31 Ocak 2017 Salı

Eşcinsellerin öteki olmalarının sebebi, kendilerini doğru tanımamaları ve tanıtamamaları


Haftalık gay buluşmamızı gerçekleştirdik gene. Toplantımızın en büyük özelliği, katılımcılarımızın çok geniş bir yaş aralığına sahip olması, farklı etnik kimlikler barındırması ve genellikle cinsel kimliğiyle barışma tarafında olan kişilerden oluşması...

Bu haftaki toplantı konumuz öteki olma ve ötekileştirlme,ötekileştirmeydi.

Bir tarafı Ermeni, bir tarafı Zaza olan Alevi bir arkadaşımız, etnik kimliğini, genellikle kendini bulunduğu ortama kabul ettridikten sonra açıkladığını ve kabul gördükten sonra etnik ve cinsel kimliğinin  ötekileştirilmeye sebep olmadığını söyledi.

Azeri kökenli İranlı bir arkadaşımız, İran'da Azerilerin Farslılar tarafındna dışlandığını, dolayısıyla kendisinin de Farslılara karşı bir mesafesinin olduğunu söyledi.

Bir eşcinsel arkadaşımız da kadınların maruz kaldığı cinsiyet ayrımcılığına karşı duyarlı olduğunu ama kadınların cindiyetleri yüzünden ayrımcılığa maruz kalmalarına ve de cinsel olarak nesneleştirilmelerine rağmen, cinsellikleri üzerinden prim yapmaya çalışmalarını çelişkili, manasız ve de itici bulduğunu, kadınların bu tavrıyla cinsiyetçiliği pekiştirmeleirnden dolayı bu taraflarını sevmediğini söyledi.

Benim de ötekileştirmelerim vardı ama bu ırka, milliyete, etnisiteye, dile, dine, cinsiyete, renge, vesaireye karşı değil de ..çiliklere karşı bir ötekileştirmem vardır. Mesela kültürü taşıyanlara değil de, o kültürün yobazlığına karşı bir negatif bir bakış açım vardı. Cahilliğe karşı bir mesafem vardı. Bir arkadaşımız dogmaların yobazlığa sebep olduğunu söyledi ama doğmalara prim veren, cesaret veren, pekiştiren insanların kendileri değil mi? Gelişmiş toplumlar maddi manevi katı kurallarını esnetebilirken, geleneksel toplumlar neden esnetemiyordu? Bunu sadece tabulara bağlayamayız; toplumun bilgiye gerekli önemi vermeyişi daha belirleyici bence. Yoksa insanın içinde olduktan sonra aşılamayacak bir engel yoktur.

Aslında LGBTİ'ler olarak da içinde yaşadığımız ayrımcı kültürü içselleştirip kendimiz de ayrımcı olabiliyoruz, pozitif kararlar veremeyebiliyoruz... Çünkü kendimizle barışık olmamamızdan dolayı içselleştirdiğimiz homofobi, bizim bakış açımızı da etkiliyor. Mesela homofobiye sebep olan manevi değerlerin zararlarını göremiyor veya görmek istemeyebiliyoruz. Veya kısaca bizi ötekileştiren ve ayrımcılığa sebep olan heteroseksist değerleri biz de benimseyerek kendi kimliğimize olan önyargıları pekiştiriyoruz, eşcinseller bile eşcinselliği kötüleyebiliyor. Kendimizi doğru şekilde tanımamamız kendimize yabancı kalmamıza, dolayısıyla kendi kendimizi ötekileştirmemize sebep oluyor. Bir trans kalkıp ben kadınım veya erkeğim diyerek kendisini ötekileştiren cinsiyetçiliğe resmiyet kazandırabiliyor. Veya heteroseksizmin dilini kulanarak homofobikleşebiliyor. O zaman ne işin var LGBTİ hareketinin içinde? Git heteroseksizme dahil olma mücadelesi ver bağımsız olarak o zaman!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder