25 Eylül 2017 Pazartesi

Kadın voleybolunda A Milli olarak eski başarılardan neden uzağız?


2017 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası'nda A Milli Takımımız 2 maçta sıfır çekti. Peki neden eski başarılardan uzağız oyuncu enflasyonu yaşamamıza rağmen? Eskiden as oyuncularımızın aynı ayarda yedeği yoktu. Oysa şimdi 3 tane A Milli kadro çıkarabiliyoruz. Bir doymuşluk mu var, 2003'teki seviyede değil mi yeni kızlarımız, antrenörle uyum mu sağlanamıyor, yeni kızlar sahanın her mevkisinde görev alabilecek komple özelliğe mi sahip değiller, yeterli çalışma mı yapılmıyor, vesaire..?

Aslında günümüz oyuncuları donanımlı değil diyemeyiz... Hepsi de manşet alabiliyorlar, pas verebiliyorlar, smaç, vesaire ama bunları bence çok iyi yapamıyorlar sanırım. Mesela top öldürme yüzdemiz düşük. İyi manşet alan 4 numara oyuncularının top öldürme yüzdesinin de yüksek olması gerekiyor. Natalia ve Esra gibisi bana göre çıkmadı. Manşet hatası, defansın olmaması, bloklanma, out yapma gibi durumlar söz konusu. Ya bloklar... Çok iyi blok yapamıyoruz. Orta oyuncu demek blok demek ama Eda ve Aysun dışında bu işi layığıyla yapan ne çıktı tartışılır... Pasör çaprazı demek makine gibi sayı üretmek demektir; Neslihan'dan sonra sayı makinesi çıktı mı? HAYIR! Çok iyi çok pasörümüz çok ama Bahar Urcu gibi orkestrayı mükemmel şekilde yöneten bir pasör de çıkmadı bana göre.

Başarıda süreklilik yok. Bir ileri, iki geri yapıyoruz. Disiplin mi eksik acaba diyorum. Reşat Yazıcıoğulları'ndan sonra da takımı milli ruhla yöneten bir koçumuz olmadı. Neredeyse hepsi yabancıydı. Ataman Güneyligil'in bir an önce A Milli Takımın başına gelmesini istiyorum. U 23 kızlarını nasıl dünya şampiyonu yaptıysa, aynı başarıyı A Milli'de de yakalayabiliriz onunla.

Bu seneki şampiyonada tecrübeli oyuncularla genç kızlarımız karma bir takım oluşturdular ama gene de istenen kimya yakalanamadı sanırım. Gözde ilk maçta devredeydi ama sonrası gelmedi. Neriman bir iyi bir kötü. Polen neden ilk maçta oynatılmadı mesela? Hande sürekli oyunda tutulmalı; oynadıkça açılan bir kız çünkü. Neden Beyza veya Aslı yok orta oyuncu olarak? Guidetti neden tanıdığı oyuncularda ısrar ediyor; Mesela Merve daha iyi libero olmasına rağmen neden Gizem Örge ile as olarak oynatılıyor. Naz eski formundan uzak; Gamze daha iyi oynatıyor takımı... Dünkü maçta sadece Eda ve Polen vardı ve libero olarak Merve çok iyi idi. Bakalım bugünkü son maçta ne olacak? 3 puan alamazsak turnuvaya en başta veda edeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder