21 Mayıs 2016 Cumartesi

İranlı mülteci LGBTİ'lere karşı karalama ve linç kampanyası mı..?


Denizlili LGBTİ'ler olarak bu haftada da toplandık. Buluşmamızda İranlı LGBTİ'ler ağırlıkta olduğu için, genellikle onların yaşadıkları sorunlar odaklı konuştuk. Gazetelerde çıkan "İranlı geylerin seks partisi" başlıklı haberi sordum öncelikli olarak onlara. Dün bir gazeteci de aramıştı beni. Olayın böyle geçtiğine dair resmi hiçbir veri bulamadıklarını ve bu konuyla ilgili bilgim olup olmadığını sormuştu. Gazetenin haberini sosyal medya sayfama taşımamın sebebi de, bu konuyla ilgi dönüşler beklmemdendi. İranlı LGBTİ arkadaşlar da, beni arayan gazetecinin düşündüğü gibi bu haberin İranlı LGBTİ'leri karalamak için asparagas olduğunu söylediler. Haberdeki olaya benzer İranlı LGBTİ'lerin bir değil, bir çok olay yaşadığını ama olayın haberdeki şekilde değil, İranlı LGBTİ'lerin, fiziksel ve cinsel saldırılara maruz kalması şeklindeydi. İranlı LGBTİ'ler linç edilmeye çalışılıyordu fiziksel  ve karalama kampanyalarıyla. İranlı LGBTİ'ler evlerinde saldırı mahiyetinde baskınlara maruz kalıyorlardı. Sözde seks partisinde ikinci kattan atıldığı veya düştüğü söylenen kişi, İranlı LGBTİ'lere saldırmak için duvara tırmanan kişiydi. Ayrıca BM'ye kadar iletilen bilgi doğrultusunda cinsel saldırıya maruz kalan bir LGBTİ de vardı ama yabancı oldukları için seslerini çıkaramıyorlarmış. Yabancı olduğu için sesini çıkaramamak, yapılan haksızlıkları sineye çekmek gibi bir gerçek var ne yazık ki hayatta...

İranlı mülteci LGBTİ'lerin yakındığı diğer bir konu ise, Denizli'deki LGBTİ olmayan İranlıların homofobisiydi... Ev sahiplerinin yüksek fiyatta uzun süreli sözleşmelerle İranlı mülteci LGBTİ'leri kendilerine bağlamasıysa, en sık karşıalşılan sorundu. Bir süre sonra uygun fiyatta ev bulabilseler bile, bu sözleşmeler yüzünden ucuz eve geçemiyorlardı. Yabancıya ev vermemk gibi klasik sorunlar da onları pahalı apartlara itiyordu.

İranlı mülteci LGBTİ'lere daha ciddi şekilde yardım edilebilmesi açısından dünkü toplantımızda bir süreç başlattık. İranlı LGBTİ'lerin artık bir oluşumları var iki hafta önce başlayan toplantılarına ivme kazandırmaya çalışacağız. Onlara yapılacak desteğin daha sağlıklı işleyebilmesi ve onlara destek olabilecek resmi birimlerin daha özde destekleri için bu oluşumu daha ciddi bir boyuta taşımak gibi düşüncelerimiz var. Önümüzdeki günlerde daha açık ve net paylaşımlarda bulunacağım bu konuda ve çalışmalarımızı, sorunları çözüm odaklı yoğunlaştıracağız.

Bu haftaki toplantımız yapıcı, çözümleyici, kısaca olumlu bir şekilde geçti.



Dünkü asparagas haber...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder