24 Ağustos 2016 Çarşamba

Transfobi intihar etmek için yeterli bir sebep mi?


Bir transseksüel daha intihar etmiş... İzmir'de. Genelde büyük şehirlerdeki transseksüel intihar haberlerini okuyoruz. Sanırım küçük şehirdekilerin trans cinsiyetleri ya bilinmiyor, ya örtbas edilmeye çalışılıyor, ya da insanlar cinsiyet kimliklerinin farkında değiller, dolayısıyla transseksüel olarak dikkat çekmiyorlar... Yoksa oralarda da-küçük yerleşim birimlerinde de transseksüeller vardır ama oradakiler belki de trans kimlikleriyle dikkat çekmedikleri için transfobiyle karşılaşmıyor olabilirler. Çünkü küçük yerleşim birimindeki transseksüellerin görsel olarak varoluşları travesti şeklinde olmayabilir... Belki de onların transseksüel olmak gibi bir hayalleri yoktur veya hayallerini bile gözardı ediyor olabilirler...

Trans intiharları politiktir dedik, translara eşit yaşama hakkı verilseydi belki intihar etmeyebilirler dedik, transfobiden bahsettik, cinsiyetçi sistemi suçladık, çözüm yolları önerdik, transseksüeller de vardır dedik, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde sakallı bir kadın olarak "bunun burda ne işi var" demelerine rağmen miting alanlarına çıktım "transseksüeller de vardır" pankartıyla, transseksüeller anayasal olarak tanınmalıdır, transfobi nefret suçları kapsamına alınmalıdır dedik, dedik de dedik... Artık söyleyecek sözümüz kalmadığı için, kendimizi tekrar etmkten de gına geldi.. Gelmedi aslında, şahsım olarak ben bu konudaki düşüncelerimi aktarmaya devam edeceğim bazılarının hem de aktivist olarak geçinenlerin artık farklı bir şey söylemiyorsun, yazdıklarını da okumuyorum demesine rağmen...

Bir transseksüel neden intihar eder? Transfobiden dolayı mı..? Dolayısıyla işsiz kalmaktan, dolayısıyla fuhuş yapmaktan, ayrımcılığa maruz kalmaktan, şiddete maruz kalmaktan, dışlanmaktan, bir birey olarak toplum içinde varolamamaktan, bir insan olarak kendini gerçekleştirememekten... ten, ten, ten..! Gerçekten transfobi intihar etmek için yeterli bir sebep mi? Yaşamak için alternatif yollar yok mu transseksüel olarak? Transseksüellerin hayatta varolamamalarının sebepleri sadece trans cinsiyet kimlikleri mi? Mesela ben transseksüelim diyelim, öyleyim de erkek bedeninde bir transseksüelim, travesti bir transseksüelim diyelim. Para kazanmanın önünde bir engel midir bu? Evet engeldir de, ama ben-insan istedikten sonra ne olursa olsun idamesini sağlayabilir diye düşünüyorum. Bunu travesti transseksüel olarak deneyimleyebilirim bile... Ve başarırım da ama siz diyeceksiniz ki, "Herkes Halil değil ve herkes varolamk için diğerlerinden daha fazla çaba sarf etmek zorunda değil". Yaşamak için daha fazla çaba sarfetmek zorunda değilse, o zaman eşcinsel hakları için, transseksüel hakları için mücadele edeceksin. Hani diyorsunuz ya, "herkes aktivist olmak zorunda değil" diye... Heteroseksist bir dünyada yaşamıyor muyuz?

Ayrımcılık sadece LGBTİ'lere mi? Her ayrımcılığa maruz kalan intihar mı ediyor, her ayrımcılık intihar sebebi midir? Zenciler n'apsın o zaman, hayvanlar ne yapsın o zaman? Hayatta en büyük zorluğun homofobi ve transfobi mi olduğunu sanıyorsunuz? Siz hiç yaşlı olup yatağa düştünüz mü? Siz hiç mülteci olup yolara düştünüz mü? Siz hiç bedensel veya zihinsel engelli oldunuz mu?İnanın hepsi de transseksüel olmaktan çok daha zor. Olaylara biraz da özgüvenli bir şekilde bakmak gerekiyor hiçbir şey yapmayıp sızlanmak yerine. Tamam ben transfobik olayım düşünüldüğü gibi ama kendinizi kurtarmak için, siz transseksüeller pes etmek yerine daha çok çaba sarfetmelisiniz. Evet ediyorsunuz, bazı transseksüeller etmelerine rağmen nefret cinayetlerine kurban gidiyor... Onlara sözüm olabilir mi ki? Toplumun transfobisine zaten sürekli değiniyorum. "Yapamadım, hadi bye bye" demek yerine "inadına yaşamalıyım" düşüncesinde olmalıyız.

İnanın bir transseksüel daha intihar etti diye hiç kimse üzülmez, arkasından da kahraman ilan edilmez, ne de bir heykeli dikilir, ne de LGBTİ haklarına dikkat çeker bu intiharlar. Çekse bile ölmeye değer mi? Trans intiharlarına heteroseksist bir dünyada doğal seleksiyon gözüyle bakılır. Eşekler bile aslanlara yem olmamak için daha hızlı koşmasını öğreniyorsa, biz insanlar transfobiye, homofobiye karşı dirençli olmayı ve mücadele etmeyi öğrenmeliyiz artık intihar etmek yerine. Tabiki de trans veya eşcinsel veya kısaca LGBTİ intiharlarının toplumsal sebeplerini sorgulamalıyız ve bunun homofobi ve transfobiyle bağlantısı olduğunu biliyoruz ama bana göre bunlar intihar etmek için yeterli sebepler değil. Yanlış anlaşılmasın tuzum falan kuru değil!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder