4 Ağustos 2018 Cumartesi

Muhafazakar iktidarın TRT aracılığıyla Eurovision üzerinden homofobisi!


Şu anda üzgün ve sinirliyim. TRT, Eurovision'a katılmayacağını bahanesiyle birlikte açıklamış puanlama sistemi diyerek ve yıllardır sakladığı gerçeği de dile getirmekte behis görmemiş artık. TRT Genel Müdürü'nün tarihe geçecek sözlerini birebir aktarmak istiyorum....

"Şu anda katılmayı düşünmüyoruz. Oylama sistemi gibi gerekçelerimiz var. Bir de kamu yayıncısı olarak, Avusturyalı birinci olan sakallı, etekli, cinsiyet kabul etmeyen, herhangi bir cinsiyeti olduğunu söylemeyen, 'Aynı anda hem erkeğim hem kadınım' diyen birini saat 21.00'de, çocukların seyrettiği bir zamanda ben canlı yayımlayamam ki. Avrupa Yayıncılar Birliğine, Eurovision'la ilgili olarak 'Siz saptınız değerlerinizden.' dedim. Bundan dolayı başka ülkeler de çıktı."

21. yüzyılda farklılıklara karşı böyle bir söylem, böyle bir tutumun demokratik ve insani seviyede cahillikten ve ayrımcılıktan başka hiçbir açıklaması olamaz. "Cinsiyeti olmayan, herhangi bir cinisyeti kabul etmeyen, aynı anda hem hem erkeğim hem kadınım diyen.." diyor. Eğer senin aklın havsalan almıyorsa hayatın gerçeklerine dair bazı farklılıkları, bu senin sorunun ve kararlarını kendi ölçütünde alamazsın. Bir yönetim de varolan herkesi, her şeyi kapsamak zorundadır demokrasi gereği. Benim gerçeğimi, sen benden daha iyi bilemezsin ki. Ben de kendimi hem erkek veya kadın veya cinisyetsiz hissediyorum. Cinsiyet diye bir kavrama asla ve asla ihtiyaç duymuyorum; çünkü ben günlük hayatımı cinsiyet üzerinden gerçekleştirmiyorum ve SEN buna saygı duymak zorundasın, bunu kabul etmek zorundasın, eğer yöneticisiysen de bu gerçeklere kapılarını açmak zorundasın. Burada haklı olamazsın kesinlikle. Bir şeyleri uygulayabilme gücün-iktidarın, senin haklı olduğunu göstermez. Bu gerçekten bir şarkı yarışması meselesi de değil; muhafazakarlığın sadece televizyonsal yansıması; hayatın değer birimlerinde de aynı uygulama içersinde değil mi muhafazakar iktidar. Ha Onur Yürüyüşü'nü yasaklamışsın, ha Eurovisioun Şarkı Yarışması'na katılmamamışsın; gerekçe aynı; EŞCİNSELLİK!

"Değerler"inden sapmak ne demek? Senin değer olarak gördüğünü, başkaları cahillik olarak görebilir. Senin ahlak olarak gördüğünü başkaları baskı, ahlaksızlık olarak gördüğünü özgürlük olarak görebilir. Yalnız şu bir gerçek; senin ahlak anlayışından başkaları zarar görüyor ama senin ahlaksız olarak gördüğün şeylerden hiç kimse zarar görmüyor; sadece sen zarar görüldüğünü zannediyorsun veya işine öyle geliyor. İnsanlar cinsiyetsiz olarak yaşıyor ve kendilerini o şekilde ifade ediyorlarsa, bu onların en doğal hakkıdır kendilerini gerçekleştirmeleri ve mutlu olmaları için VE bunun hiç kimseye zararı olamaz; sadece yobaz beyinler kabul edemez bunu.

Kaç yıl oldu Eurovision'a katılmayalı..? Taa en baştan beri muhafazakar bir iktidarın kurumunun da muhafazakar davranmaktan başka bir seçeneğinin olmadığını, Eurovision'a katılınmama sebebinin puanlama sitemi olamayacağını, düpedüz eşcinsel karşıtlığı-homofobi olduğunu söylüyordum da kimse inanmıyordu. Önce yarışmaya katılmaktan vazgeçtiler, sonra yayınlamaktan, şimdi de katılmama gerekçesini saklamaktan bile çekinmeyerek resmen homofobi kusuyorlar; çünkü eşcinsel haklarını değersizlik olarak görüyorlar. Bir de diyor ki muhafazakar iktidar, "Siz bize saygı duyarsanız, biz de daha kapsayıcı oluruz". Sen beni yok sayarsan, eşcinselliğimi değersizlik olarak görürsen, ben sana nasıl saygı duyayım; celladıma müteşekkir mi olayım? Nefret cinayetleri homofobi yüzünden işleniyor çünkü.

Tekrar söylüyorum; Eurovision şarkı yarışmasına katılmamak, bir şarkı yarışmasına katılmamak değildir; muhafazakar iktidarın, muhafazakar poltikasının bir yansımasıdır ve tek sebebinin de homofobi olduğunu öğrenmiş olduk. Umutlarım söndü; yarışmaya katılmamak konusunda değil; Türkiye'nin geleceği olarak!

TRT Genel Müdürü'nün şu sözleri de ilginç...  " 'Aynı anda hem erkeğim hem kadınım' diyen birini saat 21.00'de, çocukların seyrettiği bir zamanda ben canlı yayımlayamam ki". Çocukların seyrettiği bir zaman dilimi..! Peki TRT; seni kim izliyor bu devirde yandaşlarından başka? Eğer insanların özenerek eşcinsel olacağını sanıyorsan-ız, ne diyeyim ya komik ve cahilsinizden başka? İnternet çağında sen Eurovision'u yayınlasan ne olacak, yayınlamasan; biizm derdimiz izleyip izlememk değil ki? Biz katılımcı olmaktan bahsediyoruz. Puan sistemi falan diyorsun da, bu yarışmada derece yapmak falan senin umrunda mı? Sen eşcinsellerin bulunduğu bir ortamda temsilci olmaktan korkuyorsun. O zaman özel kanallar temsil etsin Türkiye'yi bu şarkı yarımasında. Gerçi bu yarışma da ya format değiştirir, ya da tarih olur gider ama önemli olan şu anda içinde yaşadığımız yönetimin bilinçsizce kararları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder