23 Ocak 2016 Cumartesi

İnsan haklarının izlenmesi için Kaos GL'den Denizli LGBTİ'ye medya eğitimi


Denizli LGBTİ ve Aileleri oluşumunun bu haftaki toplantısı Kaos GL editörlerinden gazeteci Yıldız Tar'ın moderatörlüğünde yapıldı. LGBTİ'lerin neden mücadele ettiğini sordu ve LGBTİ'lere karşı uygulanan ayrımcılık unsurları olan eşcinselliğin suç, günah, hastalık ve anormallik kavramları üzerinde durdu. LGBTİ'lerin kendilerini rahat bir şekilde ifade edebilmek, barış ve huzur içinde yaşayabilmek için mücadele ettiğini, hetroseksizmin dayattığı gibi ideal erkeklik ve kadınlık olmadığı için, kendisini de belli bir kalıba soktuğunu, LGBTİ'lerin özgürlüğünün heteroseksüelleri de özgrüleştireceğini dile getirdi.

Yıldız Tar'ın LGBTİ kimlik tanımlamalarından sonra toplantının konusu olan ve Kaos GL Derneği’nin 2006 yılından beri sürdürdüğü Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında 9 şehirde yapacağı “İnsan Haklarının İzlenmesi İçin Medya Okulu”nun Denizli ayağındaki atölye  çalışmasına geçildi.

Homofobik bir saldırı örneği üzerinden anlatılan medya eğitimi, ilk saldırı anından saldırı sonrası sürece kadar nasıl haberleştirileceği Yıldız Tar'ın katılımcılarla karşılıklı diyaloğuyla şekillendirilmeye çalışıldı.

Saldırıya uğrayan kişinin cinsel kimliği, olay sonrası psikolojik durumu, olay anı, olayın geçtiği yer, olayın ne olduğu, saldırının şiddeti ve  görgü tanıkları, güvenlik, polis, hastane ve yargı gibi unsurların, olayın eşcinsellikle ilgili olmasından dolayı ihmalkarlıklarının üzerinden konunun nasıl haberleştirileceği anlatıldı.

Olay haberleştirildikten sonra da konuya dikkat çekmek amacıyla neler yapılabileceği üzerine fikirler alındı. Olay sürecindeki ihmalkarlıkların üzerine gidilmesi, olay sürecindeki hukuki raporların STK'lara ulaştırılması, olay mağdurunun psikolojik durumuyla ilgili neler yapılabileceği gibi konular üzeirnde duruldu.

Kaos GL Avukatlarından Hayriye Kara da, olayın takipçisi olunduğunun anlaşılması için hukuk sürecini kalabalık grup halinde takip etmenin yanı sıra, olay dosyasının bir avukat tarafından takip edilmesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü Murat Çekiç de, olay sonrası kadar olay öncesi LGBTİ'lerin LGBTİ örgütlerle temasının önemli olduğuna dikkat çekti. Çünkü olay yaşandıktan sonra neler yapılabileceğinin LGBTİ örgütlerin yardımıyla daha doğru olacağını savundu.

Yıldız Tar sadece homo-transfobik olayların değil, yaşanılan ortamlarda LGBTİ'lere dair nelerin haber yapılableceğini tartıştı. Katılımcılardan trans bir erkek Denizli'nin ekonomi şehri olmasından dolayı LGBTİ kesiminin fabrikalarda çalıştığını ve işyerlerinde karşılaştıkları cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimle ilgili sıkıntıların haberleştirilebileceğini söyledi. Bir katılımcı da toplantılara katılan LGBTİ aileleriyle röportajlar yapılabileceğini söyledi. Yıldız Tar, amacımızın kendimizi ifade etmek olduğundan, LGBTİ'lerin günlük yaşamlarının bile haber olabileceği için "İfşa olur muyum, kendimi doğru ifade edebilir miyim, kendimi anlatmaya değer miyim?" gibi kaygılarımızın olmaması gerektiğini anlattı.

Toplantı LGBTİ'lerin yanı sıra Pamukkale Üniveristesi öğrencileri, Balkesir LGBTİ'den bir arkadaş ve LGBTİ aileleri ve dostlarının 35-40 kişilik bir katılımıyla gerçekleşti ve geleneksel aile fotoğrafı çekimi yapıldı.

Son olarak da geçen hafta Ankara'daki QueerFest film etkinliğine katılan Denizli LGBTİ ve Aileleri temsilcimiz de kısaca gözlemlerini paylaştı toplantıda.

Bu arada Kaos Gl Derneği'nden Av. Hayriye Kara ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü Murat Çekiç tarafından Denizli'de bulunan 500'ün üzerinde mülteci İranlı LGBTİ'lerin sorunları 5 gündür BM'ye ulaştırılmak üzere raporlanıyor ve mültecileri motive edici organizasyonlar yapılıyor.


Denizli LGBTİ ve Aileleri'ne Kaos GL'nin Medya Eğitimi'nden











Denizli LGBTİ ve Kaos GL, İranlı LGBTİ mültecilerin yemek organizasyonunda






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder