22 Eylül 2016 Perşembe

"Gay değilim" diyince başın göğe mi değdi?

İnsanlar niye eşcinsel olmadıklarını kanıtlamaya çalışırlar..?
Bu yüzden evlenirler, heteroseksüel ilişki yaşadıklarını ispat etmeye çalışırlar, daha maço takılırlar, kısaca toplumsal cinsiyete uygun erkek olmaya çalışırlar...
Komik değil mi sizce insanın ne olduğunu ispat etmeye çalışması eğer kimliğiyle ilgili bir baskı görmüyorsa?
Bu bir özgüvensizlik işaretidir, bu bir egemen topluma dahil olma çabasıdır, bu bir farklılıkları yalnız bırakmak ve farklılıkların doğallığını onaylamaya cesaretinin olmama halidir, hatta farklılıklara hakarettir, vesaire...
En önemlisi bu insanlığa aykırıdır. Çünkü insan olmanın erdemleri vardır empati kurmak, duyarlı omak, vicdanlı olmak gibi...
Belki eşcinsellik gibi farklılıklar homofobik bir dünyada kendilerini korumak adına böyle bir yola başvuruyor olabilirler, yani gerçekleri inkar ediyor olabilirler ama eşcinsel olmayanların kendilerini kanıtlama çabası, bana göre güçsüzlüklerini, özgüvensizliklerini, konuyla ilgili bilgisizliklerini gösteriyor.
İnsan konuya yabancı kalmasa, olmadığı bir şey ile ne kadara karalanma pozisyonuna düşse de, biraz vicdanlıysa, biraz insansa, ötekileştirilenler sınfında gösterilmekten rahatsızlık duymayacağı gibi, homofobik bir şekilde "ben gay değilim" demek yerine sakin bir şekilde eşcinsellere destek amaçlı bir açıklama yapar; Batı'daki gibi eşcinsellere destek olmak adına ben eşcinselim bile diyebilir.
Çünkü ne eşcinsel olmka kötü bir şeydir, ne de eşcinsel olarak bilinmek...
Eşcinsel değilim demek, eşcinselliği kabul etmemek, eşcinsellikten utanmak anlamına da gelir.
Tabi bu redlerin altında yatan en büyük sebep, egemen çoğunluğun dışında kalma korkusu, dışlanmak, aşağılanmak, alay edilmek, ötekileştirilmek korkusu vesaire.
Tabi muhafazakar bir toplumda bu tür korkular haklı görülebilir ve kişinin eşcinsel olmadığını söylemesi doğal karşılanabilir ama birazcık artık insan olalım, duyarlı olalım da, dünyadaki farklılıkların kabul edilmesine yardımcı olalım.
Farklılıkların olduğu bir dünya eşitlik, özgürlük, doğallık, bir yaşam zenginliğidir çünkü.
Rahatsız olduğumuz bir çok şey başkalarını, ötekileştirilenleri, farklılıkları anlamayamamız ve anlamak istemememiz kaynaklıdır.
Kimlerle savaşıyoruz biz; kendimize benzetemedikleirmizle, bize benzemeyenlerle, yabancı kaldıklarımız, yabancı bırakıldıklarımızla...
En çok yabancılığımız ve sorunlarını kaynağı da kendimize olan yabancılığımız, kendimize olan küslüğümüz, kendi gerçeklerimizi reddetmemiz.
Artık bazı şeyleri, eşcinsellik gibi farklılıkları inkar etmeyi bir tarafa bırakıp, onlara destek çıkmalıyız ki o gerçeklerin de hayatın bir parçası olduğu, herkes kadar eşit ve özgür yaşama haklarının olduğu teyit edilmiş olsun.
Eşcinsel olmadıklarını söylemeleri yetmiyormuş gibi bir de eşcinsel haklarının elde edilmesi için görünürlük ve bilinirlik adına, eşcinsel kimliğinin yanlış bir şey olmadığına kanıt olarak cinsel yönelimlerinin arkasında durmak adına "Ben eşcinselim!" diyenlere de karşı çıkıyorlar "Ne gereği var, 'ben heteroseksüelim' diyor muyum?" diye.
O zaman eşcinselsin diyenlere karşı da "gay değilim" deme. Çünkü "gay değlim" demek de "ben heteroseksüelim" demektir. Üstelik heteroseksüellerin heteroseksüelliklerini teyit etme zorunlulukları da yok ama heteroseksist bir dünyada heteroseksüel olmak, eşcinsel olmaktan daha zor. Çünkü erkek kimliğinden hiçbir şekilde feragat veremiyorsun. Hep "dimdik" erkek olmak zorundasın veya toplumsal cinsiyete uygun heteroseksizmi rahatsız etmeyecek şekilde "kadın olmak" zorundasın.
İşte o yüzden "eşcinselliğin özgürlüğü heteroseksüelleri de ögürleştirecektir" diyoruz ya. Çünkü geçekten heteroseksist bir dünyada heteroseksüel olmak çok zor, yükümlülükleri çok ağır çünkü.
Oysa eşcinsellik gibi farklılıkların kabulü, egemen sınıfın kaybettiği özgürlüklerinin kazanılmasını da sağlayacaktır, en azında heteroseksist sisteme bağımlılıktan, heteroseksist sitemin mecburiyetlerinde kurtaracaktır.
Çünkü farklılıkların özgürlüğü, cinsiyetçiliği yumuşatacak, esnetecektir, özgrürleştirecektir...
Çünkü bu sayede özgürlüğün kötü bir şey değil, güzel bir şey olduğu anlaşılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder