19 Mart 2016 Cumartesi

Denizlili LGBTİ'ler bu hafta da toplandı


Bu haftaki toplantımızı da gerçekleştirdik Denizlili LGBTİ'ler olarak. Bu hafta da buluşabilmek; her hafta buluşabilmek adına, LGBTİ'lerin buluşmalarının süekliliği adına çok önemli. Çok katılımlıydık üstelik bu hafta da.

Kimlik kargaşasını ortadan kaldırmak için, cinsel kimliklerin tanıtılması ve tartışılmasıyla başladı toplantımız her zamanki gibi. Çünkü insanların kendileriyle barışabilmeleri, kafalarındaki tereddütlerin bitmesi için kim olduğunu bilmesi veya dışarıda LGBTİ'lere karşı önyargıların giderilmesi için kendimizi doğru ifade edebilmek adına kendimizi doğru tanımlayabilmemiz gerekiyor.

Kendimizi tanımlamamız, kimliklerimizi herkesin gözünün içine sokmak için değil; kabul edilebilmek adına. Zaten bazı katılımcılarımız kendilerini cinsel kimlik olarak tanımlamak istemeyerek, kendimizi tanımlamak istememizin sırf "ben LGBTİ'yim" demek için olmadığını gösteriyor. Kabul edilmek için kimliklerimizin arkasında dururken, bunu doğru ifade edebilmeliyiz kısaca. Özgür ortamda yaşasak kime ne, ne olduğumuzdan ve kim olarak yaşadığımızdan...

Bloğumda paylaşmıştım benimle röportaj yapmak isteyen bir kişinin, benim cesur ve özgüvenli hayat hikayemin kendi paylaşım konseptine uymamasından dolayı bu talebinden vazgeçtiğini. Katılımcı arkadaşlarımızdan birisi de yazarının ölmesinden dolayı yarım kalmış LGBTİ yaşam hikayeleri kitabının, buradaki LGBTİ'lerin yaşam hikayeleriyle desteklenmesine dair bir talepte bulundu.

Şİddet, vesaire olumuz LGBTİ tanıklıklarının hikayeleştirilerek dile getirilmesi, LGBTİ'lerin yaşadıkları ayrımcılıklara dikkat çekmek adına paylaşılması gerekirken, LGBTİ'leri varoluşları için görünür kılmak adına umut verici yaşam hikayeleriyle de cesaretlendirmek gerekmez miydi? Olaylara tek tarafflı bakış açısı LGBTİ'leri kurtarmayı bir tarafa bırakın, LGBTİ'lere yapılan ayrımcılıkları pekiştirmez, LGBTİ'lerin kabuklarına çeklmesine bile sebep olmaz mıydı? Çekilen sıkıntılardan kurtulabilmek adına, onların umutlandırılması ve cesaretlendirilmesi gerekemez mi pozitif örneklerle? Tabi yas kültüründe ajite hikayeler daha dikkat çekici olacağı için, olumsuz yaşanmışlıklar faydalı olup olmayacağı düşünülmeden, çeşitli sebeplerle daha çok talep görebilir... Acılar paylaşılmalı ama yaşanılan acı olaylar hikaye olmaktan öte yaşandığı an çeşitli mercilerden dile getirilmeli ve hukuki sürece dahil edilme çabasına girişilmeli öncelikli olarak.

Katılımcılarımızdan bir kişi, ailedeki iki eşcinseli daha iyi anlayabilmek ve onların kabulü adına çevreyi ikna edebilmek için LGBTİ toplantılarına katıldığını söyledi.

Sosyoloji öğrencisi heteroseksüel bir katılımcımız, bölümlerinde bu konuya değinilmediğini ve bölüm öğrencilerinin LGBTİ konusuna muvaffak olabilmeleri için, LGBTİ'lerle Sosyoloji bölümü öğrencilerinin bir araya geleceği bir toplantı talebinde bulundu...

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma derneği ASAM'dan yetkililer vardı toplantımızda.

Katılımcılarımızın toplantılarımızdan beklentilerini aldık... LGBTİ'lerin sosyal hayata karışabilmeleri için çeşitli sosyal aktiviteler gerçekleştirmeye karar verdik... LGBTİ film haftası, spor etkinlikleri, eğlence amaçlı piknik vesaire gibi...

Toplantımızı aile fotoğrafı çekimiyle neticelendirdik.









2 yorum:

  1. Çok güzel bir konuya değinmişsin. Mağdur olarak değil şansli bir grup olarak güvenle kendimizi tanımlarsak heekes bizi öyle kabul eder diye düsüñüyorum.

    YanıtlaSil