilir; çözmüyorsa, çözemediğinden çok, çözmek istemediğindendir; eften-püften şeyler yüzünden birbirlerini gırtlaklıyorlar, eften-püften şeyler yüzünden savaş çıkartıp çoklarca birbirlerini öldürüyorlar. E neyapayım ben öyleyse; Barış diyerek john Lennon bile çözüm bulamamış; benim sözümü kim dinler ayol!

Yaşam nedir; hayat tecrübesidir bana göre. Ben hayatı sevgiyle paylaşarak çoğaltmayı seviyorum. Ve de bu sevgi işinin kolayına kaçmaya karşıyım. Herkes sever sevgiliyi, anne-babayı, kardeşleri, aileyi, yakınlarını, güzel olanı, çıkarı olduğu kişileri, vesaire...Sevgi bana göre; beklentisiz sevmektir. Hiçbir çıkarının olmadığını sevebilmektir. Öbür türlüsü çıkar ilişkisidir. Ben sevdiklerimden hiçbir şey beklemem; onların beni sevmesini bile. Ki kediler beni insanlardan daha çok seviyor; ben inanıyorum buna. Onların mırıldak mırıldak suratıma sürtünmelerini, benden öpücük beklemelerini ben hiçbir insandan görmedim bugüne kadar samimi bir şekilde.

Onlar benim elime doğdular. Gözlerini açtılar, beni gördüler. Onlar yaşamanın Halil'le birlikte olduğunu sanıyorlar. Bensiz yaşayamaz ki onlar. Gezerler, dolaşırlar; Halil bekliyordur onları evde. Onları nasıl u-mutsuzluğa mahkum edebilirim ki; buna hangi vicdan elverir; benimki vermez! Ben kedilerle yaşarken sadece hayvanlarla yaşamış olmuyorum; vicdanımla yaşamış oluyorum, vicdanımı kaybetmemiş oluyorum. Eğer doğanın yaşam zinciri halkalarından biri olan hayvanlar için boş ver dersem, boşverirsem; bu benim kendime, hayata bakış açıma, doğaya olan inancıma bir ihanettir! Benim iliklerimde duyarlılık diye bir şey var beni ayakta tutan, bana yaşama umudur veren. Eğer duyarsız olursam, ben, ben olmam ve yaşam denilen şey benim için anlamsızlaşır. Duyarsız ve insanları üzen her davranışımın acısı hayat boyu sürer bende. Ve bu vicdansızlıkla yaşayamam ben. Bilmem anlatabildim mi, bilmek anlamak istediniz mi, bilmem sizin anlayışınıza veya çıkarınıza uydu mu?!

Onların güvencesi olduğumu kedilerim biliyor. Ben evde oldum mu dışarıya çıkmak isterler; çünkü onları gözetleyerek koruduğumu, başlarına bir şey gelmesini engellediğimi bilirler. Bazen pencereyi açık bırakır giderim; ben olmadığım için hiç dışarıya çıkmazlar ve beni beklerler... Yapışık gibiyiz birbirimizle. Ben nereye, onlar oraya. Yatak odasına geçersem oraya gelirler, bilgisayar başındaysam gene yanıbaşımdadırlar, salona çıkarım, yanıbaşımda oynarlar.

Onlara kızdığım zamanlar, sadece can güvenliklerini tehlikeye attıkları zamanlardır. Beni istedikleri kadar tırmalayabilirler; geçiyor çünkü kısa bir süre sonra... Telefonumu düşürüp kırdılar, bilgisayarımı düşürüp kırdılar ama onlara zerre kızmadım. Daha dün da duvar boyasının oldğu kutuyu devirip her yeri boya yapmışlar..; çünkü arada onlara karşı olan beklentisiz sevgim var; insan sevgisine kızar mı? Adamlar diyor ki, çok sevdiğim için öldürdüm; nah seviyorsun! İnsan çok sevdiğinden öldürür mü aptal!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder