5 Nisan 2017 Çarşamba

Eşcinselliği istemeyen toplum mu, yoksa eşcinsellik birilerinin çıkarlarına ters mi düşüyor?


Bir çizgi roman şirketi kadın veya gay gibi kimlik çeşitliliğinin satışlarını olumsuz etkilediğini söylemiş. Çünkü insanlar-okurlar klasikleşmiş karakterlerin dışına çıkmak istemiyormuş. Bu da yeni fikirler geliştirmek isteyen onları zor durumda bırakıyormuş.

Zor durumda bırakmak!? Ticari anlamda zor durumda kalmaktan bahsediyor sanırım. Yoksa insanoğlu yapısı gereği, maddi manevi bir zarar görmeyecekse eğer, fikirlerini beyan etmekte behis görmez. Kaldı ki kitlelere hitap eden kırtasiye bir şirket bu. Yani insanların ufkunu falan geliştirmesi gereken bir üretim yeri.

Bu da neyi gösteriyor; farklılıkların kabul edilmemesinin sebebinin maddi-manevi heteroseksist dünyanın çıkarlarına ters düşmesini. Hatta eşcinseller bile çıkarlarına ters düşünce kimliklerinin arkasında durmayı ve onu savunmayı gözardı edebiliyorlar.

İnanın belki de heteroseksist dünya, güçlü bir duruşla farklılıklara saygı duymasa bile en azından sesini çıkarmayacak ama elinde gücü olanların sırf çıkarları için eşcinsellik gibi farklı kimlikleri sağlam bir şekilde lanse etmemesi, insanların tek tipliliği savunmasına neden oluyor.

Bakınız okurlar neden kadın karakterler veya gay karakterler var diye bu romanları okumadığını söylemiyor, şirket ticari kaybından dolayı böyle açıklama yapıyor, yani "okur, kadın ve gay karakter istemiyor" diyerek suçu okurlara atıyor. Okur da sorunun kimlik çeşitliliğinin ifade edilmesinde değil, hikayelerin kötü yazılmasında olduğunu söylüyor.

Ben bunu şuna benzetiyorum. Toplumun homofobik olduğunun arkasına saklanır ya eşcinseller falan veya muhafazakarlar da toplumsal yapıyı gerekçe gösterirler eşcinsel karşıtlıklarına... Oysa sorun eşcinsellerin kendisindedir; yani homofobi onların kafasının içindedir ve bu düşünce hem homofobiye zemin hazırlar, hem de varolan homofobiyi besler, büyütür. Bu da geleneksel yapının işine gelir tabi.

Hayatta neler neler oluyor da, neler neler bile kabul ediliyor. Yoksa doğanın varolan gerçeğini mi istemeyecek doğanın kendi yarattıkları?

Oysa eşcinsellik gerçeğinde farklılık veya değişim falan da yok; eşcinsellik diye bir gerçek var doğanın ana temalarından biri olarak.

Burada eşcinselliğin yanlış anlatılması sorunu var; anlatılacak bir şey bile yok. Eşcinsellik var, eşcinseller var; bir de insanların çıkarlarına uygun olarak olarak oluşturduğu ahlakçılık kapsamında ele alınan homofobi var cahilce yanlış olan.

Tabi çıkarların bilgisizlikle birleşerek kısa vadeli düşünülmesine sebep olduğunu, sorunlar yaratıp sorunları pekştirdiğini ve büyüttüğünün de altını çizmeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder